Horeca kampt door coronacrisis met nóg groter personeelstekort

Horeca kampt door coronacrisis met nóg groter personeelstekort

Vorig artikel Volgend artikel

Voor de coronacrisis was het vinden van goed personeel in de horeca voor veel ondernemers nog best een puzzel. Uit onlangs gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS) blijkt dat dit tijdens de pandemie nog een groter probleem is geworden. Één op de vijf werknemers heeft de horeca vaarwel gezegd. Omgerekend gaat het om bijna 90.000 werknemers.

Tijdens de eerste horecasluiting viel het verloop van personeel nog enigszins mee, maar toen vorig jaar oktober voor de tweede keer restaurants en cafés dicht moesten is er volgens FNV Horeca het grootste deel van de bijna 90.000 werknemers vertrokken naar andere sectoren.

Nieuw personeel

De hele situatie voor de ondernemers is op allerlei fronten gecompliceerd. Misschien is het heetste hangijzer nog wel: wanneer kan welk gedeelte van het bedrijf weer open? Het demissionaire kabinet gaf in de laatste coronapersconferentie wederom geen tot weinig perspectief. Dus hoe is daar als ondernemer op te anticiperen?

In gesprek met het AD onderschrijft bestuurder van FNV Horeca, Edwin Vlek, dit probleem: “We hebben te maken met een extreem banenverlies. Eén op de vijf medewerkers is op zoek gegaan naar ander werk. Bovendien werd vanuit de overheid aangestuurd op omscholing. De uitgestelde versoepelingen van afgelopen weekend maken die situatie alleen maar nijpender omdat ondernemers hun personeel geen enkel perspectief kunnen bieden. Met als resultaat een nog verdere leegloop van de horeca.”

Animo horecaopleiding

Het idee is dat door de verlenging van de coronamaatregelen dat de leegloop van horecapersoneel nog wel even aanhoudt. Niet geheel toevallig blijkt uit een klein onderzoek van de vakbond ook dat de animo voor de horecaopleidingen in ons land af is genomen. Voor schooljaar ’21-’22 is die voor de mbo-horecaopleiding met 75% afgenomen.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies