Portugese chef Henrique Sá Pessoa opent Arca restaurant & bar in Amsterdam

Portugese chef Henrique Sá Pessoa opent Arca restaurant & bar in Amsterdam

Vorig artikel Volgend artikel

In het kader van de Best Chefs Awards die in Amsterdam plaatsvonden had ik al het geluk om in september een klein voorproefje te krijgen van het nieuwe Portugese restaurant Arca in Amsterdam. De bar en restaurant van chef-kok Henrique Sá Pessoa is inmiddels geopend in het art’otel Amsterdam en wil Nederland kennis laten maken met de gastronomie uit Portugal.

Zelf werd Sá Pessoa op plek 38de hoogste nieuwkomer bij The Best Chef Awards en runt in Lissabon drie restaurants, waaronder het bekende restaurant Alma dat bekroond is met twee Michelinsterren. Arca is het eerste restaurant in Europa buiten Portugal waar hij zijn culinaire visie deelt.

Funky en ontspannen

Als hoogste nieuwkomer in de lijst laat de chef al zien dat hij een van de belangrijkste spelers is in de bloeiende culinaire scene. Het nieuwe restaurant is in zijn ogen vooral ook meer een een funky en ontspannen zusje. Dat valt ook gelijk op in de bar en ook zeker in het restaurant. Het is allemaal wat speelser en wat losser.

Aziatisch en Portugees

Het restaurant viert het beste dat Portugal te bieden heeft op het gebied van ingrediënten en gerechten waar een moderne twist van Aziatische invloeden aan gegeven wordt. Zijn culinaire filosofie is gegrond in zijn diepgaande kennis van traditionele Portugese keuken en zijn passie hiervoor. Daarbij is zijn filosofie beïnvloed door zijn reizen over de hele wereld en zijn passie voor Azië.

Mediterrane vakantie

De dagelijkse leiding van Arca ligt in handen van Ricardo Pereira (chef-kok) en Rodrigo Silva (souschef) waarmee Sá Pessoa al tien jaar samenwerkt. Het hele idee van de menukaart van het restaurant moet het gevoel van een mediterrane vakantie oproepen. Ook zijn er twee speciale tasting menu’s samengesteld: A taste of Portugal en A touch of Asia.

Kenmerkende gerechten

Het mooie aan voor de tweede keer de gerechten van chef Sá Pessoa proeven is dat je een duidelijk verschil zit qua speelsheid. Zo begon het diner met een Portugese variant van een Nederlandse klassieker: La Bomba de Lisboa. Een bitterbal maar dan gevuld met kalfsnek en chorizo.

Voor bij de borrel of als geinig voorgerecht staat bijvoorbeeld tempura van zeekat met een koriander- en limoendressing op het menu. Een van de meest pure Portugese gerechten op de kaart is Bacalhau à Brás: gezouten kabeljauw met gefrituurde aardappelslierten, petersele en een gekonfijt ei. Dit wordt aan tafel onder elkaar gemaakt en is echt een feestje. Sowieso is Arca een plek om vooral lekker van alles uit te proberen, je kan niet de fout in gaan.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies