Food07.02.2023

10 gebruiken op het gebied van eten en drinken waar Italianen naar leven


Inmiddels staan verschillende sociale media vol met Crimes against Italian food. Vaak met een Italiaan die totaal uit zijn panty gaat omdat iemand ‘zijn’ eten vernacheld. Daarom is het hoogste tijd om eens stil te staan bij tien typisch Italiaanse gebruiken op het gebied van eten en drinken waar Italianen bij zweren.

Het mooie is dat de landen waar ze een eetcultuur hebben die zich door de eeuwen heeft ontwikkeld dit soort typische gebruiken heeft. Wat het nog interessant maakt, zijn dat er ook echt een paar ongeschreven regels zijn die je misschien nog niet kent. Dit heeft allemaal te maken met eten, op restaurant gaan en wanneer je een bepaalde drank wel en wanneer niet mag bestellen.

1. Breakfast of champions

In het artikel over de wijncruise van afgelopen zomer heb je misschien al gelezen dat ik aan de Amalfikust héél erg fan ben geworden van het staand straf bakkie koffie in de ochtend. Dat is ook hoe in Italië tegen een ontbijt aangekeken wordt: een espresso of cappuccino met een ‘cornetto’ (croissant) of een vorm van gebak (vaak zoet). In Rome kies je voor lokale specialiteit maritozzo, in Napels en de Amalfikust ga je voor de sfogliatella en op Sicilië voor een brioche met granita.

2. Cappuccino is ontbijt

Dit gaat een stukje koffie etiquette worden. Inmiddels weten genoeg Nederlanders dat je in Italië een doodzonde begaat als je na 11:00 ’s ochtends een cappuccino besteld. Eigenlijk is dat al een beetje laat, want een Italiaan drinkt een cappuccino alleen als ontbijt. Dat heeft er alles mee te maken met dat melk wat zwaar op de maag ligt na een maaltijd.

Een espresso kun je de hele dag door bestellen, maar is dit iets te pittig dan zijn er wat koffievariatie die je kunnen redden. Een macchiato (espresso met een schepje melk erop), een lungo (koffie waarbij er wat meer water inzit ten opzichte van de espresso), een Americano lijkt wat meer op onze standaard kop koffie.

In de zomer is het altijd goed om een caffè freddo te bestellen (koude, gezoete espresso), een caffè shakerato (een Espresso Martini zónder alcohol) of een crema di caffè (romige ijskoffie).

3. Eten op gezette tijden

Ieder land heeft eigen tijden waarop er gegeten worden. Wanneer je in Italië je ontbijtje nuttigt weet je nu. De lunch wordt geserveerd tussen 13:00 en 14:30u en de restaurants zijn dan vaak vanaf een uurtje of 12:30u open. De keuken sluit dan ergens tussen 14:30 en 15:00u om rond 19:00 en 19:30u weer open te gaan. Want het diner wordt tussen 20:30 en 22:30u geserveerd. Restaurants die dit vóór 19:00u al doen richting zich echt alleen op toeristen.

4. Reserveren is noodzakelijk

Waar je misschien in Nederland gewend bent dat de meeste restaurants tafeltjes meerdere keren per avond ‘flippen’ is dat in Italië niet zo. Je hebt maar een paar uurtjes om te lunchen of dineren, dus die tijd benut je ook goed. Vandaar dat het heel netjes is om te reserveren bij plekken waar het altijd druk is en waar niet al teveel tafels zijn.

Als je ’s avonds om bijvoorbeeld 20:30u reserveert, gaat niemand je wegkijken. Dus als je de rekening wil, vraag er dan ook echt voor want uit zichzelf wordt die niet gebracht als een vorm van gastvrijheid.

5. Seizoensgebonden eten

In Nederland zie je in veel restaurants al dat de menukaart per seizoen veranderd. Dit heeft er alles mee te maken met dat bepaalde ingrediënten dan in het seizoen zijn en op hun best. In een land als Italië is dit natuurlijk ook dé manier hoe restaurants omgaan met hun producten. De lente brengt je er erwten, tuinbonen en asperges, de zomer de meest rijpe tomaten, de herfst pompoen en de winter artisjok.

6. Vier gangen hoeft niet

Op veel menukaarten vind je antipasti (amuses), primi (voorgerechten), secondi (hoofdgerechten), contorni (bijgerechten) en dolci (nagerechten). Primi bestaan vaak uit pasta, rijst of soep. Secondi zijn meestal gerechten met vlees of vis. Het idee om ál deze gangen te doen is vaak alleen op een speciale gelegenheid. Meestal kies je gewoon wat antipasti, een primi of secondi met eventueel een contorni en daarna als je nog een gaatje overhebt nog een dolci.

7. Streekgerechten

Een van de mooiste dingen aan de Italiaanse keuken: iedere regio heeft zijn eigen specialiteiten. Zo is de kans heel klein dat je typische Milanese gerechten Rome op de kaart ziet staan. Wat je er wel vindt? Een goede pasta carbonara, cacio e pepe (ohh Tozi), amatriciana en gricia. In Toscane vind je dan weer pappa al pomodoro en bistecca alla fiorentina. In Milan vind je dan weer risotto alla milanese en cotoletta alla milanese.

8. Traditionele recepten

Naast streekgerechten heb je natuurlijk typische Italiaanse klassiekers. Dan gaat het op traditionele recepten die ooit door nonna zijn gemaakt. Dan gaat het vooral om de ingrediënten en kooktechnieken. Cacio e pepe wordt gemaakt met Pecorino en niet met Parmezaanse kaas. In een carbonara gebruik je vier ingrediënten: guanciale, eieren, verse peper en Pecorino. Room gebruiken is blasfemie.

9. Altijd eten bij een alcoholische versnapering

Het is in Italië een zeldzaamheid als er bij wijn of een andere alcoholische drank niet iets van eten wordt geserveerd. Bij een goede aperitivo wordt een zoute snack (pinda’s of chips) geserveerd. Dat heeft er alles mee te maken dat een aperitief voor het eten wordt genuttigd. Door iets bitters of zuurs te nuttigen wordt je eetlust gestimuleerd en dat moet niet al te heftig. Witte wijn drink je bij vis, rode wijn bij vlees en bij een pizza mag je een biertje bestellen.

10. Geen extra kaas vragen

Er zijn mensen die zonder een hap van hun gerecht te nemen al wat peper of zout toevoegen. Het kan niet, maar we laten het oogluikend toe. Als er één land is waar je niet moet spotten met wat je op je bord krijgt, dan is dit Italië wel. Ook al denk je dat er nog wat meer kaas op je bord kan om een gerecht af te maken: vraag het niet. Kaas speelt een belangrijke rol in de Italiaanse keuken en de chefs die je gerecht maken weten als geen andere welke kaas er in een gerecht hoort en vooral ook hoeveel.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Bar

Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones

Cocktailbar Super Lyan in Amsterdam lijkt vanaf de buitenkant niet eens zo bijzonder, maar eenmaal binnen stap je een andere wereld in.

Hotspots04.09.2024

Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones

Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Goed nieuws voor de liefhebbers van alle curiosa met betrekking tot komkommers, want het Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet trekt dit jaar weer mee met theaterfestival de Parade. De mooie eerste kennismaking vorig ja...

Drinks29.06.2023

Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura

Een paar dagen geleden hebben we ons ondergedompeld in de ontstaansgeschiedenis en het verhaal achter het bijzondere Schotse whiskymerk Jura. Het bekende spreekwoord ‘It takes a village to raise a child’ gaat in iets...

Drinks28.06.2023

Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura

Gratis bier voor wandelaars bij The Old Forge in Schotland

Het lijkt er een beetje op dat we deze zomer in afgelegen plekken aan het duiken zijn. Eerst met restaurant Koks (**) op Groenland of met Jura whisky op Jura. Daar komt vandaag de meest afgelegen pub op het vastenland va...

Nieuws26.06.2023

Gratis bier voor wandelaars bij The Old Forge in Schotland

Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten

In het voorjaar van 2023 keerde Rynbende Spirits na vele decennia afwezigheid terug naar Nederland. De herintroductie werd enthousiast ontvangen en nu is het tijd om verder te gaan. In samenwerking met cocktailbar Dutch...

Drinks25.06.2023

Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten

Ardbeg introduceert limited edition whisky Heavy Vapours

Het Schotse whiskymerk Ardbeg viert ieder jaar Ardbeg Day en op die dag dit jaar deden ze iets heel bijzonders. Ardbeg heeft misschien wel hun meest experimentele limited edition op deze dag geïntroduceerd genaamd Heavy...

Drinks25.06.2023

Ardbeg introduceert limited edition whisky Heavy Vapours

BACARDÍ lanceert nieuwe zomerse rum: Caribbean Spiced

Rummerk BACARDÍ introduceert tijdens deze heerlijk warme weken in ons land een nieuwe rum: de Caribbean Spiced. Inmiddels is het assortiment rums van het merk best gegroeid de afgelopen jaren, met enkele heel toffe uiti...

Drinks25.06.2023

BACARDÍ lanceert nieuwe zomerse rum: Caribbean Spiced

Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar

Een van de meest fijne internationale ginmerken moet het Japanse Roku Gin wel zijn. Een gin waar de seizoenen een essentiële rol spelen bij de productie. Niet raar dat de zonnewende op 21 juni (en de langste dag van het...

Hotspots23.06.2023

Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar

Verder lezen over Horeca

Is jouw horeca koeling klaar voor de zomer?

De zomer staat voor de deur en dat betekent bomvolle terrassen en strandtenten. Deze fijne drukte brengt naast een hoge omzet ook de nodige uitdagingen met zich mee. Door de oplopende temperaturen krijgen horeca vriezers...

Nieuws28.06.2024

Is jouw horeca koeling klaar voor de zomer?

​Horeca servies kopen: dit zijn dé trends voor 2024

Naast de overheerlijke gerechten die je serveert in jouw restaurant, speelt het servies de hoofdrol tijdens een diner. Is jouw servies wel toe aan een upgrade? Of open je een nieuwe horecagelegenheid? Om te voorkomen dat...

Nieuws03.01.2024

​Horeca servies kopen: dit zijn dé trends voor 2024

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Maarten van Ooijen (ChristenUnie), is de afgelopen weken bezig met proefballonnen in de week leggen, waaronder: volledige drooglegging van sportkantines, een verbod op de verkoop van...

Nieuws29.06.2023

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

De Witte Dame in Abcoude is de ideale plek om aan de drukte van Amsterdam te ontsnappen

Het oude stationsgebouw van Abcoude heeft een flinke gedaanteverandering ondergaan. Het statige pand van hotel en restaurant De Witte Dame is volledig gerenoveerd en is nu een ideale plek om aan de drukte van Amsterdam t...

Hotspots20.06.2023

De Witte Dame in Abcoude is de ideale plek om aan de drukte van Amsterdam te ontsnappen

Het groene verhaal van restaurant de Dyck in Woubrugge kan bijna niet sterker

Het is heel tof om te zien hoe steeds meer restaurants in de weer gaan met lokale producenten en het hele idee van Dutch Cuisine. Niet voor niets dat de Michelingids ook opvalt en er ieder jaar in Nederland nieuwe Groene...

Hotspots15.06.2023

Het groene verhaal van restaurant de Dyck in Woubrugge kan bijna niet sterker

Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen

Het interval waarmee er op Eatly een artikel verschijnt met ‘bier’ en ‘duurder’ in de kop wordt helaas steeds kleiner. De volgende in de rij: ook op het terras lijkt de komende zomer bier weer wat duurder te zijn...

Drinks07.06.2023

Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen

Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten

Een van de mooiste bijkomstigheden van op pad mogen voor Eatly: je komt op plekken die je echt alleen maar van horen zeggen kent. Zo was ik onlangs in Leeuwarden en dankzij Visit Friesland kon ik een dagje in Harlingen s...

Hotspots03.06.2023

Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten

Uitgebreid brunchen op de Israëlische manier bij het Amsterdamse Florentin

In de Amsterdamse Pijp heeft Florentin de deuren geopend. Het concept is simpel: all day brunch met de invloeden van Tel Aviv. Verwacht dus op de kaart een traditioneel Israëlisch mezze-ontbijt tot shakshuka florentine....

Hotspots31.05.2023

Uitgebreid brunchen op de Israëlische manier bij het Amsterdamse Florentin

Verder lezen over Koken

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Dit zijn de beste foodhacks die online te vinden zijn

Sociale media staan vol met korte filmpjes met allerhande foodhacks (food hacks). Van de beste manier om eigeel en eiwit van elkaar te scheiden tot de makkelijkste manier om een vuilniszak in een prullenbak te doen. En d...

Food07.05.2023

Dit zijn de beste foodhacks die online te vinden zijn

Verder lezen over Restaurant

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

In de 9 Straatjes shoppen en vervolgens op zoek naar een plek om neer te strijken? Jansz biedt een Rosé Garden waar je in het centrum van Amsterdam heerlijk rustig kunt vertoeven. Het is rustig, het is lekker buiten en...

Hotspots29.06.2024

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

​Oma Ietje is een must voordat je naar een concert gaat

Heb je een concert in de Ziggodome of Afas Live, dan is de kans groot dat je even een patatje eet bij de FEBO, aanschuift voor wat sushi bij Ichi-E of een burger weghapt bij Burger Bitch. Helemaal prima natuurlijk, maar...

Hotspots22.06.2024

​Oma Ietje is een must voordat je naar een concert gaat

Vakantietijd! 8 tips voor het all-inclusive-buffet

Je vakantiegeld is gestort en dat betekent dat de kans groot is dat je daar ook daadwerkelijk een leuke reis van uitzoekt. Soms heb je geen zin om over iets na te denken en boek je lekker een all-inclusive. Als jij ook z...

Food09.06.2024

Vakantietijd! 8 tips voor het all-inclusive-buffet

Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night

Victor kennen we allemaal als de barman van First Dates. De man met ogen om in te verdrinken en cocktails om.. nou ja, netjes van te sippen. Hij stopt met First Dates, maar je kunt nu nog wel bij hem aan de bar zitten. E...

Hotspots03.06.2024

Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night

Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers

Als je de Zaanse Schans bezoekt en nog even in het dorpje Zaandijk blijft hangen, dan heb je diverse plekken om uit eten te gaan. Je kunt op chique gaan bij Hoop op d’Swarte Walvis, je kunt naar Slagerij aan de Schans...

Hotspots06.05.2024

Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers

​Dit is het verschil tussen Eggs Benedict, Florentine en Royale

Het is officieel een ontbijtgerecht, maar menig fan bestelt dit ook schaamteloos tijdens een lunch. Sterker nog, bij Ted's Breda is het zelfs deel van de high tea. Eggs Benedict. Een eiergerecht met een heel luxe naam en...

Food03.05.2024

​Dit is het verschil tussen Eggs Benedict, Florentine en Royale

​De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam

Bunk Amsterdam: misschien ken je het vooral als hotel slash hostel, maar het zet zich daarnaast ook steeds meer op de kaart als een restaurant. En dan dus niet zo’n hotelrestaurant waar je alleen gaat eten als het echt...

Hotspots01.05.2024

​De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam

​Hare Majesteit Koningin Máxima opent Impactrestaurant A Beautiful Mess

A Beautiful Mess opent binnenkort haar deuren op het Oosterdokseiland in Amsterdam, en belooft het meest impactvolle restaurant van Nederland te worden. De opening wordt gedaan door Hare Majesteit Koningin Máxima....

Nieuws19.04.2024

​Hare Majesteit Koningin Máxima opent Impactrestaurant A Beautiful Mess