De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Voor ik aan het begin van dit jaar met een airfryer aan de slag ging, had ik ergens nog mijn twijfels. of ik hem daadwerkelijk veel ging gebruiken. Om gezonder te snacken leek het me een geinig apparaat, verder had ik geen idee waar je de airfryer nog allemaal meer voor kon gebruiken. Inmiddels gebruik ik hem net zo vaak als de oven dus daarom 7 tips waarmee je het meeste uit je airfryer haalt.
De komende tijd verschijnen er sowieso wat vaker artikelen hier op Eatly over de airfryer. Voor we de diepte induiken en bijvoorbeeld kijken naar welke gerechten je er allemaal fantastisch in klaarmaakt, moet er eerst een fundering liggen. Want als je eenmaal doorhebt hoe makkelijk en veelzijdig een airfryer is, wordt het al snel een van de meest gebruikte apparaten in je keuken.
7 tips om je airfryer optimaal te gebruiken
#1 Kies een airfryer die past bij je huishouden en keuken
Dit is eigenlijk een tip die je voor de aankoop nog ter harte moet nemen, want je hebt airfryers in allerlei soorten en maten. Logisch, want een student of een gezin van vier personen hebben andere behoeften. Maar zorg er altijd voor dat de airfryer hierbij past, want dan gebruik je hem ook meer. Als je voor vier personen in drie etappes moet werken of het kan in een keer, dat maakt een groot verschil.
#2 Zet hem altijd onder de afzuigkap
Van de meeste airfryers komt rook, en soms zelfs stoom, af als je ze gebruikt. Het is dus bijna noodzakelijk om hem onder de afzuigkap te plaatsen. Al komt van de nieuwe generatie airfryers tijdens het koken sowieso minder kooklucht af, helpt de afzuigkap hier ook bij.
#3 Verwarm je airfryer altijd voor
Net als de meeste ovens zit er op de meeste airfryers een voorverwarmfunctie, gebruik die! Door de compacte manier van verwarmen is de airfryer heel snel voorverwarmt. Heeft de jouwe niet zo’n functie, dan is het gewoon een kwestie van 2 a 3 minuten op het gewenste aantal graden laten draaien vóór je de ingrediënten erin doet. Door dit te doen bespaar je tijd en is je eten eerder klaar.
#4 De mand schudden op de helft van de kooktijd
Dit was een van de eerste tips die ik kreeg en ik dacht meteen dat het niet nodig zou zijn. Na twee keer de airfryer gebruiken wist ik zeker: op de helft van de kooktijd de mand schudden is een must. Het zorgt ervoor dat alles gelijkmatig gaart en bruin wordt, zeker als het gaat om kleinere porties van iets.
#5 Gebruik een kookthermometer
Als je eenmaal wat vaker met je airfryer aan de kook bent geraakt, dan merk je dat de resultaten qua krokant en mooi bruin worden van vlees makkelijker worden bereikt dan in een oven. Maar laat je door de looks van je vlees je niet in de luren leggen, soms ziet het vlees er prachtig uit alleen is het nog net niet gaar. Check dit daarom altijd even van tevoren de kerntemperatuur met een kookthermometer. Sowieso is dat een van de handigste tools om in de keuken te hebben, want meten is weten.
#6 Olie maakt het krokant
Achter dit alles ben ik gekomen toen ik een experiment deed in de airfryer om er Fish en Chips in te maken. Er wordt sowieso aangeraden om producten zo droog mogelijk in het apparaat te doen, maar bij een beslag gaat dat wat lastig. Ik las ergens de tip om er wat olie over te sprayen, dat dit zou helpen om een knapperige korst te krijgen.
Qua experiment viel het gelijk op dat de stukjes waarbij ik het niet had gedaan en stuk minder knapperig waren. De tip van de echte kenners is om ingrediënten die je echt knapperig wil krijgen (behalve vlees) op de helft van de kooktijd, dus na het schudden, ook nog even in te strijken (of sprayen) met olie.
#7 Kliekjes opwarmen
Hoewel ik niet iemand ben die vaak pizza eet, was het vaak een go to ná het stappen. Hoewel er mensen zijn die met een kater een koude pizza wegkrijgen, heb ik er een soort van fascinatie door ontwikkeld van hoe je een pizza het beste op kan warmen the day after. De airfryer blijkt daar uitermate geschikt voor. Sowieso is het dé go to om voedsel met een krokant omhulsel op te warmen zoals: loempia’s, chicken wings, arancini’s, en empanadas. Die smaken na het opwarmen weer alsof ze vers zijn gemaakt.
Verder lezen over Airfryer
Food14.04.2023
De Risottini: nieuwe snack is kruising tussen risotto en een bitterbal
Food10.01.2023
Beter dan een pantosti? Een tosti uit de airfryer
Nieuws19.12.2022
Inventief in de trein: kaassoufflés klaarmaken in de airfryer
Airfry or die tryingFood29.06.2022
Kwekkeboom voegt nieuwe vegan lijn toe aan het assortiment Oven & Airfryer
Food17.10.2021
Zo maak je krokante kippenvleugels zonder gedoe in de airfryer
Food09.10.2021
In de airfryer maak je het snelst de knapperigste verse friet
Food23.08.2021
Een biefstuk bereiden in de airfryer is stiekem nog niet eens zo’n gek idee
Food08.08.2021
Aardappelen poffen wordt een eitje als je dit met een airfryer doet
Verder lezen over Koken
Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023
Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Verder lezen over Snacks
Food21.10.2024
10 grappige Halloween-foodtips van TikTok
Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair
Food15.08.2024
Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt
Hotspots18.07.2024
Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat
Food03.07.2024
Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes
Food02.04.2024
Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal
Nieuws26.06.2023
Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet
Hotspots23.06.2023
Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal
Verder lezen over Vis
Food23.06.2024
Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat
Proeft28.04.2024
Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij
Nieuws20.06.2023
Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris
Food02.05.2023
Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm
Food22.09.2022
Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers
Hotspots17.07.2022
Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust
Food17.02.2022
Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap
Food21.01.2022
Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis
Verder lezen over Vlees
Food09.01.2024
Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?
Food02.12.2023
Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal
Vjèze Fur swapt ballenFood28.06.2023
Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ
Nieuws06.03.2023
Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto
Hotspots14.12.2022
Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg
Food22.10.2022
Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd
Food05.05.2022
Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien
Nieuws29.04.2022