Wie er ooit is geweest weet dat het Zeeuwse Bruinisse hét mosseldorp van Nederland is. Aan Nationaal Park Oosterschelde wordt sinds het ontstaan van het dorp in de 15e eeuw een bijzondere band opgebouwd met de visserij en in het bijzonder het vangen van mosselen. Die band wordt op de dijk van Bruinisse het meest in your face geïllustreerd door een levensgrote mossel.
In de volksmond wordt Bruinisse Bru genoemd en dat is op allerlei manieren doorgevoerd in het dorp. De twee musea in het dorp die de geschiedenis van de visserij en de mosselvangst vertellen, heten dan ook Brusea. Naast in het verleden ademt Bru op alle fronten nog de mosselcultuur. Er zijn 23 mosselkweekbedrijven actief, mosselgroothandels en je kan in het dorp op 1001 manieren mosselen eten.
Gunstige ligging
De ligging van Bru aan de Oosterschelde en het grootste zoutwatermeer van Europa, de Grevelingen, zorgen ervoor dat het een ideale uitvalsbasis is voor vissers. Daarnaast kwam men er ooit achter dat de geulen en het ondiepe water bijzonder goede plekken waren voor het kweken van mosselen.
Mosselvloot
Niet alleen lokaal was men dol op de Bruse mosselen, maar in heel Europa vonden ze gretig aftrek. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw voeren de Bruse kotters zelfs naar Londen om de Britten te verblijden met de echte Zeeuwse mosselen. Voor Duitsland werden de mosselen gepekeld en per trein vervoerd en in de Brusselse mosselhandel verwierven de Bruse vissers zelfs een monopoliepositie.




1001 bereidingen
In het dorp vind je allerlei restaurants, zes van hen: restaurant De Meeuw, Bru 17, restaurant Grevelingen, brasserie Sailor’s Inn, brasserie De Cleenne Mossel en restaurant Storm zijn samen verenigd in het Mosselgilde. Bij deze restaurants eet je natuurlijk mosselen die op traditionele wijze gekookt zijn. Maar misschien nog wel interessanter is dat je er mosselen op 1001 manieren kan eten: van eenvoudig tot chique en van Zeeuws tot meer exotisch. Ook al is de bereiding enorm exotisch, je eet mosselen bij de bron dus grote Zeeuwse mosselen.
Meer dan mosselen
Naast mosselen heeft Bruinisse inmiddels veel meer te bieden. Het is de plek waar door Zeeuwsche Zoute het eerste Nederlandse zeezout wint. Ook voor de rest van de producten die je op een goed fruits de mer plateau vindt, kun je in Bru terecht. Er worden oesters gekweekt, mesheften gevangen en ook natuurlijk Oosterscheldekreeften, harder, zeebaars en paling.

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl