Dit moet je weten voor je eerste bezoek aan Bonaire en het Caribisch gebied

Dit moet je weten voor je eerste bezoek aan Bonaire en het Caribisch gebied

Vorig artikel Volgend artikel

Hoewel ik heel veel mensen ken die de ‘Nederlandse’ eilanden in de Caribische zee hebben bezocht voor vakantie, er stage hebben gelopen of er zelfs een tijdje hebben gewoond, was ik er zelf nog nooit geweest. Daar is in november verandering in gekomen met een bezoek aan Bonaire, uitgeroepen tot culinaire hoofdstad door de World Food Travel Association, dat is dé ultieme reden om 9 (11 met tussenstop op de heenweg) uur in het vliegtuig te stappen.

Een van mijn eerste grote verbazing over de ABC-eilanden was toen ik op de kaart in het vliegtuig zag dat ze qua ligging eigenlijk de ACB-eilanden moeten heten. Ok, dat staat nu zwart op wit hoogste tijd om jullie mee te nemen naar het Caribisch gebied in de vorm van Bonaire. Misschien ken je het eiland vanwege het duiken, maar Bonaire heeft zó veel meer te bieden.

Goed om te weten

Het idee alleen al om in november de oceaan over te steken en van rond de 10 graden naar gemiddeld 28 graden te vliegen, is in beginsel helemaal fantastisch. Toch is het handig om voor je naar Schiphol koerszet om een paar zaken te weten: het basisonderwijs is tweetalig, dus men spreekt er Papiaments en Nederlands. Je betaalt er met de dollar en altijd cashgeld op zak hebben is verstandig. Prijzen voor eten en drinken zijn door de dollar net iets hoger dan in Nederland, maar niet overdreven veel.

Van tevoren

Sinds 1 juli 2022 moet je voor aankomst op het eiland 75 dollar toeristenbelasting (Visitor Entry Tax) betalen. Dit kan online (dikke tip) of net voor het betreden van het vliegveld. Maar geloof me, daar heb je na twaalf uur vliegen echt geen zin in. Daarnaast zijn de wateren (koraal) en natuur op het eiland beschermd.

Daarom moet je om te snorkelen of de natuur in te gaan de Stinapa Nature Fee online kopen. Je kan de Nature Fee ook nog bij het Nationaal Park kopen, maar het kan altijd makkelijker. Kosten: 45 dollar en als je niet duikt 25 dollar.

Auto huren

Hoewel het eiland niet al te groot is (zo’n anderhalf keer Texel) is de makkelijkste manier om op het eiland rond te toeren: een pick-up huren. Dat hebben we op de eerste dag gemerkt toen we te maken kregen met regen, heel veel regen.

Want oewel het eiland niet in het orkaangebied ligt, want benedenwinds, krijg je er wel sporadisch te maken met de naweeen van stormen die verderop in het caribisch gebied ontwikkelen. Dan kan het zo zijn dat je een spontane plensbui in je nek krijgt of dat het een paar uurtjes flink regent.

Dan is een pick-up echt de beste oplossing, want de infrastructuur van het eiland is niet gemaakt op regen. Laat staan op aanhoudende regen of een x-aantal milimeter per seconde. Wegen staan dan blank en daar wil je niet in een gewone auto op een scooter of te voer doorheen hoeven banjeren.

Scooters Bonaire

Daarnaast kun je voor kleine afstanden ook bij Scooters Bonaire een scoot-scoot huren. Heerlijk weetje: op Bonaire is geen enkel stoplicht te vinden. En download van tevoren via Google Maps even de kaart van het eiland!

Bonaire_Slagbaai
Bonaire_kunstwerk
Bonaire Flamingo's
Bonaire_kleinbonaire
Bonaire_donkeys
Bonaire_Isabella
Bonaire Cadushy
Bonaire_1000steps
Bonaire_wildlife
Bonaire_delfins
Bonaire_sebastiaans

Waterpret

Mijn idee is dat er maar weinig eilanden zo zijn als Bonaire. De locals zijn super behulpzaam, trots op het eiland en willen je graag vertellen over waarom dat zo is. Het is een van de mooiste duikplekken ter wereld, maar zelfs als je van een beetje snorkelen houdt dan is het eiland echt perfect. Onze dagen begonnen met een uurtje snorkelen. De spots waar we dit deden zaten overwegend op het zuiderlijk deel van het eiland.

Eiland verkennen

Er is best veel te zien op het eiland, daarom is het verstandig om op de eerste dag lekker het eiland te verkennen. Als je vooral toffe spots wil zien waar je later tijdens je vakantie of reis nog naartoe wil, dan doe je het noordelijk en zuiderlijk deel makkelijk op een dag. Met je Nature Fee mag je snorkelen én Washington Slagbaai National Park bezoeken. Spring een ochtend in je auto en doe dat laatste écht!

Kralendijk

Hoewel het eiland aardig wat contrasten kent, is de openheid en de gastvrijheid overal te vinden. In het centrum genaamd Kralendijk vind je eigenlijk alles wat je nodig hebt als toerist. Zoals veel van de leuke restaurants, goede barretjes, wat koffietentjes en allerlei winkels om te shoppen. Je zit hier echt direct aan de zee en de boulevard is daardoor niet echt breed.

Rincon

De oudste plek van Bonaire is Rincon, die officieel al sinds 1527 bestaat. Toen vestigden de Spanjolen er de eerste nederzetting. Wil je Bonaire echt ervaren als een local, dan is het een mooie plek om rond te wandelen. Naast de typische kleurrijke gebouwen vind je er een gele kerk. Ook kom je er de enige distilleerderij op het eiland tegen: de Cadushy Distillery.

Die is bekend om het maken van de eerste cactuslikeur ter wereld, lijkt beetje op de Prickly Pear (ook een cactus) likeuren in de mediterrane. Naast likeuren worden er natuurlijk ook gedistilleerde dranken gemaakt zoals de Rum Ricon én een eigen agave spirit.

Beste uitzicht

Waar je ook echt even een kijkje moet gaan nemen is bij restaurant Posada Para Mira. Je hebt er een geweldig uitzicht, maar je krijgt er vooral de lokale keuken voorgeschoteld. Ga altijd voor iets met geit (stoofpotje) óf voor de leguanensoep. Let wel: in die laatste zitten kleine botjes.

Snèks, foodtrucks en chillen

Dit is niet de Bonaire-variant van Netflix & Chill maar meer ‘a way of life’. Over het hele eiland vind je Snèks (snacks) en foodtrucks. Een snack heeft helemaal niks met een frikandel speciaal te maken op Bonaire. Je kan ze qua sociale functie het best vergelijken met een bruine kroeg en het zijn vooral plekken waar je lekker kan bieren en domino spelen. Bij sommigen kun je ook wat eten (afhalen).

Daarnaast zijn er op het eiland ook allerlei foodtrucks te vinden die ieder een eigen assortiment hebben. Zodat ze niet te erg met elkaar concurreren en je zelfs een tour kan doen over het eiland langs de verschillende foodtrucks. Combineer het vooral met het checken van de street-art op het eiland, want die is er veel. Verder zijn er in het weekend op heel veel plekken aan zee overal families en vriendengroepen aan het chillen. Dát is echt een lokaal gebruik.

Klein Bonaire

Voor de westkust van Bonaire vind je Klein Bonaire. Een klein onbewoond eiland waar je even op bezoek kan of er een dagtrip van kan maken. De enige manier om er te komen is met een watertaxi en dat duurt een kleine 20 minuten. Als je het over ongerepte natuur hebt, dan heb je het over de parelwitte stranden van Klein Bonaire. Daarnaast is dit dé plek om fantastisch te snorkelen én schildpadden te spotten.

Witte en gele slavenhuisjes

Het grootste contrast op het eiland vind je op het zuiderlijk deel. Daar vind je namelijk de gele en witte slavenhuisjes. Kleine huisjes gemaakt van koraalsteen met destijds rietendaken waar tot soms wel zes mensen moesten slapen. Om op zo’n idyllische plek, heel dicht bij de helderblauwe zee deze reminder aan deze tijd te krijgen is heel indrukwekkend.

Contrast

Het is enigszins wrang om na de voorgaande alinea over de accomodaties op het eiland te hebben. Maar zoals een wijs man ooit zei: “You don’t know where you’re going, if you don’t know where you’ve been.” Vandaar dat het contrast juist een sterke manier is om in het heden bij de geschiedenis stil te staan.

Accomodaties

Op het eiland vind je allerlei resorts, hotels, appartementen, boetiekhotels en zelfs verschillende bed & breakfasts. Sommigen hebben een link met een van de watersporten die je kan beoefenen, anderen zijn wat meer gericht op families of stelletjes.

Om een goed idee te krijgen van wat het eiland op dit gebied te bieden heeft, hebben we de kans gehad om op een prachtig resort te verblijven en een knus boetiekhotel. Bij de eerste werden we hartelijk ontvangen met een glaasje bubbels bij de receptie en een fles rosé in de koelkast, bij het boetiekhotel door een warme familie met een bijzondere historie met het eiland.

Delfins Beach Resort

Een van de meest idyllische plekken om op het eiland te verblijven moet wel Delfins Beach Resort zijn. De naam zegt het al het is een (afgesloten) resort met een prachtig strand waar luxe, rust en natuur een voorname rol spelen. Op het terrein vind je 148 appartementen en 13 villa's om in te verblijven, twee zwembaden, een beachbar, een gym en twee restaurants.

Zelf verbleven we in een van de ruime appartement met een geweldig balkon. Het appartement heeft een keuken, douche, ruim bed en een heerlijk balkon en is van alle gemakken voorzien. Toch spendeer je hier niet al te veel tijd, want op het terrein van Delfins is veel te doen.

Jonnie en Thérèse

Op het resort is een flinke Nederlandse gastronomische stempel gedrukt. Je vindt er namelijk drie zaken van Jonnie en Thérèse Boer. Te beginnen met koffietentje Boertiek waar je terecht kan voor koffie, sapjes en een broodje. Het Aziatisch casual dining restaurant Senang en misschien wel het toprestaurant van het eiland: Brass Boer.

Aqua Viva Suites

Zoek je iets meer persoonlijks en kleinschaligs, dan is Aqua Viva Suites in Kralendijk echt een van de betere opties. De suites zijn ruim, van alle gemakken voorzien en op de binnenplaats is een heerlijk zwembad om in te relaxen.

Wat het vooral een speciale plek maakt, is dat het een familiebedrijf is dat geweldig gerund wordt door Miguel, zijn vrouw en zoon. Ze staan altijd voor je klaar en maken je verblijf memorabel. Hij is de verpersoonlijking van de gevleugeldeuitspraak die je er met regelmaat hoort: ‘eens een bezoeker, altijd een vriend’.

Het verblijf op Bonaire is aangeboden door Tourism Corporation Bonaire (TCB).

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies