7 tips die van de airfryer je favoriete keukenapparaat gaan maken

7 tips die van de airfryer je favoriete keukenapparaat gaan maken

Vorig artikel Volgend artikel

Voor ik aan het begin van dit jaar met een airfryer aan de slag ging, had ik ergens nog mijn twijfels. of ik hem daadwerkelijk veel ging gebruiken. Om gezonder te snacken leek het me een geinig apparaat, verder had ik geen idee waar je de airfryer nog allemaal meer voor kon gebruiken. Inmiddels gebruik ik hem net zo vaak als de oven dus daarom 7 tips waarmee je het meeste uit je airfryer haalt.

De komende tijd verschijnen er sowieso wat vaker artikelen hier op Eatly over de airfryer. Voor we de diepte induiken en bijvoorbeeld kijken naar welke gerechten je er allemaal fantastisch in klaarmaakt, moet er eerst een fundering liggen. Want als je eenmaal doorhebt hoe makkelijk en veelzijdig een airfryer is, wordt het al snel een van de meest gebruikte apparaten in je keuken.

7 tips om je airfryer optimaal te gebruiken

#1 Kies een airfryer die past bij je huishouden en keuken

Dit is eigenlijk een tip die je voor de aankoop nog ter harte moet nemen, want je hebt airfryers in allerlei soorten en maten. Logisch, want een student of een gezin van vier personen hebben andere behoeften. Maar zorg er altijd voor dat de airfryer hierbij past, want dan gebruik je hem ook meer. Als je voor vier personen in drie etappes moet werken of het kan in een keer, dat maakt een groot verschil.

#2 Zet hem altijd onder de afzuigkap

Van de meeste airfryers komt rook, en soms zelfs stoom, af als je ze gebruikt. Het is dus bijna noodzakelijk om hem onder de afzuigkap te plaatsen. Al komt van de nieuwe generatie airfryers tijdens het koken sowieso minder kooklucht af, helpt de afzuigkap hier ook bij.

#3 Verwarm je airfryer altijd voor

Net als de meeste ovens zit er op de meeste airfryers een voorverwarmfunctie, gebruik die! Door de compacte manier van verwarmen is de airfryer heel snel voorverwarmt. Heeft de jouwe niet zo’n functie, dan is het gewoon een kwestie van 2 a 3 minuten op het gewenste aantal graden laten draaien vóór je de ingrediënten erin doet. Door dit te doen bespaar je tijd en is je eten eerder klaar.

#4 De mand schudden op de helft van de kooktijd

Dit was een van de eerste tips die ik kreeg en ik dacht meteen dat het niet nodig zou zijn. Na twee keer de airfryer gebruiken wist ik zeker: op de helft van de kooktijd de mand schudden is een must. Het zorgt ervoor dat alles gelijkmatig gaart en bruin wordt, zeker als het gaat om kleinere porties van iets.

#5 Gebruik een kookthermometer

Als je eenmaal wat vaker met je airfryer aan de kook bent geraakt, dan merk je dat de resultaten qua krokant en mooi bruin worden van vlees makkelijker worden bereikt dan in een oven. Maar laat je door de looks van je vlees je niet in de luren leggen, soms ziet het vlees er prachtig uit alleen is het nog net niet gaar. Check dit daarom altijd even van tevoren de kerntemperatuur met een kookthermometer. Sowieso is dat een van de handigste tools om in de keuken te hebben, want meten is weten.

#6 Olie maakt het krokant

Achter dit alles ben ik gekomen toen ik een experiment deed in de airfryer om er Fish en Chips in te maken. Er wordt sowieso aangeraden om producten zo droog mogelijk in het apparaat te doen, maar bij een beslag gaat dat wat lastig. Ik las ergens de tip om er wat olie over te sprayen, dat dit zou helpen om een knapperige korst te krijgen.

Qua experiment viel het gelijk op dat de stukjes waarbij ik het niet had gedaan en stuk minder knapperig waren. De tip van de echte kenners is om ingrediënten die je echt knapperig wil krijgen (behalve vlees) op de helft van de kooktijd, dus na het schudden, ook nog even in te strijken (of sprayen) met olie.

#7 Kliekjes opwarmen

Hoewel ik niet iemand ben die vaak pizza eet, was het vaak een go to ná het stappen. Hoewel er mensen zijn die met een kater een koude pizza wegkrijgen, heb ik er een soort van fascinatie door ontwikkeld van hoe je een pizza het beste op kan warmen the day after. De airfryer blijkt daar uitermate geschikt voor. Sowieso is het dé go to om voedsel met een krokant omhulsel op te warmen zoals: loempia’s, chicken wings, arancini’s, en empanadas. Die smaken na het opwarmen weer alsof ze vers zijn gemaakt.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies