Recepten22.11.2021

Hartig Turks yoghurtontbijt: Çılbır met gerookte eieren


Çılbır, spreek uit als tsjulbur, is een Turks gerecht met eieren dat vaak wordt gegeten als ontbijt of lunch. Lekker met een kruidige yoghurt en pittige chiliboter, zoals hier. Je kunt çilbir met brood eten of gewoon uit een kommetje. Wij nemen er een geroosterd stukje brood bij om mee te dippen.

Door: Charlotte Hamilton

Hier in Nederland beginnen we de dag meestal met een zoet ontbijt, zoals een kom yoghurt met fruit of een paar eetlepels muesli. Maar als je toe bent aan iets nieuws, dan is dit hartige yoghurtontbijt uit Turkije het proberen waard. Wil je dit liever als avondeten of bijgerecht? We won’t judge.

Smoked Eggs

Onze twist? Gerookte eieren, jawel. We waren meteen geïntrigeerd toen we de eieren van Smoked Eggs Europe in de foodiebag na de Culiperslunch vonden. Het bedrijf wordt gerund door een Brabants stel dat het idee om eieren te roken kreeg in Australië en daar zijn ze in Nederland mee aan de slag gegaan.

Eieren roken is een hele oude techniek, maar dan in een nieuw jasje. De eieren worden koud gerookt, op lage temperatuur zo’n 16-18 uur lang en zijn dus nog rauw in het pakketje. Je kunt er dus alles mee doen: koken, pocheren of zelfs zoet mee bakken.

Çılbır met gerookte eieren

(voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 300 g volle Griekse yoghurt of hangop
  • 1 kleine teen knoflook
  • 30 g boter
  • 2 theelepels Allepo peper
  • Paar takjes munt
  • 2 gerookte eieren
  • 2 stukjes geroosterd brood

Bereidingswijze:

  1. Als je hangop gekocht hebt, of je wilt geen hangop maken, kun je deze stap overslaan. Zo niet: leg een grote zeef op een kom. Maak een theedoek of kaasdoek nat en wring deze uit. Leg de doek in de zeef en giet de yoghurt of karnemelk daarop. Zet alles een nacht in de koelkast om uit te laten lekken. Schep de volgende dag de hangop uit de theedoek en bewaar deze tot gebruik in een afgesloten bakje.
  2. Laat de hangop/yoghurt op kamertemperatuur komen. Pel en rasp de knoflookteen. Meng door de yoghurt en kruid met een beetje zout en peper.
  3. Smelt in een steelpan de boter. Laat de boter niet koken. Voeg de Allepo peper toe en laat 5 minuten op laag vuur staan. Rol de muntblaadjes op en snijd in dunne reepjes.
  4. Pocheer de eieren: Breng een ruime pan water tegen de kook aan; er zijn nu kleine bubbeltjes te zien, géén grote. Maak een draaikolk in het water, door met een lepel snelle, grote rondjes door de pan te draaien. Deze draaikolk zorgt ervoor dat het ei bij elkaar blijft. Breek het ei in het midden van de draaikolk. Wacht 3 tot 4 minuten.
    Schep het ei uit het water met een schuimspaan en laat het op een stukje keukenpapier uitlekken.
  5. Serveer de gerookte, gepocheerde eieren op de kruidige yoghurt en voeg de Allepo boter toe en maak af met de reepjes munt.
Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp