Tipt17.09.2020

Wijnfestijn leert je wijn en eten op een geweldige manier te combineren


Het is als leek best een opgave om de perfecte wijn bij een gerecht te kiezen. Daarom is het mooi dat wijnkenner Maarten van den Dries de handschoen op heeft gepakt en het boek Wijnfestijn heeft geschreven. Hierin legt hij op een heel toegankelijke manier in alle nuances uit hoe je wijn en eten het beste kan combineren.

Je hoeft daar dankzij dit boek geen sommelier of wijnconnaisseur meer voor te zijn. Van den Dries begint daarom het boek met eigenlijk een korte cursus smaak en proeven. Met een kwinkslag leert hij de lezer op een prettige manier smaken verwoorden en nuances op te pikken in wijnen en ook gerechten. Het boek is daarna opgedeeld in hoofdstukken per soort eten: vlees, vis, wild, bbq, vegetarisch, desserts en natuurlijk kaas. Zelf zijn we met die laatste ook al eens aan de slag gegaan.

Wijn-spijsmatrix

Van den Dries heeft een wijn-spijsmatrix bedacht om ze het beste te matchen. Die bestaat uit twee kolommen waar links vijf kenmerken van een gerecht staan en rechts vijf kenmerken van een wijn. Die zijn voor het gerecht opgedeeld in: ingrediënten, garnituren, kruiden, sauzen en bereidingswijze. Voor de wijn in: druivenras, geur, smaak, wijnmaken (methode) en land/regio.

Dit klinkt nu nog als hocus-pocus maar gaat straks het instrument zijn waarmee je de heerlijkste wijn-spijscombinaties thuis gaat maken. Van den Dries zegt er zelf het volgende over: “We zijn als mens allemaal uniek qua smaakbeleving, toch is het wel mogelijk om geholpen te worden onze smaak te verwoorden in termen die voor iedereen herkenbaar zijn. Dat is althans mijn visie op smaak en smaakbeleving en met dit boek hoop ik ook jou in de goede richting te helpen.”

Nuttige weetjes

Naast al dit geweld op het gebied van kennis is het boek ook verrijkt met allerlei handige wetenswaardigheden en achtergronden. Bij ieder hoofdstuk staan gerechten waarin de desbetreffend wijn-spijscombinaties gevierd worden. Wil je nog meer informatie inwinnen dan wordt er nog speciaal verwezen naar handige internetsites waar je extra informatie kan vinden en alle wijnen in het boek. Al met al is Wijnfestijn een bijzonder nuttig boek als je wil leren hoe je eten en wijn het beste kan combineren.

<em>(Afbeelding: 3D cover Wijnfestijn van Maarten van den Dries)<\/em>
(Afbeelding: 3D cover Wijnfestijn van Maarten van den Dries)

Wijnfestijn | Maarten van den Dries | ISBN: 9789021577609 | Pagina’s 160 | €18,50

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Wie een kok aan huis huurt, ervaart niet zomaar een maaltijd, maar een culinaire belevenis op maat. Je ervaart een diner van restaurantkwaliteit, maar dan wel in het comfort van je eigen huis. Wat je eet, mag je geheel zelf bepalen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde keuken, of juist de voorkeur geven aan volledig vegan eten. Het kan verschillen van verfijnde gerechten tot hele creatieve presentaties, allemaal afgestemd op jouw wensen. In deze tekst bespreken we daarom populaire menu-opties en thema’s waar jij je door kan laten inspireren.

Tipt08.01.2025

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Je houdt van eten, dus je spendeert veel tijd in je keuken. Kokkerellen, foto’s van je kookkunsten maken of gewoon de koelkast plunderen nadat je bent uitgeweest. Wil je je keuken een nieuwe look geven, maar wil je niet meteen investeren in een nieuwe keuken?

Lifestyle19.12.2024

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Zeker als je de keuken induikt voor speciale gelegenheden, zoals kerst, is het ideaal als je zelf niet hoeft na te denken over een uitgebreid diner. Een beetje van jezelf en een beetje van Hello Fresh.

Proeft04.12.2024

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

HexClad is een merk dat hard op weg is de kookwereld te veroveren door een meer innovatieve benadering van pannen die de voordelen van roestvrij staal en anti-aanbaktechnologie te combineren.

Gadgets15.11.2024

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Verder lezen over Kookboeken

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Heerlijke recepten voor doordeweeks, of juist gerechten voor de luxe periode van de kerstdagen: in deze editie van Lekker Lezen gaan we naar Maleisie en kijken we uit naar de kerst.

Recepten02.12.2024

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

Soms kom je een kookboek tegen dat direct je aandacht trekt. De Syrische keuken van Imad doet dat zeker want hoeveel weten we eigenlijk over het land en zijn culinaire tradities. De Syrische keuken is rijk en gevarieerd,...

Recepten29.07.2024

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Een Spaanse kookbijbel, dat klinkt als de ultieme referentiebron voor alle overheerlijke gerechten die het land ons te bieden heeft. De Spaanse keuken staat immers bekend om zijn diversiteit, rijke smaken en gebruik van...

Gadgets18.03.2024

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Dieettrends en afvallen zijn voor heel veel mensen een jaarlijks terugkerend fenomeen. Eigenlijk gaat het vaak geeneens om de inhoud maar om de perceptie dat je nu een dieet hebt gevonden dat echt gaat werken. Meestal zi...

Gezond26.12.2023

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Een zeskoppige vakjury heeft uit 54 inzendingen kookboek Java van Maureen Tan verkozen als het Food and Friends Kookboek van het Jaar 2022. Het platform houdt een onafhankelijke verkiezing die bestaat uit een vakjury- en...

Nieuws20.11.2022

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

Al een paar jaar zamelt botanisch bierbrouwer Lowlander na kerst kerstbomen in om een bijzonder winterbier mee te brouwen. In navolging van Scandinavië, waar al decennialang met sparrennaalden wordt gekookt, omarmt het...

Nieuws14.10.2022

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Een van de bekendste coffeeshopketens in Amsterdam, The Bulldog, heeft de krachten gebundeld met High Cuisine om het eerste cocktailboek gevuld met alcoholvrije psychoactieve recepten te maken: High Cocktails. Chefs Noah...

Drinks29.11.2021

High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’

Het culinair platform Food and Friends organiseert dit jaar de onafhankelijke verkiezing voor het ‘Kookboek van het Jaar’ voor Nederland en België. Een vijfkoppige vakjury heeft uit 61 uitzendingen zes kookboeken ge...

Nieuws28.10.2021

Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’

Verder lezen over Wijn

Zo herken je een alcoholprobleem

Een biertje of wijntje op zijn tijd: niks mis mee, lekker, ontspannend. En de meesten van ons lukt het prima om op een verantwoordelijke manier van alcohol te genieten. Tegelijk zijn er ook genoeg mensen die méér drinken dan gezond of verstandig is, en die langzaam maar zeker een alcoholverslaving ontwikkelen. Dat is geen schande, maar wel iets wat een flinke impact kan hebben op je levenskwaliteit – en daarom iets dat je moet aanpakken. En hoe eerder je ziet en toegeeft dat je een probleem hebt met drank, hoe beter. Lees hier hoe je bij jezelf of bij een ander een (beginnende) alcoholverslaving herkent.

Nieuws06.09.2024

Zo herken je een alcoholprobleem

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

In de 9 Straatjes shoppen en vervolgens op zoek naar een plek om neer te strijken? Jansz biedt een Rosé Garden waar je in het centrum van Amsterdam heerlijk rustig kunt vertoeven. Het is rustig, het is lekker buiten en...

Hotspots29.06.2024

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

We zitten nu in het staartje van het mosselseizoen. Nog even genieten van dit zilte zeegenot? Dat doe je nog beter met een goede wijn ernaast. Er zijn bepaalde wijnen die het beste in de mossel naar boven brengen: dit zi...

Proeft28.04.2024

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

Dit is Beersecco: bier en prosecco in één fles

Lowlander lanceert ‘s werelds allereerste Beersecco (6.8%) en vangt hiermee bier en prosecco in één fles. Iets waarvan je nog niet wist dat je het nodig had. Met deze Beersecco word je als wijnliefhebber verleid tot...

Drinks15.11.2023

Dit is Beersecco: bier en prosecco in één fles

Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden

De zomer is in volle gang, en dat betekent natuurlijk weer een aantal eindeloze sessies op het terras tijdens zwoele zomeravonden, of zonnige zomerdagen. En als je dan eindelijk je laptop of boeken hebt kunnen dichtklapp...

Hotspots18.07.2023

Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Maarten van Ooijen (ChristenUnie), is de afgelopen weken bezig met proefballonnen in de week leggen, waaronder: volledige drooglegging van sportkantines, een verbod op de verkoop van...

Nieuws29.06.2023

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

De Kalimotxo (of Calimocho) is een ideale zomercocktail met rode wijn

Deze zomer gaat sangria weer een enorme comeback maken in Nederland. Op het terras is het een makkelijke drank en om thuis te maken natuurlijk ook. Maar er is meer moois met rode wijn te maken, waaronder de Calimocho of...

Drinks14.06.2023

De Kalimotxo (of Calimocho) is een ideale zomercocktail met rode wijn

Post Malone heeft een eigen rosé en die proef je bij Special Wines

De komende dagen (19 en 20 mei) staat Post Malone in de Ziggo Dome. Een betere reden om iets met zijn rosé te doen is er niet. Daarom heeft wijnwinkel Special Wines in Amsterdam-Zuid vandaag en morgen nog een speciale a...

Drinks18.05.2023

Post Malone heeft een eigen rosé en die proef je bij Special Wines