Bus Whisky stookt Nederlandse whisky's in het Brabantse Loosbroek

Bus Whisky stookt Nederlandse whisky's in het Brabantse Loosbroek

+ winactie

Vorig artikel Volgend artikel

Een maandje geleden maakten we al een overzicht met toffe culinaire hotelarrangementen die er in ons land te vinden zijn. Een van de tips in het lijstje was om eens een kijkje te nemen bij Bus Whisky Distillers in het Noord-Brabantse Loosbroek. Laat het nu net zo zijn dat we met hen een toffe winactie houden en één culinaire overnachting voor twee personen mogen weggeven.

Dat er in Nederland allerlei bierbrouwerijen en gin- en jeneverdistilleerderijen zijn dat weten de meesten van ons wel. Maar in ons land worden ook allerlei heerlijke likeuren, wijnen én zelfs whisky’s gemaakt. Een van de jongste plekken waar whisky wordt gestookt, is bij Bus Whisky Distillers in Loosbroek.

Whiskystokerij

Het is een kleine familiestokerij waar met een beperkt stookvolume whisky’s worden gemaakt. Dat zijn single malt, single cask én single estate whisky’s met een exclusief karakter door het beperkte volume. De whisky kan zich inmiddels meten met de vaderlandse top en ook internationaal komt er steeds meer waardering voor de whisky’s van Bus. Zelf hebben ze zich als doel gesteld om de beste single malt whisky van Nederland te worden.

Van boerderij naar fles

Single malt, single cask en single estate klinkt natuurlijk heel spannend. Voor Bus komt dit alles vooral neer op het principe van zelf geproduceerde ingrediënten die worden gebruikt in de whisky. Het hoofdingrediënt daarvoor brouwgerst die voor het maken van de whisky’s wordt gemout. De gerst wordt op de eigen boerderij en op akkers in de omgeving geteeld.

First Fill

Vanuit Schotland komen de bourbonvaten waar de whisky’s van Bus op worden gerijpt. Dit zijn zogenaamde first fill-vaten. In Amerika mag een vat waar bourbon in gerijpt is maar een keer worden gebruikt. Die worden dan vaak doorverkocht aan Schotse distilleerderijen die sommige vaten zelf weer doorverkopen of er mee aan de slag gaan.

De whisky’s van Bus worden dus gelagerd op deze first fill bourbonvaten waardoor ze hun kenmerkende kruidige smaak en vanilletonen krijgen. In de stokerij staan ook whisky’s te rijpen op andere vaten waar onder meer: sherry, oloroso, port of madeira in heeft gezeten.

Restaurant en b&b

Bij Bus heb je ook de mogelijkheid om te genieten van de eigen whisky’s en van streekproducten in het boerderijrestaurant. Op de kaart staan vrijwel alleen streekproducten met daarbij ook aandacht voor plantaardige en glutenvrije gerechten. Naast dat er whisky wordt gestookt, maken ze op het erf ook eigen frisdranken, branden ze er koffie én brouwen ze er eigen bieren. En natuurlijk gebruikt de chef de eigen dranken ook in de gerechten op de kaart.

Winactie

Samen met TheFork en Bus Whisky Distillers mogen we één culinair hotelarrangement weggeven voor twee personen. Dat houdt in: een viergangendiner, een rondleiding door de whiskystokerij, een overnachting in de b&b én een ontbijtje de volgende dag.

Hoe je dit alles kan winnen? Check daarvoor even onderstaande post.

(Afbeeldingen bij dit artikel © Bus Whisky Distillers)

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies