Tipt20.12.2020

De tofste boeken over eten en drinken van 2020


Het afgelopen jaar zijn op onze redactie allerlei kookboeken en boeken over (sterke) drank op de deurmat gevallen. De boeken waar we vrolijk van werden, hebben we sowieso al over geschreven. Met de feestdagen in aantocht, en het einde van het jaar dus in zicht, hebben we onze favoriete boeken over koken en drinken nog eens onder elkaar gezet.

Zoals op veel gebieden is het in aanloop naar kerst echt aan te raden om vooral de lokale boekenwinkel te ondersteunen. Veel van hen hebben toffe initiatieven lopen om de boeken nog netjes op tijd bij je te krijgen voor de feestdagen.

Tofste boeken over eten en drinken van 2020

Dit lijstje is goed te gebruiken voor cadeaus die je nog wil geven óf juist voor als je de komende kerstdagen wat boeken ontvangt waar je niet helemaal tevreden over bent. Helaas kwamen twee boeken waar we super benieuwd naar waren pas eind vorige week binnen, dus daar hebben we nog niks over geschreven. Dat waren: Veggies & Fish van Bart van Olphen en het Baut van chef Michiel van der Eerde.

Drinken

Een van onze meest favoriete boeken op het gebied van drinken is De Wereld rond in 80 Glazen. Zoals de titel al aangeeft ga je de hele wereld rond aan de hand van 80 dranken die kenmerkend zijn voor een bepaald land of regio. Het is een koffietafelboek dat naast een eyecatcher vooral ook echt vol staat met interessante informatie.

Natuurlijk verschijnen er ieder jaar verschillende boeken over wijn. Eentje die jaarlijks terugkeert is de Grote Hamersma. De editie van 2020 focuste zich op supermarktwijnen. Twee andere favoriete boeken over wijn die dit jaar een speciaal plekje op de redactie hebben gekregen zijn: Wijnfestijn en De Wijnboer.

Wijnfestijn laat op een zeer toegankelijke manier zien hoe je wijnen het beste kan combineren met eten. Na het lezen van dit boek ga je dit voortaan altijd als handig naslagwerk gebruiken. Het andere wijnboek De Wijnboer doet je verlangen naar reizen door Europa en heerlijk dineren en wijnen proeven ergens in een wijngaard. Wil jij je kennis over bier bijspijkeren dan is de Bierwijzer een heel goed boek.

Eten

Er zijn verschillende uitgeverijen in Nederland die gespecialiseerd zijn in kookboeken. Zodoende komen er komen ieder kwartaal een berg kookboeken uit. Zoals aangegeven hebben we over de boeken waar we enthousiast van werden artikelen geschreven, dus voor meer informatie altijd even op de link naar het boek klinken.

Persoonlijk was het boek Dishoom het meest verrassende reiskookboek van het jaar. Het boek leert je alles over de Indiase keuken, hotspots in Bombay en prikkelt alle zintuigen. Twee andere boeken die zich in die regio afspelen zijn de twee kookbijbels van de Thaise en de Indonesische keuken. Betere naslagwerken voor die keukens zijn schaars.

En als we het over die kookbijbels hebben leert de Ovenbijbel je echt alle ins en out over het koken in een oven. Dat boek had ik moeten hebben toen ik ging studeren en op kamers ging. Kijkend naar Indonesische keuken is het kookboek Indostok ook echt een must voor iedereen die van saté houdt. Ook dat boek had ik al jaren in mijn leven nodig zonder dat ik het wist.

Plantaardig

Over het algemeen is er dit jaar weer meer aandacht gekomen voor plantaardig eten, dat vertaalt zich ook naar het aantal plantaardige kookboeken die uit zijn gebracht. Als een boek niet van begin tot eind een plantaardig eetpatroon propageert, maar vooral laat zien hoe lekker dat het is word ik daar vrolijk van.

Het boek van Restaurant De Kas, Puur & Makkelijk en Boordevol Groenten en welke kanten je allemaal op kan met groenten en fruit. Ook zijn er een paar heerlijke plantaardige kookboeken gekomen over de Aziatische keuken: Vegan East en Chinese Takeaway Veggie.

Speciale vermelding voor de nieuwe barbecueboeken van bbq-virtuoos Jord Althuizen: Feast on Fire en Burgers & BBQ Bites en het reiskookboek van Ronald Giphart en Mascha Lammes: De wereld thuis.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Drank

Feestje? Zo dek je de eettafel extra feestelijk!

Of je nu een verjaardag, jubileum of gewoon een gezellig samenzijn viert, een feestelijk gedekte eettafel is de perfecte manier om je gasten te verwelkomen en de juiste sfeer te creëren. Een mooi gedekte tafel laat zien dat je aandacht hebt besteed aan de details en dat maakt elke gelegenheid extra speciaal. Wil je je eettafel extra feestelijk maken? Gebruik de volgende tips!

Lifestyle29.08.2024

Feestje? Zo dek je de eettafel extra feestelijk!

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Het zijn snoepjes, maar ze zijn alleen voor volwassenen. We hebben het over de Eat Your Drink-reeks: suikerzoete cocktailgummies waar echt alcohol inzit. Zijn ze de moeite, en vooral de flinke prijs, waard? Eat Your Dri...

Food21.08.2024

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Nieuwe gel zorgt dat je nooit meer een kater hebt

Je bent bij vrienden lekker aan het borrelen en het ene glaasje volgt het andere snel op. Voor je het weet sta je Vogue van Madonna mee te zingen in het midden van de kamer en weten je vrienden het al: de kater komt late...

Gezond24.05.2024

Nieuwe gel zorgt dat je nooit meer een kater hebt

Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Goed nieuws voor de liefhebbers van alle curiosa met betrekking tot komkommers, want het Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet trekt dit jaar weer mee met theaterfestival de Parade. De mooie eerste kennismaking vorig ja...

Drinks29.06.2023

Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Maarten van Ooijen (ChristenUnie), is de afgelopen weken bezig met proefballonnen in de week leggen, waaronder: volledige drooglegging van sportkantines, een verbod op de verkoop van...

Nieuws29.06.2023

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura

Een paar dagen geleden hebben we ons ondergedompeld in de ontstaansgeschiedenis en het verhaal achter het bijzondere Schotse whiskymerk Jura. Het bekende spreekwoord ‘It takes a village to raise a child’ gaat in iets...

Drinks28.06.2023

Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura

Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde

Het verhaal van het Schotse whiskymerk Jura is er een van een afgelegen eiland, met een kleine gemeenschap waar gemeenschapszin heel belangrijk is. Het afgelegen kent namelijk maar één weg, één pub en één whiskydis...

Drinks25.06.2023

Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde

Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten

In het voorjaar van 2023 keerde Rynbende Spirits na vele decennia afwezigheid terug naar Nederland. De herintroductie werd enthousiast ontvangen en nu is het tijd om verder te gaan. In samenwerking met cocktailbar Dutch...

Drinks25.06.2023

Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten

Verder lezen over Koken

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Dit zijn de beste foodhacks die online te vinden zijn

Sociale media staan vol met korte filmpjes met allerhande foodhacks (food hacks). Van de beste manier om eigeel en eiwit van elkaar te scheiden tot de makkelijkste manier om een vuilniszak in een prullenbak te doen. En d...

Food07.05.2023

Dit zijn de beste foodhacks die online te vinden zijn

Verder lezen over Kookboeken

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

Soms kom je een kookboek tegen dat direct je aandacht trekt. De Syrische keuken van Imad doet dat zeker want hoeveel weten we eigenlijk over het land en zijn culinaire tradities. De Syrische keuken is rijk en gevarieerd,...

Recepten29.07.2024

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Een Spaanse kookbijbel, dat klinkt als de ultieme referentiebron voor alle overheerlijke gerechten die het land ons te bieden heeft. De Spaanse keuken staat immers bekend om zijn diversiteit, rijke smaken en gebruik van...

Gadgets18.03.2024

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Dieettrends en afvallen zijn voor heel veel mensen een jaarlijks terugkerend fenomeen. Eigenlijk gaat het vaak geeneens om de inhoud maar om de perceptie dat je nu een dieet hebt gevonden dat echt gaat werken. Meestal zi...

Gezond26.12.2023

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Een zeskoppige vakjury heeft uit 54 inzendingen kookboek Java van Maureen Tan verkozen als het Food and Friends Kookboek van het Jaar 2022. Het platform houdt een onafhankelijke verkiezing die bestaat uit een vakjury- en...

Nieuws20.11.2022

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

Al een paar jaar zamelt botanisch bierbrouwer Lowlander na kerst kerstbomen in om een bijzonder winterbier mee te brouwen. In navolging van Scandinavië, waar al decennialang met sparrennaalden wordt gekookt, omarmt het...

Nieuws14.10.2022

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Een van de bekendste coffeeshopketens in Amsterdam, The Bulldog, heeft de krachten gebundeld met High Cuisine om het eerste cocktailboek gevuld met alcoholvrije psychoactieve recepten te maken: High Cocktails. Chefs Noah...

Drinks29.11.2021

High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’

Het culinair platform Food and Friends organiseert dit jaar de onafhankelijke verkiezing voor het ‘Kookboek van het Jaar’ voor Nederland en België. Een vijfkoppige vakjury heeft uit 61 uitzendingen zes kookboeken ge...

Nieuws28.10.2021

Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’

Ook kookboekenimperium Sonja Bakker stort in na plagiaat

Dieetboekenguru Sonja Bakker kwam in augustus in het nauw te zitten toen de eerste claims opdoken dat ze voor haar Instagram recepten plagieerde. Dat bleek na nader onderzoek door ‘haar team’ gedaan te zijn, maar Bak...

Nieuws21.09.2021

Ook kookboekenimperium Sonja Bakker stort in na plagiaat