Cold brew vs iced coffee: Wat voor koffies zijn het nou precies?

Cold brew vs iced coffee: Wat voor koffies zijn het nou precies?

Vorig artikel Volgend artikel

IJskoffie en cold brew coffee zie je met regelmaat op menukaarten staan. Steeds meer Nederlanders drinken deze koffievarianten. Maar wat voor koffies zijn het nou precies? En wat is is het grote verschil tussen beide dranken? We hebben het voor je uitgezocht.

Volgens de overlevering komen beide soorten koffie uit de VS. Starbucks kwam in 2015 voor het eerst met de ijskoffies op de markt en een trend was geboren. De verkoop van ijskoffies steeg als een malle en veel andere bedrijven namen de koffievariant op in hun assortiment. Cold brew coffee was altijd een delicatesse in New Orleans, maar door de jaren heen dook het op steeds meer plekken in Amerika op en inmiddels overal op de wereld.

Het grote verschil

De benaming van de soorten koffie verraadt al veel over het grote verschil tussen beiden. Iced coffee is koffie die op de normale manier wordt gezet (warm) en daarna over een glas met ijs wordt geschonken. De andere optie om iced coffee te maken is door het een paar uur te koelen voor je het serveert. In beide gevallen koel je de koffie na het zetten en is smaakt hij eigenlijk nooit vers.

Cold brew is koffie die koud wordt gebrouwen. Dat wil zeggen, in plaats van met warm water wordt deze koffie met koud water gezet. Door grof gemalen koffiebonen zo’n zes tot twaalf uur te laten trekken in water dat op kamertemperatuur is. Daarna mix je het koffieconcentraat met koud water of met melk als je een koffievariant wil maken.

Smaakt het als koffie?

Hier kom je op de scheidslijn tussen liefhebbers en connaisseurs van koffie. Waar vooral het onderscheid in zit is het zuurgehalte. Volgens onderzoekers is koud gezette koffie voor meer dan 65 procent minder zuur dan de warme variant. Kenners voegen daaraan toe dat de cold brew coffee zachter van smaak is dan ijskoffie.

Als je kijkt naar de hoeveelheid cafeïne is koffiezetten met warm water, de beste optie. Toch is het zo dat door de de manier hoe cold brew wordt gezet en het later toevoegen van koffie, kan het zo zijn dat het cafeïnegehalte niet veel verschilt met ‘normale’ koffie.

Wes van Geneijgen

Is editor-in-chief a.i. van Eatly.nl. Werkt als freelance journalist en copywriter. Wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies