Nieuws23.06.2021

Amerikaans lab vindt geen sporen van tonijn in Tuna Sandwich van Subway


In Amerika loopt een rechtszaak tegen broodjesketen Subway die aangespannen is door twee klanten die beweren dat er helemaal geen tonijn op de broodjes tonijn zit. Subway ontkent dit in alle toonaarden. The New York Times heeft zodoende een lab laten onderzoeken hoe het precies zit en de conclusie luidt: er zijn geen sporen van tonijn aangetroffen in het broodje tonijn.

Dat komt overeen met de claim van de ontevreden klanten, zij stelden namelijk dat de broodjes tonijn tonijnloos zijn en dat wat er wel op zit een mengsel is van allerlei ingrediënten zonder daadwerkelijk tonijn. Het lab zocht daarom naar sporen van DNA van tonijn in het broodje, maar het was onmogelijk om iets te identificeren omdat de ingrediënten zwaar verwerkt zijn. Hetgeen dat ze wel konden identificeren was geen tonijn.

Verschillende broodjes

Voor het onderzoek heeft een journalist van de Amerikaanse krant verschillende broodjes tonijn gekocht bij drie verschillende restaurants in Los Angeles. Die zijn daarna gestuurd naar een lab gespecialiseerd in vistesten. De laboranten kwamen na het onderzoek tot twee conclusies: de ingrediënten zijn zo zwaar verwerkt dat ze niks kunnen identificeren óf het wordt met allerlei ingrediënten gemaakt behalve tonijn.

Slechte beurt

De rechtszaak heeft in Amerika (en wereldwijd) veel stof doen opwaaien. Subway liet eerder dit jaar in een reactie op alle commotie al weten dat de tonijn die ze gebruiken 100% echt is en daarom konden klanten met de promocode ‘ITSREAL’ 15% korting krijgen op een broodje tonijn bij de keten.

Kenners denken zelfs dat mocht blijken dat er geen tonijn in de broodjes tonijn zit, dat de fout dan ergens anders in de keten ligt. Zij hebben het idee dat de broodjesketen geen enkele ‘winst’ kan behalen door vals te adverteren en consumenten een loer te draaien. Daarom denken zij dat er iets fout gaat bij de toeleverancier van de blikken tonijn die Subway gebruikt voor de broodjes.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Fastfood

Heinz Hagelchup: De meest Nederlandse ketchup ooit, top of flop

Dit weekend kunnen fans van Heinz én hagelslag alvast in de rij gaan staan voor een wel heel bijzondere creatie: Heinz Hagelchup.

Food07.09.2024

Heinz Hagelchup: De meest Nederlandse ketchup ooit, top of flop

Subway introduceert hit uit Amerika de Footlong Sidekicks

Subway hoef je niet echt te introduceren en is vooral populair vanwege de mogelijkheid om je maaltijd volledig aan te passen. Ze staan bekend om de versheid van hun ingrediënten en een overdosis aan mogelijkheden, van b...

Food14.08.2024

Subway introduceert hit uit Amerika de Footlong Sidekicks

Netflix-docu Hack Your Health onthult de geheimen van je darmen

Netflix heeft onlangs een documentaire uitgebracht die heet Hack Your Health: De Geheimen van je Darmen. De docu duikt in het belang van een gezond spijsverteringssysteem. Het is een mustsee als je meer wilt weten over h...

Tipt13.05.2024

Netflix-docu Hack Your Health onthult de geheimen van je darmen

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal

Als er een fenomeen is dat dankzij social media en allerlei hippe chefs een ding is geworden over de hele wereld, dan is het de smash burger wel. En heel stiekem: er is bijna niks lekkerder dan een goed gemaakte smash bu...

Hotspots23.06.2023

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal

Pizzaketen Sugo gooit roer om: plantaardig is de nieuwe standaard

Waar in onze hoofdstad de plantaardige zaken met de bosjes omvallen (de klandizie is er niet) vaart pizzaketen Sugo Pizza vanaf nu een nieuwe koers: plantaardig wordt er de nieuwe standaard. Dus waar vroeger de plantaard...

Food31.05.2023

Pizzaketen Sugo gooit roer om: plantaardig is de nieuwe standaard

Direct Maccie uit een film of serie bestellen met nieuwe tool McDonald’s App

Fastfoodketen McDonald’s lanceert Order That Scene daarmee wordt het mogelijk om de McDonald’s bestelling uit een film of serie die je kijkt met een scan te bestellen. Het is misschien een beetje jammer dat het nog a...

Food19.05.2023

Direct Maccie uit een film of serie bestellen met nieuwe tool McDonald’s App

Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu

New York Pizza en De Vegetarische Slager gaan samenwerking aan om het vegetarische aanbod bij de pizzaketen uit te breiden. Het eerste wapenfeit zijn drie tijdelijke, vegetarische actiepizza’s: de Plant burger, Planter...

Food28.04.2023

Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu

De Risottini: nieuwe snack is kruising tussen risotto en een bitterbal

Misschien klinkt Risottini een beetje vreemd in de oren, maar voor liefhebbers van de Italiaanse keuken klinkt arancini waarschijnlijk wat bekender in de oren. Dat zijn gevulde rijstballetjes die gepaneerd worden en daar...

Food14.04.2023

De Risottini: nieuwe snack is kruising tussen risotto en een bitterbal

Verder lezen over Vis

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

Sushi is populair, want het voelt licht, het biedt veel verschillende keuzes qua vulling en het is koud en daardoor kan er weinig misgaan bij bezorging. Sushi eten in Nederland: dat geeft je vier opties. Je maakt het zel...

Food23.06.2024

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

We zitten nu in het staartje van het mosselseizoen. Nog even genieten van dit zilte zeegenot? Dat doe je nog beter met een goede wijn ernaast. Er zijn bepaalde wijnen die het beste in de mossel naar boven brengen: dit zi...

Proeft28.04.2024

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Het zag er even niet helemaal goed uit voor de Hollandse Nieuwe toen twee weken geleden het Nederlands Visbureau de verkoop van het eerste vaatje nieuwe haring uitstelde van 15 naar 22 juni. De vis was namelijk ‘niet v...

Nieuws20.06.2023

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Een van de grootste exportproducten van Noorwegen is zalm. Hoewel het nog een ‘jonge’ markt is van nog geen veertig jaar oud, ontwikkeld hij razendsnel. Het kweken van Noorse zalm is een fascinerend proces waar duurz...

Food02.05.2023

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

De tiende editie van de Bewuste Visweek vindt van 26 september tot en met 2 oktober plaats Het initiatief van Marine Stewardship Council (MSC) en het Aquaculture Stewardship Council (ASC) waarbij opgeroepen wordt oog te...

Food22.09.2022

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Een van de landen waar we als Nederlanders in de zomer maar al te graag heen trekken is Frankrijk. Dat heeft alles te maken dat je in het land alles kan vinden: natuur, cultuur, historie, activiteiten buiten, lekker eten...

Hotspots17.07.2022

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Als mede-oprichter heeft Bart van Olphen met Fish Tales een bijzonder merk neergezet als het gaat om duurzame vis, schaal- en schelpdieren en blikjes vis. Eind 2021 kreeg de tonijn in blik al het MSC-keurmerk. Vanaf deze...

Food17.02.2022

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis

Het Zeeuwse Seafarm, waar we afgelopen zomer nog genoten hebben van de opening van het Fruits de Mer-seizoen, heeft deze week een bijzonder keurmerk gekregen. De tarbotkwekerij kreeg namelijk het certificaat van het Aqua...

Food21.01.2022

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis