​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

Vorig artikel Volgend artikel

We zitten nu in het staartje van het mosselseizoen. Nog even genieten van dit zilte zeegenot? Dat doe je nog beter met een goede wijn ernaast. Er zijn bepaalde wijnen die het beste in de mossel naar boven brengen: dit zijn ze.

Mosselen bereiden

Wil je mosselen bereiden, dan is het handig om een grote pan te gebruiken. Dat komt omdat mosselen opengaan tijdens het koken. Kies bijvoorbeeld voor een soeppan, maar vul die zeker niet tot meer dan de helft met mosselen. Voordat je ze echter in de pan doet, moet je ze eerst controleren. Je spoelt ze enkele keren met koud water en legt ze dan in een bak met koud water. Het scheelt zand dat er nu mooi tussenuit kan spoelen, en je kunt bekijken of de mosselen nog goed zijn. Sluiten ze in die bak water niet, dan kun je die beter weggooien. Zware mosselen of kapotte exemplaren kun je ook beter in de GFT-bak gooien.

Borstel de mosselen even af en zorg dat je een centimeter aan witte wijn kookt in de mosselpan. Leg de mosselen erbij en kook het nu 4 minuten met een gesloten pan. Schud ook nog een paar keer de pan. Er is dus niet heel veel vocht nodig: je kunt een bodempje wijn of bouillon of desnoods water gebruiken om de mosselen te bereiden. Maar dan: wat drink je erbij?

Welke wijn bij mosselen past is wit. Het lekkerste is bovendien niet alleen om witte wijn te drinken bij de mosselen, maar ook in de mosselen. Je kunt ze namelijk koken met witte wijn, waardoor de smaken elkaar al in de pan kunnen complementeren. Maar: welke witte wijn kies je bij dit zeebanket? Wit, maar niet zoet: een goede droge witte wijn die een lekker zuurtje heeft is een goede optie voor mosselen.

Sauvignon Blanc

Sta je eenmaal in de winkel, dan heb je niet genoeg aan deze informatie. Althans: je komt er ver mee, maar het kan specifieker. Kies bijvoorbeeld voor een Sauvignon Blanc, die worden gemaakt bij een zeeklimaat. Liever iets zuidelijker? Een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika is ook een heel goede keuze om de mosselen nog lekkerder te maken. Ga je liever voor nog een tikkeltje zuurder, kies dan voor een Spaanse Verdejo.

Houd je niet zo van witte wijn, dan is het zeker niet uitgesloten om rode wijn bij je mosselen te drinken. Kies wel voor een Pinot Noir, omdat die wat subtieler zijn dan veel andere wijnen en een wat fruitige afdronk hebben.

Witte wijn bewaren

Wil je je witte wijn op de juiste manier bewaren? Witte wijn houdt van koelte. Je kunt er een speciale wijnkoelkast voor gebruiken, maar een gewone koelkast is voldoende. En het beste moment om mosselen te eten? Juli en augustus, dus dat ligt gelukkig in het verschiet.

[Fotocredits - karandaev © Adobe Stock]

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies