Espresso Gin & Tonic: misschien wel hét drankje van deze zomer (ook zonder gin)

Espresso Gin & Tonic: misschien wel hét drankje van deze zomer (ook zonder gin)

Vorig artikel Volgend artikel

Gekscherend roep ik vaker als iemand een cocktail wil maken met een niet standaard drank: doe er tonic bij. Op de een of andere manier werkt dit vaker wel dan niet en wanneer het werkt levert het een bijzondere smaakcombinatie op. Afgelopen week werd ik voor de eerste keer geconfronteerd met de Espresso-Tonic en de Espresso Gin & Tonic en ik denk dat we het zomderdrankje van 2023 gevonden hebben.

Op een event waar De’Longhi zijn nieuwe koffiemachines presenteerde die via in nieuwe techniek binnen drie minuten een cold brew coffee zetten, moest er natuurlijk ook geëxperimenteerd worden met wat voor koffievarianten ermee te maken zijn. Als je ooit cocktails maakt, dan gaan je gedachten nu gelijk naar een Espresso Martini. Maar je kan veel meer tofs met koude koffie maken.

Koude koffie in de mix

Iedereen die ooit in de verschillende smaken die koffie allemaal kan hebben is gedoken, weet dat er veel bijzondere combinaties te maken zijn. Heb maar eens een groot glas koud sinaasappelsap voor je neus en schudt daar maar eens een espresso bij. De suikers in het sap spelen met de bitterheid van koffie en dat geeft een bijzonder samenspel van smaken. Voor mij tien keer beter dan een ijskoffie.

Espresso-Tonic

Zo her en der vind je hem vast al ergens op de kaart, de Espresso-Tonic. Volgens de overlevering is hij ooit ergens in de vroegen jaren ’00 bedacht in Zweden en daarna best populair geworden in Scandinavië. Toch is het nooit een heel erg populair drankje geworden in andere delen van Europa.
Terwijl het toch heel makkelijk te maken is: vul een longdrinkglas met ijs, schudt er tonic in en doe er daarna een shot espresso bij. Dan heb je een Espresso-Tonic.

Mocht je een spektakel op Instagam willen: giet dan de koffie in de longdrink gevuld met ijs en voeg daarna de tonic toe, dat gaat lekker schuimen. Voor een extra kick kun je beide varianten afmaken met een schijfje van je favoriete citrusfruit.

Waarom het werkt

Net als espresso en sinaasappelsap krijg je bij koffie en tonic een bijzonder samenspel. De kinine en suikers die tonic zijn kenmerkende smaak geven, werken heel erg goed samen met espresso. De subtiele zoetheid van de kinine brengt de donkere, aardse smaken en bitterheid van espresso in evenwicht. Het koolzuur zorgt ervoor dat het geheel lichter en helderder maakt. In sommige tonics vind je ook citrustonen die datzelfde versterken in koffie.

Espresso Gin & Tonic

Op het event vorige week stond een bartender de standaard Espresso-Tonic te maken, maar op zijn werkbank stond ook een fles Bobby’s Gin. Toen ik vroeg wat hij daarmee maakte, was zijn antwoord: een Espresso Gin & Tonic.

De basis was wederom een longdrink gevuld met ijs. Daar werd een bodempje lavendelsiroop in geschonken, daar kun je ook een normale simple syrup voor gebruiken. Daarna voeg je de gin toe (30ml), een dubbelshot espresso en vervolgens schud je er de tonic bij.

Even doorroeren met een barspoon, afmaken met citrus naar keuze en je hebt een Espresso Gin & Tonic. Dan heb je echt een heerlijke smaakbom te pakken. Het mooie? Je kan heerlijk variëren met gins, tonics en wat voor siroop je gebruikt.

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies