Nieuws16.07.2021

Subway slaat terug met website gevuld met eigen ‘waarheid’ over hun tonijn


Fastfoodketen Subway heeft door veel verschillende redenen een niet al te best jaar. Een van de verhalen die het nieuws blijft domineren is de rechtszaak die aangespannen is over de tonijn op de broodjes tonijn. Toen de New York Times daar vorige maand een schep bovenop deed de broodjes tonijn te laten onderzoeken door een lab, was voor Subway de maat vol. Het bedrijf heeft namelijk de website ‘subwaytunafacts.com’ gelanceerd met daar de eigen ‘waarheid’ over de tonijn die wordt gebruikt.

De waarheid die de kern van de website vormt: de tonijn die Subway gebruikt is van een hoge premium kwaliteit en 100% echt. CEO van het bedrijf, John Chidsey, was dinsdag in gesprek met CNN toen hem de vraag gesteld werd of hij ‘zijn’ broodjes tonijn at. Zijn antwoord: “Absoluut eet ik onze broodjes. En om de misvattingen uit de wereld te helpen hebben we een website gelanceerd. Daarop zijn alle stappen van het productieproces inzichtelijk en staan alle feiten die deze misvattingen verduidelijken.”

Absoluut onwaar

In januari werd een rechtszaak gestart door twee klanten die de stellige overtuiging hebben dat in de broodjes tonijn van Subway geen tonijn zit. Inmiddels hebben zij hun aanklacht enigszins aangepast door zich te focussen op de soorten tonijn. Voor de fastfoodketen staat een ding vast: deze claims zijn absoluut onwaar en gaan geen stand houden in de rechtszaal.

Op de site staat het zo beschrijven: “De tonijn van Subway is echte tonijn. De waarheid is dat Subway in het wild gevangen skipjack tonijn gebruikt, gereguleerd door de Food and Drug Administration (FDA). Onze tonijn is een van de favorieten onder subliefhebbers en altijd van hoge kwaliteit, premium en 100% echt geweest.”

Geen DNA

De New York Times stak ook nog een flinke stok tussen de spaken van Subway met een onderzoek dat gedaan is door een lab om aan te tonen of er wel of geen tonijn in de broodjes tonijn zaten. Het lab kwam tot de conclusie dat er geen traceerbaar DNA van tonijn waarneembaar was. Geen beste beurt natuurlijk.

In een reactie op de nieuwe website beschrijft de fastfoodketen wat het allemaal doet om te controleren welke tonijn er wordt geleverd. Ook wordt het verhaal van de krant afgedaan als ‘mythe’. Want volgens ‘eigen’ wetenschappelijke experts (?) kan het voorkomen dat als je tonijn kookt dat je daarna geen DNA van tonijn meer kan vinden. En dit toont volgens de experts niet aan dat er geen tonijn in de broodjes tonijn zit.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Fastfood

Heinz Hagelchup: De meest Nederlandse ketchup ooit, top of flop

Dit weekend kunnen fans van Heinz én hagelslag alvast in de rij gaan staan voor een wel heel bijzondere creatie: Heinz Hagelchup.

Food07.09.2024

Heinz Hagelchup: De meest Nederlandse ketchup ooit, top of flop

Subway introduceert hit uit Amerika de Footlong Sidekicks

Subway hoef je niet echt te introduceren en is vooral populair vanwege de mogelijkheid om je maaltijd volledig aan te passen. Ze staan bekend om de versheid van hun ingrediënten en een overdosis aan mogelijkheden, van b...

Food14.08.2024

Subway introduceert hit uit Amerika de Footlong Sidekicks

Netflix-docu Hack Your Health onthult de geheimen van je darmen

Netflix heeft onlangs een documentaire uitgebracht die heet Hack Your Health: De Geheimen van je Darmen. De docu duikt in het belang van een gezond spijsverteringssysteem. Het is een mustsee als je meer wilt weten over h...

Tipt13.05.2024

Netflix-docu Hack Your Health onthult de geheimen van je darmen

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal

Als er een fenomeen is dat dankzij social media en allerlei hippe chefs een ding is geworden over de hele wereld, dan is het de smash burger wel. En heel stiekem: er is bijna niks lekkerder dan een goed gemaakte smash bu...

Hotspots23.06.2023

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal

Pizzaketen Sugo gooit roer om: plantaardig is de nieuwe standaard

Waar in onze hoofdstad de plantaardige zaken met de bosjes omvallen (de klandizie is er niet) vaart pizzaketen Sugo Pizza vanaf nu een nieuwe koers: plantaardig wordt er de nieuwe standaard. Dus waar vroeger de plantaard...

Food31.05.2023

Pizzaketen Sugo gooit roer om: plantaardig is de nieuwe standaard

Direct Maccie uit een film of serie bestellen met nieuwe tool McDonald’s App

Fastfoodketen McDonald’s lanceert Order That Scene daarmee wordt het mogelijk om de McDonald’s bestelling uit een film of serie die je kijkt met een scan te bestellen. Het is misschien een beetje jammer dat het nog a...

Food19.05.2023

Direct Maccie uit een film of serie bestellen met nieuwe tool McDonald’s App

Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu

New York Pizza en De Vegetarische Slager gaan samenwerking aan om het vegetarische aanbod bij de pizzaketen uit te breiden. Het eerste wapenfeit zijn drie tijdelijke, vegetarische actiepizza’s: de Plant burger, Planter...

Food28.04.2023

Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu

De Risottini: nieuwe snack is kruising tussen risotto en een bitterbal

Misschien klinkt Risottini een beetje vreemd in de oren, maar voor liefhebbers van de Italiaanse keuken klinkt arancini waarschijnlijk wat bekender in de oren. Dat zijn gevulde rijstballetjes die gepaneerd worden en daar...

Food14.04.2023

De Risottini: nieuwe snack is kruising tussen risotto en een bitterbal

Verder lezen over Vis

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

Sushi is populair, want het voelt licht, het biedt veel verschillende keuzes qua vulling en het is koud en daardoor kan er weinig misgaan bij bezorging. Sushi eten in Nederland: dat geeft je vier opties. Je maakt het zel...

Food23.06.2024

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

We zitten nu in het staartje van het mosselseizoen. Nog even genieten van dit zilte zeegenot? Dat doe je nog beter met een goede wijn ernaast. Er zijn bepaalde wijnen die het beste in de mossel naar boven brengen: dit zi...

Proeft28.04.2024

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Het zag er even niet helemaal goed uit voor de Hollandse Nieuwe toen twee weken geleden het Nederlands Visbureau de verkoop van het eerste vaatje nieuwe haring uitstelde van 15 naar 22 juni. De vis was namelijk ‘niet v...

Nieuws20.06.2023

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Een van de grootste exportproducten van Noorwegen is zalm. Hoewel het nog een ‘jonge’ markt is van nog geen veertig jaar oud, ontwikkeld hij razendsnel. Het kweken van Noorse zalm is een fascinerend proces waar duurz...

Food02.05.2023

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

De tiende editie van de Bewuste Visweek vindt van 26 september tot en met 2 oktober plaats Het initiatief van Marine Stewardship Council (MSC) en het Aquaculture Stewardship Council (ASC) waarbij opgeroepen wordt oog te...

Food22.09.2022

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Een van de landen waar we als Nederlanders in de zomer maar al te graag heen trekken is Frankrijk. Dat heeft alles te maken dat je in het land alles kan vinden: natuur, cultuur, historie, activiteiten buiten, lekker eten...

Hotspots17.07.2022

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Als mede-oprichter heeft Bart van Olphen met Fish Tales een bijzonder merk neergezet als het gaat om duurzame vis, schaal- en schelpdieren en blikjes vis. Eind 2021 kreeg de tonijn in blik al het MSC-keurmerk. Vanaf deze...

Food17.02.2022

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis

Het Zeeuwse Seafarm, waar we afgelopen zomer nog genoten hebben van de opening van het Fruits de Mer-seizoen, heeft deze week een bijzonder keurmerk gekregen. De tarbotkwekerij kreeg namelijk het certificaat van het Aqua...

Food21.01.2022

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis