De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Wie er ooit is geweest weet dat het Zeeuwse Bruinisse hét mosseldorp van Nederland is. Aan Nationaal Park Oosterschelde wordt sinds het ontstaan van het dorp in de 15e eeuw een bijzondere band opgebouwd met de visserij en in het bijzonder het vangen van mosselen. Die band wordt op de dijk van Bruinisse het meest in your face geïllustreerd door een levensgrote mossel.
In de volksmond wordt Bruinisse Bru genoemd en dat is op allerlei manieren doorgevoerd in het dorp. De twee musea in het dorp die de geschiedenis van de visserij en de mosselvangst vertellen, heten dan ook Brusea. Naast in het verleden ademt Bru op alle fronten nog de mosselcultuur. Er zijn 23 mosselkweekbedrijven actief, mosselgroothandels en je kan in het dorp op 1001 manieren mosselen eten.
Gunstige ligging
De ligging van Bru aan de Oosterschelde en het grootste zoutwatermeer van Europa, de Grevelingen, zorgen ervoor dat het een ideale uitvalsbasis is voor vissers. Daarnaast kwam men er ooit achter dat de geulen en het ondiepe water bijzonder goede plekken waren voor het kweken van mosselen.
Mosselvloot
Niet alleen lokaal was men dol op de Bruse mosselen, maar in heel Europa vonden ze gretig aftrek. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw voeren de Bruse kotters zelfs naar Londen om de Britten te verblijden met de echte Zeeuwse mosselen. Voor Duitsland werden de mosselen gepekeld en per trein vervoerd en in de Brusselse mosselhandel verwierven de Bruse vissers zelfs een monopoliepositie.
1001 bereidingen
In het dorp vind je allerlei restaurants, zes van hen: restaurant De Meeuw, Bru 17, restaurant Grevelingen, brasserie Sailor’s Inn, brasserie De Cleenne Mossel en restaurant Storm zijn samen verenigd in het Mosselgilde. Bij deze restaurants eet je natuurlijk mosselen die op traditionele wijze gekookt zijn. Maar misschien nog wel interessanter is dat je er mosselen op 1001 manieren kan eten: van eenvoudig tot chique en van Zeeuws tot meer exotisch. Ook al is de bereiding enorm exotisch, je eet mosselen bij de bron dus grote Zeeuwse mosselen.
Meer dan mosselen
Naast mosselen heeft Bruinisse inmiddels veel meer te bieden. Het is de plek waar door Zeeuwsche Zoute het eerste Nederlandse zeezout wint. Ook voor de rest van de producten die je op een goed fruits de mer plateau vindt, kun je in Bru terecht. Er worden oesters gekweekt, mesheften gevangen en ook natuurlijk Oosterscheldekreeften, harder, zeebaars en paling.
Verder lezen over Koken
Food27.11.2025
Deze ongefilterde olijfolie verandert alles in je keuken
Lifestyle26.11.2025
Inspiratie nodig? Dit zijn dé keukentrends voor liefhebbers van rust en warmte
Food17.09.2025
De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid
Lifestyle19.05.2025
Een keuken waarin je wilt blijven koken (én eten): zo ontwerp je het zelf
Tipt08.01.2025
Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren
Lifestyle19.12.2024
5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven
Proeft04.12.2024
HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit
Gadgets15.11.2024
HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken
Verder lezen over Restaurant
Hotspots09.01.2025
Hoe controleer je de reputatie van restaurants en hun menu’s
Tipt06.01.2025
De Catalaanse keuken, een ode aan smaak, traditie en gastvrijheid
Lifestyle27.12.2024
Creëer de perfecte tafelsetting voor oudejaarsavond
Lifestyle11.12.2024
TOZI Wine Tales: A Taste of Veneto komt er aan
De feestdagen vieren op z'n Italiaans
Tipt11.11.2024
Kerstdiners bestellen: gemakkelijk, smaakvol en stressvrij
Nieuws01.10.2024
Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid: vandaag kunnen ouderen gratis dineren
Hotspots25.09.2024
Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian
Hotspots29.06.2024
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad
Verder lezen over Vis
Food23.06.2024
Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat
Proeft28.04.2024
Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij
Nieuws20.06.2023
Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris
Food02.05.2023
Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm
Food22.09.2022
Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers
Hotspots17.07.2022
Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust
Food17.02.2022
Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap
Food21.01.2022