De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Fastfoodketen Subway heeft door veel verschillende redenen een niet al te best jaar. Een van de verhalen die het nieuws blijft domineren is de rechtszaak die aangespannen is over de tonijn op de broodjes tonijn. Toen de New York Times daar vorige maand een schep bovenop deed de broodjes tonijn te laten onderzoeken door een lab, was voor Subway de maat vol. Het bedrijf heeft namelijk de website ‘subwaytunafacts.com’ gelanceerd met daar de eigen ‘waarheid’ over de tonijn die wordt gebruikt.
De waarheid die de kern van de website vormt: de tonijn die Subway gebruikt is van een hoge premium kwaliteit en 100% echt. CEO van het bedrijf, John Chidsey, was dinsdag in gesprek met CNN toen hem de vraag gesteld werd of hij ‘zijn’ broodjes tonijn at. Zijn antwoord: “Absoluut eet ik onze broodjes. En om de misvattingen uit de wereld te helpen hebben we een website gelanceerd. Daarop zijn alle stappen van het productieproces inzichtelijk en staan alle feiten die deze misvattingen verduidelijken.”
Absoluut onwaar
In januari werd een rechtszaak gestart door twee klanten die de stellige overtuiging hebben dat in de broodjes tonijn van Subway geen tonijn zit. Inmiddels hebben zij hun aanklacht enigszins aangepast door zich te focussen op de soorten tonijn. Voor de fastfoodketen staat een ding vast: deze claims zijn absoluut onwaar en gaan geen stand houden in de rechtszaal.
Op de site staat het zo beschrijven: “De tonijn van Subway is echte tonijn. De waarheid is dat Subway in het wild gevangen skipjack tonijn gebruikt, gereguleerd door de Food and Drug Administration (FDA). Onze tonijn is een van de favorieten onder subliefhebbers en altijd van hoge kwaliteit, premium en 100% echt geweest.”
Geen DNA
De New York Times stak ook nog een flinke stok tussen de spaken van Subway met een onderzoek dat gedaan is door een lab om aan te tonen of er wel of geen tonijn in de broodjes tonijn zaten. Het lab kwam tot de conclusie dat er geen traceerbaar DNA van tonijn waarneembaar was. Geen beste beurt natuurlijk.
In een reactie op de nieuwe website beschrijft de fastfoodketen wat het allemaal doet om te controleren welke tonijn er wordt geleverd. Ook wordt het verhaal van de krant afgedaan als ‘mythe’. Want volgens ‘eigen’ wetenschappelijke experts (?) kan het voorkomen dat als je tonijn kookt dat je daarna geen DNA van tonijn meer kan vinden. En dit toont volgens de experts niet aan dat er geen tonijn in de broodjes tonijn zit.
Verder lezen over Fastfood
Food07.09.2024
Heinz Hagelchup: De meest Nederlandse ketchup ooit, top of flop
Food14.08.2024
Subway introduceert hit uit Amerika de Footlong Sidekicks
Tipt13.05.2024
Netflix-docu Hack Your Health onthult de geheimen van je darmen
Hotspots23.06.2023
Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal
Food31.05.2023
Pizzaketen Sugo gooit roer om: plantaardig is de nieuwe standaard
Food19.05.2023
Direct Maccie uit een film of serie bestellen met nieuwe tool McDonald’s App
Food28.04.2023
Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu
Food14.04.2023
De Risottini: nieuwe snack is kruising tussen risotto en een bitterbal
Verder lezen over Vis
Food23.06.2024
Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat
Proeft28.04.2024
Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij
Nieuws20.06.2023
Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris
Food02.05.2023
Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm
Food22.09.2022
Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers
Hotspots17.07.2022
Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust
Food17.02.2022
Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap
Food21.01.2022