Tozi wordt twee en viert dat met een legendarisch witte truffelmenu

Tozi wordt twee en viert dat met een legendarisch witte truffelmenu

Vorig artikel Volgend artikel

Als je in een restaurant geniet van een gerecht en je hoofd dwaalt tijdens het eten af naar het moment dat je het weer mag eten, dan weet je dat je iets heerlijks voor je neus hebt staan. Ik had dat onlangs bij Italiaans restaurant Tozi in Amsterdam waar we een voorproefje kregen van het White Truffle Journey Menu dat geserveerd wordt voor het tweejarig bestaan van het restaurant.

Voor je een stap in het restaurant hebt gezet zit je al in de sfeer van Italië; in de tuin staat een Fiat 500 geparkeerd en bij de ingang vind je een Vespa. Bij binnenkomst is alles heerlijk Italiaans -je krijgt zelfs Italiaanse les op de toiletten- en weet je gelijk dat het een fijne avond gaat worden. Tozi verwijst naar het Venetiaanse dialect waar het ‘groep vrienden’ betekent, maar in het restaurant komt het ook vooral naar voren als eten delen met vrienden (geliefden).

Witte truffel

Van tevoren had ik ergens misschien het idee dat je echt niet overal witte truffel bij hoeft te doen om een gerecht lekker te maken, een heel menu met gerechten waar truffel aan toegevoegd werd leek me enigszins overdaad. God, wat had ik het mis. Zelfs bij chocolade-ijs is het niet alleen een goede toevoeging, maar ik wil nooit meer zonder. Daar zo meer over.

Courgette tempura

Het hele menu bestaat uit gerechten om te delen en de eerste ronde kwamen er ‘Zucchini Fritti’, ‘Pizzetta’, ‘Beef Carpaccio’ en ‘Truffle Burrata d’Andria’. Allereerst is het een misdaad dat heel dunne courgette tempura geen ding is in ons land en dat we dit zodoende niet als snack in de bios kunnen krijgen. Een veel fijnere snack voor bij een wijntje of biertje is er niet.

De Pizzetta laat zien dat het allemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn: top deeg, buffelmozzarella en geroosterde pompoen, tijm en natuurlijk witte truffel. De carpaccio is zoals je hem altijd hoopt te krijgen en de burratta gevuld met truffel was het meest duidelijke teken aan de wand dat het een heel bijzondere avond ging worden.

Cacio e Pepe

Na een geweldig klaargemaakte parelhoen die enorm mals was, begon het hoogtepunt van de avond: Tonnarelli ‘Cacio e Pepe’. In een kaaswiel Pecorino Romano wordt aan tafel het klassiek Romeins pastagerecht met pittige schapenkaas en zwarte peper klaargemaakt. Hierboven zie je hoe betoverend het ronddraaien van de lepels in de kaas werkte, maar nadat het op je bord komt en er ook nog witte truffel over heengaat is het echt next level pastaperfectie.

Chocolade-ijs en truffel

Dan denk je dat het wel een beetje gedaan is met legendarische truffelgerechten, maar bij Tozi hielden ze toch nog een troef in handen: chocolade-ijs met witte truffel, olijfolie en Maldon-zout. Na zo’n diner heb je hier voor je gevoel echt geen ruimte voor over, maar na de eerste hap maak je echt heel snel heel graag wat plaats vrij. Zelfs ‘fantastisch’ doet dit dessert tekort.

Het White Truffle Journey Menu is tot 31 november ’21 te bestellen (160 euro voor twee personen), maar de gerechten zijn ook los te bestellen.

Geweldige cocktails

Tozi is genesteld in een boetiekhotel en het fijne is dat ieder zichzelf respecterend hotel natuurlijk een bar heeft. Daarom is het ook Tozi Restaurant & Bar en voor we begonnen aan het truffeldiner mochten we eerst even genieten van een paar heerlijke cocktails.

Bovenstaande cocktails zijn speciaal voor het tweejarig bestaan ontwikkeld en zijn beide fantastisch. De Celebration Negroni en Misty Hotel waren naast een stukje spektakel vooral heel erg lekker. En een reden om nog eens terug te gaan voor de Royal Mistake.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies