Dit is waarom je echt een keer naar de gastronomische smeltkroes Malta moet

Dit is waarom je echt een keer naar de gastronomische smeltkroes Malta moet

Vorig artikel Volgend artikel

De eerste gastronomische reis voor Eatly vond afgelopen november plaats met als bestemming Malta. Een archipel in de Middellandse Zee die bestaat uit de eilanden Malta, Gozo en Comino. De afstand naar Sicilië is 110 kilometer en naar Tunesië is het 290 kilometer. Het groepje eilanden is zo'n twee keer groter dan Texel, maar het heeft een rijke historie die gezorgd heeft voor een zeer bijzondere gastronomie.

Door de eeuwen heen hebben allerlei volkeren en zeevaarders gedacht dat Malta een perfect eiland was om te veroveren. Dat is niet iedereen gelukt en vaak ook niet voor lange tijd (hoi Napoleon!), maar het heeft er wel voor gezorgd dat de archipel een zeer bijzondere historie heeft met allerlei culturele invloeden. Zo zijn er invloeden uit noordelijk Afrika, het Midden-Oosten, Groot-Brittannië en natuurlijk Italië.

Veel invloeden

Dat zorgt niet alleen op het gebied van cultuur en historie voor een bijzondere smeltkroes, maar ook zeker op de Maltese keuken. Uiteindelijk valt die te typeren als een eclectische mix van alles mediterraans met een vleugje Engelse en Oost-Europese invloeden. Daarnaast is het ook een enigszins boerenmaatschappij geweest met weinig ruimte, met enkele bijzondere specialiteiten tot gevolg.

Lokale specialiteiten

Kijk je naar de traditionele Maltese keuken dan omschrijf je dit het beste als rustiek en gebaseerd op de seizoenen. Een paar van deze gerechten: Rabbit Stew, Bragioli (rundolijven), Kapunata (Maltese versie van ratatouille), Lampuki Pie (vistaart) en weduwensoep met een klein rondje Gbejniet (schapen- of geitenkaas). Zoals je leest zijn schaap, geit en konijn zeer gangbare vormen van vlees op Malta.

Andere lokale specialiteiten die je bij allerlei winkeltjes kan vinden zijn: Bigilla, een dikke paté van tuinbonen met knoflook, hobz biz-zejt: een bolletje brood gedoopt in olijfolie, ingesmeerd met rijpe tomaten en gevuld met een mix van tonijn, ui, knoflook, tomaten en kappertjes en pastizzi: bladerdeegpakketje gevuld met ricotta of papperige erwten.

Vissersdorp

Wil je zien hoe het er al sinds eeuwen aan toe gaat op Malta, dan moet je op zondagochtend een bezoek brengen aan vissersdorp Marsaxlokk als de verse vis arriveert. Uit de zee halen de vissers ondermeer: baars, steenvis, witte brasem, zeebarbeel, zwaardvis, tonijn, scampi’s, octopus, inktvis en dolfijnvis. Al deze vissen vind je terug in vissoepen, pasta’s en stoofschotels.

Wijnen

Zoals in de rest van het artikel al naar voren komt; de inwoners van Malta zijn altijd best op zichzelf aangewezen geweest waardoor ze ook zelfvoorzienend zijn geworden. Er wordt op het eiland bier gebrouwen, maar vooral ook echt veel wijn verbouwd. Jaarlijks levert dit zo’n miljoen flessen wijn op die voor een groot deel door de drie grote wijnmakerijen worden geproduceerd. Omdat de wijnen nauwelijks geëxporteerd worden is het echt een aanrader om bij een van de wijnmakers zoals Emmanuel Delicata.

Bezienswaardigheden

Marsaxlokk is wel typerend voor hoe divers het eiland Malta is, want je vindt op het eiland: hoofdstad Valletta en daar staat de hele binnenstad van p de Werelderfgoedlijst van UNESCO, je kan op het strand liggen bij Golden Bay en Paradise Bay waar je in de natuurlijke St. Peter’s Pool kan duiken, de tempels Ħaġar Qim en Mnajdra, de Dingli Cliffs en de meest fotogenieke steden Rabat en Mdina. In die laatste ommuurde stad zijn scenes voor Game of Thrones opgenomen.

Komend weekend duiken een artikel over dé plekken waar je op Malta moet zijn voor eten en drinken.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies