De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Door al de vernederlandste gerechten die we al van jongs af aan bij Chinees-Indische restaurants kregen, is ons eerste beeld van de Aziatische keuken heel eenzijdig geweest. Er wordt bijvoorbeeld veel minder vlees in gerechten gebruikt dan je zou denken. Vandaar dat we enorm blij waren toen het nieuwe boek van Milou van der Will Vegan East op de deurmat viel.
De schrijfster van dit boek, Milou van der Will leerde koken bij haar Indonesische grootouders. Nadat ze zelf overging op een plantaardig eetpatroon kon ze veel van die traditionele gerechten niet meer maken. Over haar experimenteren daarna zegt ze: “Als je kiest voor plantaardig eten, betekent dat niet dat je de smaak of textuur van vlees niet mag opzoeken. Ik omarm juist al die smaken van vroeger, speur naar de lekkerste ingrediënten, experimenteer, probeer klassiekers te ervaren of steek ze juist in een nieuw groen jasje.”
Vegan East
Dat is eigenlijk ook de beste beschrijving van de 80 gerechten in het kookboek. Soms zijn ze heel herkenbaar zoals een plantaardige nasi goreng of saté van tofu en andere zijn wat onbekendere gerechten in een veganjasje zoals een vleesloze tonkatsu of een no ajam (kip) opor. Alle gerechten zijn zo opgebouwd dat je de ideale smaakbeleving van zoet, zout, fris, pittig en umami krijgt.
Opbouw
Het boek is op een heel logische manier opgebouwd en doorspekt met mooie illustraties van de gerechten. Het begint met een kijkje in de voorraadkast met allerlei Aziatische ingrediënten uitgelicht, gevolgd door een hoofdstuk vol basisrecepten voor bijvoorbeeld een chiliolie, currypasta of een plantaardige vissaus.
Daarna volgen er hoofdstukken van Pittig via Comfort naar Zoet waarin Van der Will de lezer alles leert over het maken van gerechten als gyoza, bapao, kokossoep, plantaardige spekkoek (!) en een winterse jackfruitrendang. Dat maakt het een lekker divers boek vol recepten om uit te proberen en zelf mee te experimenteren.
Vegan East | Milou van der Will | ISBN: 9789461432391 | 192 pagina’s | €25,95
Verder lezen over Kookboeken
Recepten29.07.2024
Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad
Gadgets18.03.2024
De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia
Gezond26.12.2023
Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af
Nieuws20.11.2022
Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar
Nieuws14.10.2022
Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten
Drinks29.11.2021
High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten
Nieuws28.10.2021
Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’
Nieuws21.09.2021
Ook kookboekenimperium Sonja Bakker stort in na plagiaat
Verder lezen over Plantaardig
Food16.04.2024
Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen
Food06.06.2023
Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies
Food05.06.2023
Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op
Food23.03.2023
Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment
Nieuws09.03.2023
Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers
Nieuws27.02.2023
Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’
Food21.02.2023
Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt
Food08.02.2023