Gezond19.11.2021

Sapvasten met Juicebrothers: spannend, maar toch ook fijn


‘Je systeem resetten’, ‘een vakantie voor je darmen’, ‘je lichaam lifeproof maken’, allemaal spannende beloften van Juicebrothers die redacteur Emma wel eens wilde ondervinden. Zij deed daarom een vijfdaagse sapkuur, en het resultaat is interessant te noemen.

Door: Emma Verweij

Beyoncé doet het, Lizzo doet het, Collin Farrel doet het. Detoxen met een sapkuur doe je volgens Juicebrothers om ‘je darmen een paar dagen vakantie te geven’. Er zijn drie kuren van één, drie of vijf dagen, genaamd Deep, Deeper en Deepest. Voor beginners raadt Juicebro’s Deep aan, maar ik ga voor vijf dagen Deeper, want waarom ook niet. Door een aantal dagen, zes keer per dag een koudgeperst sapje zonder vezels te nemen, krijgt je lijf de kans om te ‘rebooten’. Je zou je fris, fruitig en vol energie moeten voelen. Yes, please.

Ruimte in de diepvries

Bij het ontvangen van de doos met dertig bevroren flesjes sap, zit ik meteen vol vragen. Om te beginnen: waar laat ik dit?! De eerste tip is daarom: zorg dat je twee lege planken in je koelkast hebt, en twee lege lades in je vriezer. De flesjes moeten 24 uur ontdooien, dus je kunt steeds een nieuwe dag à zes flesjes in de koelkast leggen wanneer je aan de eerste sap van de dag begint.

Dat was het praktische gedeelte. Koelkasten dicht, snacks naar Fikkie, Deliveroo in de prullenbak: we gaan sapvasten!

Dag 1 en 2

Een Juicebros-sapdag bestaat uit een gembershot in de ochtend, en om de twee uur een sap van 420 ml met groenten en fruit.

Goedgemutst at ik om 07.30 uur de gembershot, gevolgd door het sapje ‘Master Cleanse’, speels vernoemd naar een bizar tiendaags dieet uit de jaren ‘40 bestaande uit citroenwater met maple syrup en cayennepeper. En mán, wat is dit pittig! De eerste twee dagen doe ik er zeker een halfuur over om beide sappen weg te krijgen, en verbluft app ik Juicebro’s: ‘waarom zo héét?!’ “Dat beiden zo pittig zijn, is toevallig”, appt Sophie terug. De voordelen van gember zouden vooral op een lege maag goed werken en cayennepeper geeft je stofwisseling een boost, bevat veel antioxidanten en onderdrukt je hongergevoel. Nou, vooruit dan.

Dragons’ Breath

De rest van de dag is prima in balans wat betreft smaken. In de middag en avond neem je de groene Easy Going en Force of Nature, met o.a. spinazie, komkommer en limoen. Tussendoor zijn er nog het fruitige sapje Dragons Breath met rood fruit en gember, en het dessert-achtige Vanilla Sky met amandelmelk, vanille en kokossuiker. Prima.

Dag 3

Het is bijzonder om te merken hoe vaak je per dag met eten bezig bent: het nadenken erover, het maken, en het opeten. Als dit wegvalt, hou je opeens een hoop tijd over. Tijd waarin ik overigens nog steeds aan eten denk. Ik voel continu ‘ff naar de koelkast’-impulsen die ik onbeantwoord moet laten, maar geen hongergevoel. Ze voelen als fysieke en mentale afkickverschijnselen van het vaste voedsel. Het is dan ook het moeten afstappen van mijn gewoontes dat de cranky momenten veroorzaakt, niet een gebrek aan voedsel of energie.

Ook opvallend is dat er ‘niks’ lijkt te gebeuren in mijn buik. Geen gerommel, geen krampen of opgeblazen gevoel. Mijn darmen zijn volgens mij écht een weekje naar Benidorm.

Deze derde dag is een omslagpunt. Waar ik de eerste dagen alleen aan boterhammen en gebakken eieren kon denken, accepteer ik nu mijn lot en begin ik zelfs te genieten van mijn steady eetpatroon en energielevel. Toch blijven de avonden pittig. Een vriendin waarschuwde al: zorg dat je iets te doen hebt. Ze heeft gelijk. Netflixen op een half lege maag zorgt voor hardnekkige visioenen van popcorn en chips.

Dag 4 en 5

Inmiddels ben ik in een flow beland, alsof ik in een zwemband op een meertje dobber. Ik heb niet enorm véél energie, maar ook niet weinig. Ik voel me gefocust en ontspannen. Zou dit door het weglaten van suiker en vezels komen? Geen idee. Vezels zijn juist onmisbaar voor een gezonde darmflora, maar volgens Sophie biedt een (tijdelijk) gebrek eraan rust voor je darmen. Na 24 uur begint je lijf met autofagie: oude, beschadigde cellen worden afgebroken en ze worden vervangen door nieuwe cellen. Lees hier meer over wat (sap)vasten met je lichaam doet.

Conclusie

Wat de reden ook is, ik voel me goed. Eigenlijk is een sapkuur een perfect moment om het eens rustig aan te doen. Door het gebrek aan calorieën kun je niet zwaar gaan sporten of presteren, en ik raad je zeker aan een week te kiezen zonder veel verjaardagen, feesten en heftige deadlines. Boek een massage, ga op tijd slapen, bel je moeder: maak er een algehele detox van en sapvasten kan een rustgevende en verhelderende ervaring zijn.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Fruit

Innocent Kids Smoothies, fruitige slurpverpakking als tussendoortje

Het is altijd goed om bij deze tussendoortjes even stil te staat bij de vraag of ze ook nog gezond zijn. Innocent smoothies staan bekend om hun natuurlijke ingrediënten en het ontbreken van toegevoegde suikers, kleur- e...

Drinks05.06.2024

Innocent Kids Smoothies, fruitige slurpverpakking als tussendoortje

10 tips om gezonder te eten in 2024

Heb jij je voorgenomen om in 2024 gezonder te eten? Dit zijn tien tips om dat voor elkaar te krijgen: 1. Start de dag met een groene smoothie Een lekkere en gemakkelijke manier om gezonder te eten, is je dag te beginnen...

Gezond09.01.2024

10 tips om gezonder te eten in 2024

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

In Nederland nemen we de strijd tegen voedselverspilling zeer serieus. Dat heeft al heel veel goeds opgeleverd en zo leren we ook steeds meer over wanneer voedsel écht niet meer goed is. Alleen is er een seizoen dat wat...

Food21.06.2023

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Er waren tijden waarin men enorm filosofeerde over wat er allemaal op technisch gebied mogelijk zou zijn in 2020. Inmiddels zijn we al een paar jaar verder en moet ik eerlijk bekennen dat de echte technische snufjes er m...

Tipt13.06.2023

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Waar we dit weekend nog keken naar het imperium van Salt Bae, blijken er in Nederland ook genoeg bn’ers hun bekendheid in euro’s om te zetten. Een van hen is Chantal Janzen met haar lifestylemerk &C. In samenwerking...

Drinks19.09.2022

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Last van lege schappen: probeer de boerderijwinkel eens uit

Door de boerenprotesten zijn de schappen bij de supermarkten de afgelopen weken wat leger geweest. Verschillende consumenten snapten dat niet en hadden niet echt een plan b voor het moment dat de supermarkten wat lastige...

Nieuws12.07.2022

Last van lege schappen: probeer de boerderijwinkel eens uit

​Extra vitamines ondanks zonnige lente hard nodig

De afgelopen twee jaar heeft de focus op het gebied van gezondheid vooral gelegen op het niet ziek worden in plaats van echt kijken naar de preventie. Het beleid van de overheid rondom het coronavirus was vooral reactief...

Gezond23.05.2022

​Extra vitamines ondanks zonnige lente hard nodig

Kun je de stickers die op fruit zitten eten?

Als je fruit koopt zit er bijna altijd een sticker op. Bij appels is dit bijvoorbeeld om de verschillende soorten makkelijk te spotten in de fruitmand. Daarnaast geven ze ook met een code aan hoe de appels geteeld zijn....

Nieuws14.04.2022

Kun je de stickers die op fruit zitten eten?

Verder lezen over Groente

Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

Het aspergeseizoen in Nederland is een geliefde tijd voor de echte liefhebbers van deze heerlijke groente. Het seizoen voor asperges begint normaal ergens eind maart/begin april en duurt officieel tot 24 juni, hoewel dit...

Recepten08.04.2024

Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

In Nederland nemen we de strijd tegen voedselverspilling zeer serieus. Dat heeft al heel veel goeds opgeleverd en zo leren we ook steeds meer over wanneer voedsel écht niet meer goed is. Alleen is er een seizoen dat wat...

Food21.06.2023

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Er waren tijden waarin men enorm filosofeerde over wat er allemaal op technisch gebied mogelijk zou zijn in 2020. Inmiddels zijn we al een paar jaar verder en moet ik eerlijk bekennen dat de echte technische snufjes er m...

Tipt13.06.2023

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Voor iedereen die de afgelopen periode in de supermarkt bloemkool heeft gekocht moet er iets opgevallen zijn: de prijs rijst namelijk de pan uit óf ze zijn ‘tijdelijk’ niet leverbaar. Dit heeft alles te maken met de...

Nieuws23.02.2023

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Als je in de keuken bezig bent zijn er altijd een paar zaken die altijd gebeuren die je op den duur enorm beu bent. Denk bijvoorbeeld aan altijd begin te huilen als je uien snijdt. Een andere onhebbelijkheid in de keuken...

Food05.01.2023

Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten

De internationale trend die vorig jaar ingezet is op het gebied van de verkoop van plantaardige vleesvervangers is inmiddels ook in Nederland doorgedrongen. De omzet van vleesvervangers viel in de eerste helft van het ja...

Nieuws20.09.2022

Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Waar we dit weekend nog keken naar het imperium van Salt Bae, blijken er in Nederland ook genoeg bn’ers hun bekendheid in euro’s om te zetten. Een van hen is Chantal Janzen met haar lifestylemerk &C. In samenwerking...

Drinks19.09.2022

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine

Hotel voco The Hague heeft de ervaren chef Bas Hoog aangesteld als nieuwe head-chef van Botanica Kitchen. Onder zijn leiding zet het Haagse restaurant een stap richting een duurzamere toekomst. Het nieuwe menu kenmerkt z...

Food13.09.2022

Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine