​Bar Kartel biedt lokale gezelligheid met een goede keuken

​Bar Kartel biedt lokale gezelligheid met een goede keuken

Vorig artikel Volgend artikel

Het Amsterdamse Bar Kartel heeft zijn concept flink omgegooid. Het begon met streetfood, toen werd het shared dining en nu biedt het gerechten die iedereen voor zich kan kiezen, met een gezellige biteskaart voor wie graag met zijn tafeltje bitterballen wil delen. Worldly cuisine, local moods: dat is het motto. Is het inderdaad een wereldse ervaring?

Kartel buiten
Bar Kartel Menu

Bar Kartel

Het is even heel wat anders als je Bar Kartel binnenkomt. Potjes aan het plafond met lampjes erin, nepbloemen rondom de hele bar en elk tafeltje een ledlampje voor de gezelligheid (of de mensen die anders de kaart niet kunnen lezen). Er staat wat redelijk loungy muziek aan en het is er een komen en gaan van mensen uit allerlei windstreken. Een tafeltje Amerikaanse jongeren die vakantie vieren aan de ene kant, expats die net uit werk komen aan de andere zijde, met daar tussenin een aantal Amsterdamse vrouwen die bijpraten.

Bar Kartel vindt het belangrijk dat er Nederlandse gezelligheid is en dat is iets wat we niet meer bij alle restaurants in Amsterdam bespeuren. En Kartel biedt het, zelfs al is het zo dichtbij het toeristische Leidseplein. Het is een optelsom van dingen die dit restaurant zo gezellig maken: het knusse licht en de aankleding, maar ook hoe het personeel met zowel gasten als elkaar omgaat. Je kunt er comfortabel zitten en je voelt je meteen thuis, alsof je in een grote, goed gestylede huiskamer plaatsneemt. Je kunt er een date mee naartoe nemen, een vriend(in) die je al tijden niet hebt gezien of je collega’s.


Bar Kartel Burrata
Bar Kartel Ravioli

Een tikkeltje Italiaans

Daarnaast laat Bar Kartel weten dat het een mix is van keukens over de hele wereld en dat het vooral unieke combinaties biedt. Er is inderdaad een Japanse kabeljauw op de kaart, net als kip met Franse dragonsaus of kikkerbilletjes met een Thaise touch. Als vegetariër merk je daar minder van: de soep van het moment is een preisoep die goed op smaak is, lekker kruidig, maar geen specifieke mix van keukens lijkt te bieden. Hetzelfde geldt voor de vegetarische opties Burrata en Ravioli. Dat is wel echt puur Italië en daar zit weinig mix bij. Hetzelfde geldt voor de desserts: die zijn allemaal Italiaans: Scroppino, Tiramisu en Affogato.

Hoewel dat jammer is voor mensen die graag de fusion opzoeken, stoorde ons dit niet, want zodra we een hap namen deden onze smaakpapillen een dansje. Het is goed op smaak met kruiden en verse ingrediënten die duidelijk aanwezig zijn. Elke keer dat je de vork weer naar de mond brengt, wil je de volgende alweer bij elkaar prikken. Het smaakt naar meer en het zijn goede porties: niet te veel, niet te weinig, waardoor het aantrekkelijk is om lekker voor drie gangen te gaan. Ook zijn de prijzen niet exorbitant: voor drie gangen ben je ongeveer 50 euro kwijt, inclusief een cocktail.

Bar Karel Gin
Bar Kartel Cocktail

Cocktails

Er zijn ook de hele avond -dus je kunt inderdaad al tijdens het diner beginnen- mixologists aanwezig. Die maken onder andere een heerlijk licht-bittere Lychee Sour met Bombay gin en vlierbloesem of een wat soepere, romige White Lady met amaretto, limoncello en eiwit. Vooral de White Lady is mooi om te zien en de limoensmaak gecombineerd met de amaretto zijn een perfecte balans.

Het leuke aan eten bij Bar Kartel op een vrijdag- of zaterdagavond is dat je er kunt blijven hangen voor een drankje en een dansje. Er is zelfs een deejay aanwezig die tot in de late uurtjes doorgaat. Daar heb je overigens tijdens het eten geen last van: op een later tijdstip start dit en merk je dat mensen wat meer gaan staan, dat het diner afgelopen is en dat de avond weer een andere fase van ‘gezellig’ ingaat. Juist dat huiskamergevoel zorgt ervoor dat je je van harte welkom voelt om te blijven hangen. Of zijn dat toch die goedgemixte cocktails?

Je vindt Bar Kartel op Overtoom 28-30 in Amsterdam.

Bar Kartel Tiramisu
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...