Tips om de vier redenen waarom we voedsel verspillen te voorkomen

Tips om de vier redenen waarom we voedsel verspillen te voorkomen

Vorig artikel Volgend artikel

Dat het deze week de Verspillingsvrije Week is, hebben jullie gisteren al kunnen lezen hier. Om iedereen thuis te helpen met minder verspillen deze week heeft anti-verspillingsapp Too Good To Go een onderzoek gedaan naar de redenen voor verspilling thuis én geeft tips hoe je die kan voorkomen.

Eigenlijk zijn er vier belangrijke redenen waarom voedsel bij mensen thuis in de prullenbak eindigt. De vier voornaamste redenen:

  1. Restjes worden weggegooid omdat het te weinig is om te bewaren (34%)
  2. Producten zijn over de datum, 25% geeft aan nooit dit soort producten te eten
  3. Teveel eten opgeschept en dat verdwijnt uiteindelijk in de prullenbak (20%)
  4. 14% van de ondervraagden krijgt het eten in een restaurant vaak niet op.

Situaties

Dit zijn allemaal vrij logische redenen om iets weg te gooien en waarschijnlijk heeft iedereen wel eens zo’n zelfde situatie meegemaakt. Zeker als het gaat om houdbaarheidsdatums, daar blijkt niet iedereen zich bewust van het bijvoorbeeld het verschil tussen THT- en de TGT-datum. Dus het anti-verspillingsplatform heeft wat tips verzameld om te helpen bovenstaande redenen te tackelen.

Doggybag

Voor veel van bovenstaande problemen zijn best handige oplossingen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan teveel eten krijgen in een restaurant, hoewel het niet enorm ingeburgerd is in ons land kun je aan het personeel altijd vragen om een doggybag. En ook thuis zijn er een paar praktische oplossingen te vinden. Heb je bijvoorbeeld een klein restje rijst over, maak er dan de dag erna een ander gerecht mee.

THT en TGT

Sowieso als je wat last hebt met portioneren, dan is het misschien een idee om te kijken op de website van het Voedingscentrum. Die bieden namelijk een gratis maatbeker aan genaamd Eetmaatje die niet met grammen maar met porties werkt voor verschillende pasta’s en rijst. Een ander goed hulpmiddel is je wat meer te verdiepen in het verschil tussen de THT- en TGT-datum. Sowieso blijft het altijd goed om je kijken, ruiken en eventueel proeven als je een product niet helemaal vertrouwt.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies