De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Met het idee dat je door de staycation deze zomer niet snel ergens in Spanje, Frankrijk, Italië of Portugal aan de kust zit is het goed om te weten dat er mooie schaal- en schelpdieren uit de Noordzee worden gevist. Via Fish Tales haal je zelfs prachtige fruits de mer in huis die klaar zijn om gelijk te eten.
Duik je in de encyclopedie ‘De Grote Larousse Gastronomique’ met alle standaarden uit de klassieke Franse keuken, dan hoort een plateau met fruits de mer te bestaan uit: platte en bolle oesters, kokkels, venus-, tapijt- en mantelscheppen, mosselen, alikruiken, wulken, steurgarnalen, langoustines en eventueel een halve noordzeekrab of zee-egels.
Zeeuwse wateren
De schaal- en schelpdieren van duurzaam vismerk Fish Tales komen voort uit een samenwerking met visserij Neeltje Jans en schelp- en schaaldierenspecialist Seafarm. Partijen die staan voor duurzame visserij die zoveel mogelijk samenwerken met lokale vissers en producenten. Dat zorgt voor de beste kwaliteit en dat alles op de plateaus MSC-gecertificeerd is of ‘groen’ is volgens de viswijzer.
Oesters en mosselen
Zo worden de oesters en mosselen door Neeltje Jans in Zeeland in het wild gekweekt. Ze hebben het 100% Zeker Zeeuws keurmerk waarmee gegarandeerd is dat de mosselen, oesters en scheermessen daadwerkelijk in de Zeeuwse wateren zijn opgegroeid en niet eventjes ondergedompeld net voor ze verpakt worden.
De kokkels worden met de hand geharkt uit de Waddenzee. Aangezien het seizoen van de Oosterscheldekreeft sinds half juli ten einde is, worden de kreeften nu uit het Canadese Nova Scotia gehaald. Die worden vervoerd naar Neeltje Jans en daar levend in de bassins bewaard.
Eerste keer
Zelf hebben we de kans gehad om van een zo’n plateau te genieten mét een heerlijk Zeeuwse witte wijn (ook allemaal te bestellen). Aan tafel zaten die hard fans van zeevruchten en iemand die nog nooit oesters, alikruiken en kreeft had gegeten.
De oesterkenner aan tafel was helemaal weg van de Neeltje Jans oesters en degene die ze voor de eerste keer at, was gelijk fan.Om de alikruiken uit hun schelp te krijgen is misschien een beetje gepriegel, maar het is zeker de moeite waard. Als je nog nooit slakken hebt gegeten, probeer ze gewoon uit. Want ze smaken bijzonder nootachtig en doen je niet aan een slak denken.
(Afbeeldingen bij dit artikel zijn © David Loftus)
Verder lezen over Vis
Food23.06.2024
Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat
Proeft28.04.2024
Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij
Nieuws20.06.2023
Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris
Food02.05.2023
Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm
Food22.09.2022
Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers
Hotspots17.07.2022
Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust
Food17.02.2022
Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap
Food21.01.2022