De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Er zijn maar weinig restaurants zo wereldberoemd als restaurant Noma in Denemarken. Chef en mede-eigenaar René Redzepi is inmiddels een soort van rockster. En het restaurant werd in 2010, 2011, 2012 en 2014 al uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. Toch ontbrak er ergens nog iets, maar daar is een einde aan gekomen: Noma is bekroond met de derde Michelinster.
Supporters van de voetbalclub uit onze hoofdstad weten hoe erg je naar een derde ster kunt hunkeren en welke ontlading er vrijkomt bij het eindelijk behalen ervan. Die ontlading moet gisteren ook in Christiania in de Deense hoofdstad Kopenhagen voelbaar zijn geweest nadat Michelin Noma had laten weten het restaurant de hoogste eer toe te kennen.
Noords voedsel
Noma is in 2003 opgericht door Claus Meyer (tv-chef) en chef René Redzepi. De naam is een samenspel van de twee Deense woorden nordisk (Noords) en mad (voedsel). Dat is ook gelijk de kern van het menu van Noma: voedsel uit de streek (/regio/het noorden) met de seizoenen mee. Daarom is er geen vaste menukaart, maar wisselt die ieder seizoen.
Nieuwe stroming
Het is geen toeval dat Redzepi whiskymerk Stauning heeft omarmd. Waar Stauning zich heel erg profileert als ‘New Westcoast Spirit’ waar de regio heel erg de producten naar voren komt, is Redzepi daarmee begonnen in zijn restaurant. Dat is uitgegroeid tot ‘The New Nordic cuisine’ en chefs over de hele wereld zijn veel meer gaan doen om te gaan koken met ingrediënten uit de directe omgeving die in het seizoen zijn.
Noma 2.0
In 2016 werd het ‘oude’ Noma gesloten, op dat moment in het bezit van twee sterren, omdat Redzepi zijn creativiteit wilde uitdagen door opnieuw te beginnen. Hij wilde zichzelf opnieuw uitvinden, maar hij wilde niet vertrekken uit Kopenhagen of iets. Het gevolg was dat hij in 2018 in vrijstaat Christiania Noma 2.0 opende. Alles is vanaf de grond opgebouwd tot Noma 2.0 en gasten wisten het nieuwe restaurant heel snel weer te vinden.
Derde ster
Gisteren kwam de ultieme bekroning voor Redzepi en zijn team: Michelin gunden hen een derde Michelinster. Een uitgelaten Redzepi schreef op Instagram: “The seemingly impossible has happened. Noma got the news today that the Michelin Guide has given us their highest praise of three Michelin stars. To us, this is an achievement that solidifies Copenhagen as one of the best places in the world for restaurants right now.
We want to thank our wonderful guests for their support over the last 18 years and a huge shout of course to all our collaborators—farmers, winemakers, foragers—everyone that’s been a part of our giant puzzle, and most of all our team both past and present.”
Verder lezen over Horeca
Nieuws28.06.2024
Is jouw horeca koeling klaar voor de zomer?
Nieuws03.01.2024
Horeca servies kopen: dit zijn dé trends voor 2024
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Hotspots20.06.2023
De Witte Dame in Abcoude is de ideale plek om aan de drukte van Amsterdam te ontsnappen
Hotspots15.06.2023
Het groene verhaal van restaurant de Dyck in Woubrugge kan bijna niet sterker
Drinks07.06.2023
Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen
Hotspots03.06.2023
Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten
Hotspots31.05.2023
Uitgebreid brunchen op de Israëlische manier bij het Amsterdamse Florentin
Verder lezen over Restaurant
Nieuws01.10.2024
Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid: vandaag kunnen ouderen gratis dineren
Hotspots25.09.2024
Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian
Hotspots29.06.2024
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad
Hotspots22.06.2024
Oma Ietje is een must voordat je naar een concert gaat
Food09.06.2024
Vakantietijd! 8 tips voor het all-inclusive-buffet
Hotspots03.06.2024
Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night
Hotspots06.05.2024
Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers
Food03.05.2024