6 hotspots op Bonaire die je zeker moet bezoeken als je er bent

6 hotspots op Bonaire die je zeker moet bezoeken als je er bent

Vorig artikel Volgend artikel

Naar aanleiding van de culinaire reis naar Bonaire kwamen er wat vragen binnen van lezers (en volgers) over welke hotspots op het gebied van eten en drinken je écht moest doen als je op het eiland bent. Nou heb ik het gevoel dat als je er een week bent, je echt veel van de hotspots uit het vorige artikel kan doen. Maarrrr: dit zijn de zes hotspots die je écht op Bonaire moet bezoeken.

Zoals in het artikel over tips voor je eerste reis naar Bonaire en het Caribisch gebied: heb altijd wat dollars op zak, want bij bijvoorbeeld alle foodtrucks en bij aardig wat van de snèks accepteren ze alleen cashgeld. En als je de volledige ervaring wil hebben van het eiland, dan moet je echt een van de snèks en foodtrucks bezoeken.

Traditionele keuken

Om echt traditioneel wil lunchen is het verstandig om koers te zetten naar Rincon. Op weg daarnaartoe kom je al dé hotspot tegen op dit gebied: Posada Para Mira. Het ligt op een heuvel en je zit er eigenlijk buiten, maar je hebt wel een dak boven je hoofd. Je krijgt hier nog de soepen, vispotjes of stoofschotels die kenmerkend zijn voor het eiland. Het is er altijd druk, dus alles duurt wel even. Maar het is het wachten waard.

Ga altijd voor iets met geit of vis (flink zout). Hoewel ‘leguanensoep’ een ding is, heb ik weinig locals die het daadwerkelijk eten. Wat nog een echt traditioneel iets is: awa di lamunchi, dat is dé ideale dorstlesser op een warme dag. Op zondag is een andere goede optie: Cactus Fence Supreme. Een stuk kleinschaliger, dus misschien hier eerst even kijken of het niet vol zit en eventueel dan verder naar Posada Para Mira.

Foodtrucks

Bijzondere streetfood is natuurlijk in ieder land geweldig om te ontdekken. Op Bonaire vind je dit in de vorm van foodtrucks en bij sommige snèks. De foodtrucks liggen een beetje in de buurt van duikspots en zijn best wel een beetje geënt op toeristen als je kijkt naar wat ze serveren.

Cactus Blue

Een unieke ervaring vind je bij Cactus Blue want daar serveren ze als enige de Lion Fish Burger. Let wel: kleine burger, dus altijd iets bij bestellen als je écht honger hebt. Je kan hier burgers, wraps én lokaalgemaakte soda's vinden in verschillende dorstlessende smaken.

De foodtruck waar je altijd gelukkig wegloopt is Kite City, daar doen ze uitsluitend iets met verse vis. Een van de specialiteiten is een legendarische tonijnburger. Check van tevoren wel even waar de foodtrucks staan en welke openingstijd ze hebben; die verschillen nog wel eens en worden mede ingegeven door het weer.

Snèks

Snèks (snacks) zijn op het eiland een ding en ik houd wel van dat soort tentjes. Ze hebben een buurtfunctie en er is altijd wel iemand die er een domino of kaartje legt en een biertje drinkt. Ze zijn hyperlokaal en bij sommigen kun je ook een hapje eten of to go doen. Maiky Snack staat aangeschreven als dé place to be. Houd je wat meer van dit soort buurtplekken, dan is Kos Bon So zeker een aanrader.

Relaxen, strand en eten

Er gaan genoeg mensen naar Bonaire toe om vooral te genieten van de zon, de zee en het strand. Dan wil je niet veel poe-ha, maar vooral rustig relaxen en genieten. Gelukkig zijn er verschillende beach clubs op het eiland te vinden die je het beste van dit alles geven. Een van de tofste plekken is dan echt La Balandra in resort Harbour Village. Je zit dan naast een privéstrand in een restaurant dat voor de helft boven water zweeft. De kaart bestaat uit toffe, frisse en vooral lichte gerechten.

Ocean Oasis is denk ik het beste voorbeeld van hoe iedereen denkt dat een beach club hoort te zijn. Het is heel ruim opgezet, lekker open aan de strand- en rechterzijkant, een grote bar en vooral een eigen strand. Binnen geniet je natuurlijk van de lekkere, frisse gerechten en drankjes maar met de voeten in het zand met uitzicht op de azuurblauwe zee. Je kan het echt véél slechter treffen.

Diner with a view

Wil je het beste van twee werelden hebben: culinair genieten op een (romantische) locatie op of aan zee met een geweldige zonsondergang. Een plek waar dit allemaal bij elkaar komt is Sebastian’s restaurant. Chef Sebastian (!) heeft een menu samengesteld met mediterraanse en lokale invloeden met natuurlijk genoeg visgerechten en verse seizoensingrediënten. Daar geniet je allemaal van met een van de mooiste uitzichten over de zee op Bonaire.

Ingridiënts

Want er zijn eigenlijk twee restaurants op Bonaire met nóg een beter uitzicht en kaart. Een daarvan vind je op Buddy Dive Resort: Ingridiënts. De naam is een woordspeling op de voornaam van de eigenaresse. Eigenlijk is dat speelse ook wat je bij het restaurant voorgeschoteld krijgt. Een mediterraanse keuken met respect voor de Spaanse, Franse en Italiaanse basisprincipes in de keuken. Het menu is seizoensgebonden met wekelijks wisselende specials.

In de gerechten spelen de chefs met structuur, textuur en proberen ze te zoeken naar nieuwe smaakcombinaties. Zoals bijvoorbeeld de in gin-tonic (smaken) gemarineerde zalm. Verder staan op de kaart Franse en Italiaanse klassiekers met een twist, zoals foie gras met risotto en een mangochutney. Daarnaast heeft het restaurant een toffe wijnkaart (er staat zelfs een viognier op) voor lekkere wijnspijspairings. Terwijl je ook nog eens prachtig en open uitzicht hebt op zee.

Gastronomische ervaringen

Er zijn op het eiland twee restaurants waar je (lang) van tevoren moet reserveren omdat het dé gastronomische ervaringen op het eiland zijn: Chefs en Brass Boer. Bij die eerste ben ik niet geweest, dus kan ik alleen op verhalen van anderen af gaan. De verhalen liegen er niet om dus als je weet wanneer je naar Bonaire gaat en je hebt wat te vieren of bent een genieter van de mooie geneugten des levens dan is het de reservering waard.

Stempel

Op Delfins Beach Resort vind je een van de parels van Jonnie en Thérèse Boer in de vorm van restaurant Brass Boer. In Nederland kennen we het tweetal natuurlijk van sterrenzaak De Librije, maar ook op ‘de eilanden’ drukken ze hun stempel. Op het resort vind je namelijk ook hun koffiezaak Boertiek én Aziatisch restaurant Senang.

Table 14

Naast de beachbar van het resort vind je Brass Boer. Doordat het eigenlijk altijd goed weer is op Bonaire zit je hier buiten geweldig aan de zee. Voor een ultieme ervaring is zelfs Table 14 te boeken, een speciale privétafel op de eigen pier. Het nummer van de tafel en de speciale plek refereert aan voetballegende Johan Cruijff.

Brass Boer

Bij Brass Boer kun je terecht voor lunch en diner en de kaart bestaat uit verschillende gerechten waar je een eigen meergangenmenu mee samen kan stellen óf het verrassingsmenu dat bestaat uit vijf gangen. De gerechten in dit menu zijn altijd een mix van vis-, vlees- en vegetarische gerechten.

Daarbij worden door de sommelier geweldige wijnen geserveerd, waaronder ook de wijnen van Thérèse natuurlijk. Zelf ben ik voor het verrassingsmenu gegaan met bijpassende wijnen. Dit was zonder twijfel de beste lunch van 2022. Het eten. De wijnen. Dát uitzicht. Het leven wordt echt niet veel beter dan dat.
Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies