Recepten23.10.2020

Vegan East staat vol plantaardige recepten uit de oosterse keuken


Door al de vernederlandste gerechten die we al van jongs af aan bij Chinees-Indische restaurants kregen, is ons eerste beeld van de Aziatische keuken heel eenzijdig geweest. Er wordt bijvoorbeeld veel minder vlees in gerechten gebruikt dan je zou denken. Vandaar dat we enorm blij waren toen het nieuwe boek van Milou van der Will Vegan East op de deurmat viel.

De schrijfster van dit boek, Milou van der Will leerde koken bij haar Indonesische grootouders. Nadat ze zelf overging op een plantaardig eetpatroon kon ze veel van die traditionele gerechten niet meer maken. Over haar experimenteren daarna zegt ze: “Als je kiest voor plantaardig eten, betekent dat niet dat je de smaak of textuur van vlees niet mag opzoeken. Ik omarm juist al die smaken van vroeger, speur naar de lekkerste ingrediënten, experimenteer, probeer klassiekers te ervaren of steek ze juist in een nieuw groen jasje.”

Vegan East

Dat is eigenlijk ook de beste beschrijving van de 80 gerechten in het kookboek. Soms zijn ze heel herkenbaar zoals een plantaardige nasi goreng of saté van tofu en andere zijn wat onbekendere gerechten in een veganjasje zoals een vleesloze tonkatsu of een no ajam (kip) opor. Alle gerechten zijn zo opgebouwd dat je de ideale smaakbeleving van zoet, zout, fris, pittig en umami krijgt.

Opbouw

Het boek is op een heel logische manier opgebouwd en doorspekt met mooie illustraties van de gerechten. Het begint met een kijkje in de voorraadkast met allerlei Aziatische ingrediënten uitgelicht, gevolgd door een hoofdstuk vol basisrecepten voor bijvoorbeeld een chiliolie, currypasta of een plantaardige vissaus.

Daarna volgen er hoofdstukken van Pittig via Comfort naar Zoet waarin Van der Will de lezer alles leert over het maken van gerechten als gyoza, bapao, kokossoep, plantaardige spekkoek (!) en een winterse jackfruitrendang. Dat maakt het een lekker divers boek vol recepten om uit te proberen en zelf mee te experimenteren.

<em>(Afbeelding: Cover Vegan East)<\/em>
(Afbeelding: Cover Vegan East)

Vegan East | Milou van der Will | ISBN: 9789461432391 | 192 pagina’s | €25,95

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Kookboeken

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

Soms kom je een kookboek tegen dat direct je aandacht trekt. De Syrische keuken van Imad doet dat zeker want hoeveel weten we eigenlijk over het land en zijn culinaire tradities. De Syrische keuken is rijk en gevarieerd,...

Recepten29.07.2024

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Een Spaanse kookbijbel, dat klinkt als de ultieme referentiebron voor alle overheerlijke gerechten die het land ons te bieden heeft. De Spaanse keuken staat immers bekend om zijn diversiteit, rijke smaken en gebruik van...

Gadgets18.03.2024

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Dieettrends en afvallen zijn voor heel veel mensen een jaarlijks terugkerend fenomeen. Eigenlijk gaat het vaak geeneens om de inhoud maar om de perceptie dat je nu een dieet hebt gevonden dat echt gaat werken. Meestal zi...

Gezond26.12.2023

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Een zeskoppige vakjury heeft uit 54 inzendingen kookboek Java van Maureen Tan verkozen als het Food and Friends Kookboek van het Jaar 2022. Het platform houdt een onafhankelijke verkiezing die bestaat uit een vakjury- en...

Nieuws20.11.2022

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

Al een paar jaar zamelt botanisch bierbrouwer Lowlander na kerst kerstbomen in om een bijzonder winterbier mee te brouwen. In navolging van Scandinavië, waar al decennialang met sparrennaalden wordt gekookt, omarmt het...

Nieuws14.10.2022

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Een van de bekendste coffeeshopketens in Amsterdam, The Bulldog, heeft de krachten gebundeld met High Cuisine om het eerste cocktailboek gevuld met alcoholvrije psychoactieve recepten te maken: High Cocktails. Chefs Noah...

Drinks29.11.2021

High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’

Het culinair platform Food and Friends organiseert dit jaar de onafhankelijke verkiezing voor het ‘Kookboek van het Jaar’ voor Nederland en België. Een vijfkoppige vakjury heeft uit 61 uitzendingen zes kookboeken ge...

Nieuws28.10.2021

Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’

Ook kookboekenimperium Sonja Bakker stort in na plagiaat

Dieetboekenguru Sonja Bakker kwam in augustus in het nauw te zitten toen de eerste claims opdoken dat ze voor haar Instagram recepten plagieerde. Dat bleek na nader onderzoek door ‘haar team’ gedaan te zijn, maar Bak...

Nieuws21.09.2021

Ook kookboekenimperium Sonja Bakker stort in na plagiaat

Verder lezen over Plantaardig

Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen

Blue Band heeft tijdens zijn Skip the Cow-evenement laten zien dat Nederlandse tradities niet anders hoeven. Als we lekker op een verjaardag in een kring willen zitten, dan moeten we dat lekker doen. Als we daarbij een l...

Food16.04.2024

Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen

Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies

Het verhaal van Hands Off begon ooit met chocoladerepen en vertakt zich inmiddels steeds meer naar andere producten. Het nieuwste wapenfeit: plantaardige chocolate chip cookies in drie verschillende smaken. Daarmee heeft...

Food06.06.2023

Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies

Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op

Poké bowls zijn in Nederland inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Verschillende restaurantketens zijn er in gespecialiseerd, waaronder Poké Perfect. Met het oog op de zomer lanceert het in samenwerkin...

Food05.06.2023

Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op

Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment

In het schap bij supermarktketen Jumbo vind je vanaf deze week vier nieuwe Indonesische kruidenpasta’s van Fairtrade Original: Bami Goreng, Nasi Goreng, Rendang en Sajoer. Indonesische klassiekers die op het eerste oog...

Food23.03.2023

Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment

Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Het is deze week ‘De Nationale Week zonder Vlees & Zuivel’ en inmiddels is dat het moment voor allerlei producenten om nieuwe plantaardige producten te introduceren. Dit jaar zat er weinig boeiends tussen, behalve da...

Nieuws09.03.2023

Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’

Het is en blijft een groot probleem voor de producenten van vegetarische producten: hoe krijgen we de producten naast goed voor het milieu ook goed voor de mensen die ze eten? Want uit nieuw onderzoek van de Consumentenb...

Nieuws27.02.2023

Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’

Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt

Het blijkt in de praktijk best lastig om van bepaalde vleesproducten een plantaardige variant te maken, denk bijvoorbeeld aan veel vissoorten. Toch lukt het Beyond Meat na eerdere introducties nu ook om plantaardige vers...

Food21.02.2023

Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt

Waarom het maar niet wil vlotten met plantaardige vleesvervangers

Er was een tijd dat het aantal vleesvervangers in de supermarktschappen vrij gering was en maar uit twee of drie merken bestond. Met een beetje smakeloze en inspiratieloze producten als gevolg. Inmiddels puilen supermark...

Food08.02.2023

Waarom het maar niet wil vlotten met plantaardige vleesvervangers