Belgische kuststeden in de ban van ruzie om de garnalenkroket

Belgische kuststeden in de ban van ruzie om de garnalenkroket

Vorig artikel Volgend artikel

Aan de Belgische kust is het hommeles, daar drijft de garnalenkroket steden tot wanhoop. In de loop van februari is de garnalenkroket namelijk aangemerkt als streekgerecht uit Oostende. Maar aan de rest van de kust zijn ze het er niet mee eens, volgens hen is het namelijk een gerecht van de hele kust en niet alleen specifiek van Oostende.

Door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) is de Oostendse garnalenkroket in februari erkend als Eetbaar Erfgoed. Daarvoor moet de kroket gemaakt worden met handgepelde garnalen die gevangen zijn door Oostendse vissers. De vulling moet voor minimaal 30% uit deze garnalen bestaan en hij moet gemaakt zijn binnen een straal van tien kilometer rondom Oostende.

Verkeerde keelgat

Dat is de burgemeester van Koksijde in het verkeerde keelgat geschoten. Hij is van mening dat het VLAM terug moet komen op deze beslissing. “Het is potsierlijk om dat in een achterkamertje te beslissen. Wij zijn de garnalengemeente bij uitstek. Onze paardenvissers zijn erkend door Unesco als werelderfgoed. Die garnalen worden ook verwerkt in kroketten. Maar ook de vissersboten in Zeebrugge en Nieuwpoort vangen die garnalen. Overal aan de kust kan je goede garnaalkroketten eten”, laat hij in Vlaamse media optekenen.

Oostende

In Oostende zien ze dat toch anders. Daar is het idee dat zij de meest traditionele garnalenkroketten maken van allemaal. Om dit zo te krijgen worden de garnalen aan boord van de vissersboot al gekookt in zeewater met extra zeezout. Zo zijn de garnalen die in de kroketten terechtkomen niet ouder dan 12 uur.

Vlaams gerecht

Maar volgens de burgemeester van Koksijde maakt dit niet uit. Hij stoomt nog even door tegen het Belgische journaille: “Net zoals bijvoorbeeld stoverij of witloof met hesp is dat eigenlijk een Vlaams of Belgisch gerecht. Het gaat er eigenlijk altijd over dat je de goede verse Noordzeegarnaal gebruikt, dat is de basis van alles. Het is de kaviaar van de Noordzee.”

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies