Wijnfestijn leert je wijn en eten op een geweldige manier te combineren

Wijnfestijn leert je wijn en eten op een geweldige manier te combineren

Vorig artikel Volgend artikel

Het is als leek best een opgave om de perfecte wijn bij een gerecht te kiezen. Daarom is het mooi dat wijnkenner Maarten van den Dries de handschoen op heeft gepakt en het boek Wijnfestijn heeft geschreven. Hierin legt hij op een heel toegankelijke manier in alle nuances uit hoe je wijn en eten het beste kan combineren.

Je hoeft daar dankzij dit boek geen sommelier of wijnconnaisseur meer voor te zijn. Van den Dries begint daarom het boek met eigenlijk een korte cursus smaak en proeven. Met een kwinkslag leert hij de lezer op een prettige manier smaken verwoorden en nuances op te pikken in wijnen en ook gerechten. Het boek is daarna opgedeeld in hoofdstukken per soort eten: vlees, vis, wild, bbq, vegetarisch, desserts en natuurlijk kaas. Zelf zijn we met die laatste ook al eens aan de slag gegaan.

Wijn-spijsmatrix

Van den Dries heeft een wijn-spijsmatrix bedacht om ze het beste te matchen. Die bestaat uit twee kolommen waar links vijf kenmerken van een gerecht staan en rechts vijf kenmerken van een wijn. Die zijn voor het gerecht opgedeeld in: ingrediënten, garnituren, kruiden, sauzen en bereidingswijze. Voor de wijn in: druivenras, geur, smaak, wijnmaken (methode) en land/regio.

Dit klinkt nu nog als hocus-pocus maar gaat straks het instrument zijn waarmee je de heerlijkste wijn-spijscombinaties thuis gaat maken. Van den Dries zegt er zelf het volgende over: “We zijn als mens allemaal uniek qua smaakbeleving, toch is het wel mogelijk om geholpen te worden onze smaak te verwoorden in termen die voor iedereen herkenbaar zijn. Dat is althans mijn visie op smaak en smaakbeleving en met dit boek hoop ik ook jou in de goede richting te helpen.”

Nuttige weetjes

Naast al dit geweld op het gebied van kennis is het boek ook verrijkt met allerlei handige wetenswaardigheden en achtergronden. Bij ieder hoofdstuk staan gerechten waarin de desbetreffend wijn-spijscombinaties gevierd worden. Wil je nog meer informatie inwinnen dan wordt er nog speciaal verwezen naar handige internetsites waar je extra informatie kan vinden en alle wijnen in het boek. Al met al is Wijnfestijn een bijzonder nuttig boek als je wil leren hoe je eten en wijn het beste kan combineren.

Wijnfestijn 3d cover
(Afbeelding: 3D cover Wijnfestijn van Maarten van den Dries)

Wijnfestijn | Maarten van den Dries | ISBN: 9789021577609 | Pagina’s 160 | €18,50

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies