Vijf toffe horecazaken met vrouwen aan het roer

Vijf toffe horecazaken met vrouwen aan het roer

Vorig artikel Volgend artikel

Het is vandaag 8 maart, oftewel Internationale Vrouwendag. Over de hele wereld staan vrouwen vandaag extra in de spotlights. In de gastronomische wereld spelen vrouwen net zo’n grote rol als de mannen. Vandaar dat vandaag de uitgelezen dag is om eens te kijken naar 4 horecazaken in Nederland waar vrouwen aan het roer staan.

De Luwte (Amsterdam)

Iris Zeilstra zwaait hier de scepter. Na een tijd in Spanje gewoond te hebben met haar man, wilde Zeilstra gaan ondernemen in de Amsterdamse horeca. Het stel kwam terug naar Nederland en Zeilstra nam in de Amsterdamse Jordaan restaurant De Luwte onder handen en maakte op die manier een hit van het knusse restaurant. Het creatieve menu is Frans georiënteerd en seizoensgebonden.

Frenchie (Haarlem)

Frenchie in Haarlem is op Eatly geen onbekende. Het concept werd bedacht door Lisa Landman en haar man Tim, tevens de chef. In het buurrestaurant en café drink je mooie wijnen en funky cocktails. Het menu bestaat uit een Franse basis met een Aziatische twist. Overdag is de sfeer bij Frenchie fris en ontspannen en ’s avonds warm en knus. Zoals het stel voor ogen had, of zoals Landman het graag verwoord: “Ga zitten, ontspan en voel je thuis.”

Pianeta Terra (Amsterdam)

Bij restaurant Pianeta Terra in Amsterdam is mede-eigenaresse Laura Martini al twing jaar werkzaam als onder meer chef en gastvrouw. In het restaurant worden traditie en vernieuwing samengebracht onder een dak. Martini is opgegroeid met sterke vrouwen: “In Italië, waar ik vandaan kom, is het heel gebruikelijk dat vrouwen de chef zijn in een restaurant. Daar staat de mama vaak gewoon nog in de pan te roeren.” Pianeta Terra serveert uitsluitend biologische, duurzame gerechten gemaakt van enkel lokale producten.

Mes Amis (Maastricht)

Sinds 2001 staat gastvrouw en vinologe Annaline Doelen aan het roer van het verfijnde streekrestaurant Mes Amis in Maastricht. Eten ziet Doelen niet als noodzaak, maar als beleving: “Door alleen al de tijd te nemen om aan tafel te zitten met je vrienden en familie, ontstaan vanzelf de echt goede gesprekken.” Haar gasten bij Mes Amis worden dan ook totaal ontzorgd het enige wat ze hoeven te doen is genieten van het eten.

Lars (Amsterdam)

In Amsterdam vind je restaurant Lars dat gerund wordt door chef Lars Scharp en Floor Wiggers. Wiggers is mede-eigenaar, gastvrouw en maître bij Lars. Ze heeft de afgelopen jaren een flinke staat van dienst opgebouwd; ze werkt bij restaurant Ron Blaauw en tweesterrenrestaurant Aan de Poel. De kaart van Lars laat zich het best typeren als traditionele Franse gerechten met Aziatische invloeden.

De lijst is samengesteld met medewerking van TheFork.nl.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies