Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Vorig artikel Volgend artikel

Een van de grootste exportproducten van Noorwegen is zalm. Hoewel het nog een ‘jonge’ markt is van nog geen veertig jaar oud, ontwikkeld hij razendsnel. Het kweken van Noorse zalm is een fascinerend proces waar duurzaamheid voorop staat. Inmiddels is het zalmkweker Alf Knutsen gelukt om dé oplossing te vinden om zalm echt duurzaam te kweken.

Daar is jaren van onderzoek en ontwikkeling aan vooraf gegaan op het kleine eiland Indre Kvarøy in het noorden van het land. Het is hem gelukt om voor het eerst in de geschiedenis de ratio te verbeteren waardoor er twee keer zoveel zalm uitkomt als erin gaat. Daarbij worden geen concessies gedaan aan smaak of kwaliteit.

Indre Kvarøy

Op het kleine eiland met maar 85 inwoners wordt al sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw zalm gekweekt. Alf Knutsen over zijn pionierswerk: “Als zoon van een visser heb ik geleerd dat we goed voor de oceaan moeten zorgen.”

Deze visie en de baanbrekende innovaties zijn de redenen dat Bart van Olphen besloot om met Alf en Kvarøy in zee te gaan. Van Olphen over de zalm: “Ik geloofde nooit in kweekzalm. Waarom zou je meer vis in een vis stoppen dan dat je eruit krijgt? Dat is toch niet logisch? Maar dit is baanbrekend. Ik ben fan!”

Vis-in vis-uit ratio

Voor het kweken van zalm is voer nodig waarbij wilde vis een onderdeel is. Wilde vis vangen om te voeren aan kweekvis kan extreem inefficiënt zijn: er gaat meer vis in dan dat eruit komt. Op Kvarøy hebben ze de oplossing gevonden. Op dit eiland gebruiken ze nog maar 480 gram wilde vis om tot een kilo kweekzalm te komen.

Van Olphen over hoe er op Kvarøy zalm wordt gekweekt: “De zalm van Kvarøy is niet alleen duurzaam, maar is ook nog eens ontzettend smaakvol. Het is indrukwekkend hoe de revolutionaire kweekmethode geen afbreuk doet aan de kwaliteit en smaak van de zalm.”

De gekweekte zalm is vanaf nu verkrijgbaar via Fish Tales.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies