Food06.03.2021

7 tips die van de airfryer je favoriete keukenapparaat gaan maken


Voor ik aan het begin van dit jaar met een airfryer aan de slag ging, had ik ergens nog mijn twijfels. of ik hem daadwerkelijk veel ging gebruiken. Om gezonder te snacken leek het me een geinig apparaat, verder had ik geen idee waar je de airfryer nog allemaal meer voor kon gebruiken. Inmiddels gebruik ik hem net zo vaak als de oven dus daarom 7 tips waarmee je het meeste uit je airfryer haalt.

De komende tijd verschijnen er sowieso wat vaker artikelen hier op Eatly over de airfryer. Voor we de diepte induiken en bijvoorbeeld kijken naar welke gerechten je er allemaal fantastisch in klaarmaakt, moet er eerst een fundering liggen. Want als je eenmaal doorhebt hoe makkelijk en veelzijdig een airfryer is, wordt het al snel een van de meest gebruikte apparaten in je keuken.

7 tips om je airfryer optimaal te gebruiken

#1 Kies een airfryer die past bij je huishouden en keuken

Dit is eigenlijk een tip die je voor de aankoop nog ter harte moet nemen, want je hebt airfryers in allerlei soorten en maten. Logisch, want een student of een gezin van vier personen hebben andere behoeften. Maar zorg er altijd voor dat de airfryer hierbij past, want dan gebruik je hem ook meer. Als je voor vier personen in drie etappes moet werken of het kan in een keer, dat maakt een groot verschil.

#2 Zet hem altijd onder de afzuigkap

Van de meeste airfryers komt rook, en soms zelfs stoom, af als je ze gebruikt. Het is dus bijna noodzakelijk om hem onder de afzuigkap te plaatsen. Al komt van de nieuwe generatie airfryers tijdens het koken sowieso minder kooklucht af, helpt de afzuigkap hier ook bij.

#3 Verwarm je airfryer altijd voor

Net als de meeste ovens zit er op de meeste airfryers een voorverwarmfunctie, gebruik die! Door de compacte manier van verwarmen is de airfryer heel snel voorverwarmt. Heeft de jouwe niet zo’n functie, dan is het gewoon een kwestie van 2 a 3 minuten op het gewenste aantal graden laten draaien vóór je de ingrediënten erin doet. Door dit te doen bespaar je tijd en is je eten eerder klaar.

#4 De mand schudden op de helft van de kooktijd

Dit was een van de eerste tips die ik kreeg en ik dacht meteen dat het niet nodig zou zijn. Na twee keer de airfryer gebruiken wist ik zeker: op de helft van de kooktijd de mand schudden is een must. Het zorgt ervoor dat alles gelijkmatig gaart en bruin wordt, zeker als het gaat om kleinere porties van iets.

#5 Gebruik een kookthermometer

Als je eenmaal wat vaker met je airfryer aan de kook bent geraakt, dan merk je dat de resultaten qua krokant en mooi bruin worden van vlees makkelijker worden bereikt dan in een oven. Maar laat je door de looks van je vlees je niet in de luren leggen, soms ziet het vlees er prachtig uit alleen is het nog net niet gaar. Check dit daarom altijd even van tevoren de kerntemperatuur met een kookthermometer. Sowieso is dat een van de handigste tools om in de keuken te hebben, want meten is weten.

#6 Olie maakt het krokant

Achter dit alles ben ik gekomen toen ik een experiment deed in de airfryer om er Fish en Chips in te maken. Er wordt sowieso aangeraden om producten zo droog mogelijk in het apparaat te doen, maar bij een beslag gaat dat wat lastig. Ik las ergens de tip om er wat olie over te sprayen, dat dit zou helpen om een knapperige korst te krijgen.

Qua experiment viel het gelijk op dat de stukjes waarbij ik het niet had gedaan en stuk minder knapperig waren. De tip van de echte kenners is om ingrediënten die je echt knapperig wil krijgen (behalve vlees) op de helft van de kooktijd, dus na het schudden, ook nog even in te strijken (of sprayen) met olie.

#7 Kliekjes opwarmen

Hoewel ik niet iemand ben die vaak pizza eet, was het vaak een go to ná het stappen. Hoewel er mensen zijn die met een kater een koude pizza wegkrijgen, heb ik er een soort van fascinatie door ontwikkeld van hoe je een pizza het beste op kan warmen the day after. De airfryer blijkt daar uitermate geschikt voor. Sowieso is het dé go to om voedsel met een krokant omhulsel op te warmen zoals: loempia’s, chicken wings, arancini’s, en empanadas. Die smaken na het opwarmen weer alsof ze vers zijn gemaakt.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Airfryer

De Risottini: nieuwe snack is kruising tussen risotto en een bitterbal

Misschien klinkt Risottini een beetje vreemd in de oren, maar voor liefhebbers van de Italiaanse keuken klinkt arancini waarschijnlijk wat bekender in de oren. Dat zijn gevulde rijstballetjes die gepaneerd worden en daar...

Food14.04.2023

De Risottini: nieuwe snack is kruising tussen risotto en een bitterbal

Beter dan een pantosti? Een tosti uit de airfryer

Nadat er ooit een pantosti voor mijn neus is gezet, ben ik altijd de grootste voorstander geweest van de pantosti. Dat heeft er alles mee te maken dat een tosti-ijzer net iets te lomp werkt en eigenlijk je tosti een beet...

Food10.01.2023

Beter dan een pantosti? Een tosti uit de airfryer

Inventief in de trein: kaassoufflés klaarmaken in de airfryer

Voor iedereen die de kop niet helemaal snapt: het is een referentie aan het eerste album van rapper 50Cent. En het gaat helemaal op voor een gast die vorige week in de trein tussen Dordrecht en Tilburg een airfryer in he...

Nieuws19.12.2022

Inventief in de trein: kaassoufflés klaarmaken in de airfryer

Airfry or die trying
Kwekkeboom voegt nieuwe vegan lijn toe aan het assortiment Oven & Airfryer

Op de Eatly redactie zijn wij vorig jaar overtuigd door het fenomeen ‘airfryer’. Vooral vanaf het moment dat we begrepen da tje nooit van dezelfde resultaten uit moet gaan als uit een normale frietpan. Inmiddels zijn...

Food29.06.2022

Kwekkeboom voegt nieuwe vegan lijn toe aan het assortiment Oven & Airfryer

Zo maak je krokante kippenvleugels zonder gedoe in de airfryer

Ik ken maar weinig mensen die niet vrolijk worden van een heerlijk portie krokante kippenvleugels (al dan niet na het stappen) als guilty pleasure. Goede chicken wings zijn lekker krokant aan de buitenkant, heerlijk sapp...

Food17.10.2021

Zo maak je krokante kippenvleugels zonder gedoe in de airfryer

In de airfryer maak je het snelst de knapperigste verse friet

De airfryer is een veel handiger en gebruiksvriendelijker keukenapparaat dan ik ook voor mogelijk hield. Aan het begin van het jaar ben ik gestart met experimenteren en de airfryer blijkt zelfs een oplossing voor spruitj...

Food09.10.2021

In de airfryer maak je het snelst de knapperigste verse friet

Een biefstuk bereiden in de airfryer is stiekem nog niet eens zo’n gek idee

De vaste lezers hebben door dat ik sinds ik een airfryer heb lekker aan het experimenteren ben geslagen. Dat leverde inmiddels al heerlijke spruitjes, aardappelen en fish & chips op. Dit keer is het experiment wat spanne...

Food23.08.2021

Een biefstuk bereiden in de airfryer is stiekem nog niet eens zo’n gek idee

Aardappelen poffen wordt een eitje als je dit met een airfryer doet

Het valt mij op dat ik steeds vaker hoor dat mensen aan het experimenteren zijn geslagen met hun airfryer om te kijken wat ze er allemaal mee kunnen bereiden. De meeste mensen gebruiken ‘m in eerste instantie natuurlij...

Food08.08.2021

Aardappelen poffen wordt een eitje als je dit met een airfryer doet

Verder lezen over Koken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Verder lezen over Snacks

10 grappige Halloween-foodtips van TikTok

Het is Halloween-tijd en dat betekent: thema-eten! Er zijn weinig evenementen op de wereld die zo'n oneindige stroom aan food inspo teweegbrengen met zo'n duidelijk thema. We sommen 10 geweldige Halloween-foodtips op.

Food21.10.2024

10 grappige Halloween-foodtips van TikTok

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Het zijn snoepjes, maar ze zijn alleen voor volwassenen. We hebben het over de Eat Your Drink-reeks: suikerzoete cocktailgummies waar echt alcohol inzit. Zijn ze de moeite, en vooral de flinke prijs, waard? Eat Your Dri...

Food21.08.2024

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Ricolaaaaa: zodra je het over deze Zwitserse snoepjes hebt, gaat er in bijna 98 procent van de gevallen iemand ineens een soort zingen. Dat komt allemaal door de reclames van het snoepmerk. Eén van de bekendste reclames...

Food15.08.2024

Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

Soms komt het door toeristen op TikTok, soms komt het door iemand als Snackspert, maar hoe het ook zij: er zijn in Amsterdam allerlei hotspots waar elke dag dikke rijen met toeristen en niet-toeristen staan te wachten to...

Hotspots18.07.2024

Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

​Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Bij de kassa bij de Appie of gewoon uit de handtas van je oma: ook al is het een vrij oud product, veel mensen kennen Ricola wel. Is het niet van de jodel-achtige commercials, dan wel door de opvallende, gele verpakking....

Food03.07.2024

​Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Kwekkeboom wil nieuw elan aanbrengen in het vriesversschap met een uitgebreid assortiment voor echte thuisborrelaars. Vanaf nu liggen de allereerste Oesterzwam Bitterballen en vernieuwde rund- en kalfsvlees bitterballen...

Food02.04.2024

Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Een knap stukje papieren werkelijkheid vs realiteit: vanaf 1 juli moet de snackbar geld vragen voor plastic wegwerpbakjes en -bekers voor eenmalig gebruik. Wat ze hiervoor rekenen mogen ze zelf bepalen. Het idee was om h...

Nieuws26.06.2023

Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal

Als er een fenomeen is dat dankzij social media en allerlei hippe chefs een ding is geworden over de hele wereld, dan is het de smash burger wel. En heel stiekem: er is bijna niks lekkerder dan een goed gemaakte smash bu...

Hotspots23.06.2023

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal

Verder lezen over Vis

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

Sushi is populair, want het voelt licht, het biedt veel verschillende keuzes qua vulling en het is koud en daardoor kan er weinig misgaan bij bezorging. Sushi eten in Nederland: dat geeft je vier opties. Je maakt het zel...

Food23.06.2024

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

We zitten nu in het staartje van het mosselseizoen. Nog even genieten van dit zilte zeegenot? Dat doe je nog beter met een goede wijn ernaast. Er zijn bepaalde wijnen die het beste in de mossel naar boven brengen: dit zi...

Proeft28.04.2024

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Het zag er even niet helemaal goed uit voor de Hollandse Nieuwe toen twee weken geleden het Nederlands Visbureau de verkoop van het eerste vaatje nieuwe haring uitstelde van 15 naar 22 juni. De vis was namelijk ‘niet v...

Nieuws20.06.2023

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Een van de grootste exportproducten van Noorwegen is zalm. Hoewel het nog een ‘jonge’ markt is van nog geen veertig jaar oud, ontwikkeld hij razendsnel. Het kweken van Noorse zalm is een fascinerend proces waar duurz...

Food02.05.2023

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

De tiende editie van de Bewuste Visweek vindt van 26 september tot en met 2 oktober plaats Het initiatief van Marine Stewardship Council (MSC) en het Aquaculture Stewardship Council (ASC) waarbij opgeroepen wordt oog te...

Food22.09.2022

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Een van de landen waar we als Nederlanders in de zomer maar al te graag heen trekken is Frankrijk. Dat heeft alles te maken dat je in het land alles kan vinden: natuur, cultuur, historie, activiteiten buiten, lekker eten...

Hotspots17.07.2022

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Als mede-oprichter heeft Bart van Olphen met Fish Tales een bijzonder merk neergezet als het gaat om duurzame vis, schaal- en schelpdieren en blikjes vis. Eind 2021 kreeg de tonijn in blik al het MSC-keurmerk. Vanaf deze...

Food17.02.2022

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis

Het Zeeuwse Seafarm, waar we afgelopen zomer nog genoten hebben van de opening van het Fruits de Mer-seizoen, heeft deze week een bijzonder keurmerk gekregen. De tarbotkwekerij kreeg namelijk het certificaat van het Aqua...

Food21.01.2022

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis

Verder lezen over Vlees

Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?

Voor goede hamburgers kan je altijd terecht bij het inmiddels gerenommeerde Ter Marsch & Co. Ze bakken daar al een tijdje prijswinnende burgers. En daar komt nu een nieuwe en toch ook prestigieuze titel bij. Namelijk die...

Food09.01.2024

Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?

Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal

Het idee is dat we met zijn allen wat minder vlees gaan eten omdat dit zo belastend voor het milieu is. Voor de een geen enkel probleem. Voor de ander iets dat niet werkt, wat een goed stuk vlees op zijn tijd is toch wel...

Food02.12.2023

Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal

Vjèze Fur swapt ballen
​Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Wagyuvlees is een wat duurdere vleessoort en dat heeft er alles mee te maken dat het rund waarvan dit vlees wordt gemaakt aan zeer strenge regels moet voldoen. Deze runderen zijn een speciaal, Japans ras dat enige tijd z...

Food28.06.2023

​Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

De Nederlandse natuur heeft veel moois te bieden, zoals de Oostvaardersplassen. Daar vertoeven inmiddels een zeer groot aantal edelherten en in het kader van de biodiversiteit moeten er begin dit jaar 1.600 worden afgesc...

Nieuws06.03.2023

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Op Eatly is al het een en ander over Gastrovino gepubliceerd. Van de zomer was er een grote verrassing: er was een winkel in Tilburg en wel in de Piushaven (sowieso een mooi stuk van de stad). Restaurant Harboury heeft t...

Hotspots14.12.2022

Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd

Het lijkt erop dat er weer een échte innovatie is op het gebied van plantaardig vlees. Na Londen, Berlijn en Amsterdam zijn nu in de horeca door heel Nederland en bij toeleveranciers producten van Redefine Meat verkrijg...

Food22.10.2022

Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd

Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien

Op de School voor Journalistiek heb ik altijd geleerd dat veel onderwerpen voor artikelen uit je eigen verwondering voortkomen. Zo had ik gister een gevalletje dat de planning op het laatst moment wijzigde en ik even sne...

Food05.05.2022

Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien

Consumentenbond: ‘Mager rundergehakt soms vetter dan spareribs’

De hoeveelheid artikelen die de laatste tijd zijn geschreven over producenten die klooien met hun producten is niet meer op een hand te tellen. De Consumentenbond doet met een nieuw onderzoek weer een duit in het zakje,...

Nieuws29.04.2022

Consumentenbond: ‘Mager rundergehakt soms vetter dan spareribs’