Open of dicht: wanneer kan de horeca weer normaal open?

Open of dicht: wanneer kan de horeca weer normaal open?

Vorig artikel Volgend artikel

Normaal begint een nieuw jaar eigenlijk vol optimisme en goede voornemens. Mensen stoppen met roken, doen mee aan Dry January of beginnen met op hun gewicht te letten. Alleen begint 2022 in Nederland vooral met een hele maatschappij die volledig klaar is met de pandemie en vooral de gevolgen daarvan. Heet hangijzer: heropeningen van allerlei sectoren, waaronder de horeca.

Normaal banjer ik minimaal één keer per maand in Maastricht rond. Het is de mooiste stad van Nederland en een van mijn beste vrienden heeft altijd een werkplek vrij in zijn kantoor midden in de stad bij de markt. Wat vorig jaar heel vaak opviel: er waren héél veel Duitsers en Belgen op de been. Aanleiding was eigenlijk altijd dat er in Duitsland en België strengere regels van kracht waren, dus dan was het handig om even ‘over de grens te gaan shoppen’.

Precies andersom

Na het ingaan van de nieuwe lockdown en vooral de sluiting van allerlei sectoren weten wij als Nederlanders heel goed de Duitse en Belgische steden die niet al te ver over de grens liggen te vinden. Daar mag immers alles. Alleen heeft een virus verder helemaal geen boodschap aan allerlei gemaakte grenzen, dus of je aan de ene kant in België staat of aan de andere kant in Nederland: een virus gedijt zich heurlijk op plekken waar mensen bij elkaar zijn.

‘Ja maar hullie’

Deze week buitelen vertegenwoordigers van belangenverenigingen, net als allerlei medici, over elkaar heen om aandacht te vragen voor ‘hun’ stukje van de puzzel. Alleen wordt net iets te vaak uit het oog verloren: onze uitgangspositie was anders (lees: veel slechter) én we hebben de katalysator van de pandemie weer zonder extra maatregelen opengegooid. Want uit allerlei onderzoeken blijkt dat dit de scholen zijn.

Perspectief

Dat maakt het dan ook dat we nu op het punt zijn gekomen dat iedereen klaar is met de maatregelen, maar dat er veel minder kan dan in de ons omliggende landen áls we de zorg enigszins overeind willen houden. Met een persconferentie vanavond in het verschiet is er nu maar een ding dat de horeca moet krijgen als ze nog twee weken dicht moeten blijven en dat is perspectief.

Zo wel

Het meest belangrijke na het horen van de verlenging tot eind januari is natuurlijk, wanneer een restaurant of kroeg weer wel open mag en hoe. Sla een piketpaaltje bij: vanaf 1 februari mag de horeca tot 20:00u open, laatste nieuwe gasten om 19:00u binnen laten. En knal er daarna een tweede paaltje bij dat de normale openingstijden weer geldig zijn vanaf 14 februari, mits besmetting- of ziekenhuiscijfers niet boven die en die waarde komen.

Carnaval

Om ook iedereen hier in het zuiden gerust te stellen, zeg als derde paaltje iets over de mogelijkheden voor carnaval. Optochten zijn al afgelast, verschillende voorbereidende feesten zijn niet doorgegaan en veel verenigingen en steden wachten met daadwerkelijk plannen van evenementen. Iedereen gaat ervan uit dat er niks mogelijk is, maar een greintje hoop zou voor het moraal onder de rivieren geweldig zijn.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies