De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Een van de goede manieren om de dagelijkse sleur in de keuken te doorbreken (en minder voedsel te verspillen) is het vorige week uitgebrachte nieuwe foodmagazine Eetlust. Naast dit magazine doorspitten hebben wij een lijstje met tips voor je om tijdens de semi-lockdown en de herfst toch wat creatiever in de keuken te zijn.
Uit onderzoek van maaltijdboxleverancier HelloFresh blijkt namelijk dat jongeren deze periode moeite hebben om lekker creatief in de keuken te blijven. Wel blijkt uit hetzelfde onderzoek dat 1/3 van de respondenten aan dat thuis in de keuken staan juist helpt om de dagelijkse eentonigheid te doorbreken. Vandaar deze vier tips om de keukensleur te doorbreken.
Loer in iemands boodschappenkar
Yes, gluren bij de buren -mits op gepaste afstand- kan voor inspiratie zorgen. Zeker in deze tijd ga je vooral naar de supermarkt om precies de boodschappen te halen op je lijstje en zo snel mogelijk weer naar huis te gaan. Als je via een online supermarkt je boodschappen bestelt, dan wijk je ook niet snel af van je vaste patroon.
Check dus in de supermarkt gerust eens iemands mandje om te loeren naar welke ingrediënten diegene gebruikt. Je kan het ook gewoon bij vrienden in de groep gooien, vraag eens wat zij áltijd in huis hebben. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat ruim 70% van de mensen geen inspiratie heeft voor nieuwe gerechten.
Kook met de seizoenen mee
Deze tip is eigenlijk misschien wel de meest logische in dit lijstje om het hele jaar te doen: kook met de seizoenen. Hoewel veel producten het hele jaar door in de supermarkt te koop zijn, wil dat niet zeggen dat ze ook in het seizoen zijn. Check ieder seizoen welke groenten en fruit in het seizoen zijn en ga daar lekker mee in de keuken aan de slag. Zo krijg je ook meer waar voor je geld, want de producten smaken op dat moment natuurlijk het lekkerst.
Creatief met kruiden
Iedereen die graag uit kookboeken kookt, heeft zich ooit laten afschrikken door onbekende ingrediënten in een recept. Uit het HelloFresh-onderzoek blijkt dat van de Nederlanders 41% zich laat afschrikken door een kruid of specerij. Zij zeggen dat ze dan liever een gerecht maken waarvan ze alle ingrediënten wel kennen. Dat is natuurlijk weinig experimenteel. Omarm daarom juist kruiden en specerijen die je niet kent en ga ermee aan de slag. Dat is bijvoorbeeld het hele idee achter het Boozy Baking op Eatly.
Varieer met ingrediënten
De jonge thuiskoks blijken te maken hebben met een gebrek aan inspiratie en onzekerheid over de eigen kookkunsten. Dit is voor hen de grootste reden dat er verveling in de keuken ontstaat. Om de creativiteit de kost te geven is het altijd goed om een hoofdingrediënten te pakken waar je nog nooit mee gekookt hebt en dan gaan experimenteren. Of verwissel eens een van je standaardingrediënten om met iets dat je nog niet kent. Kijk je kan altijd je favoriete pizza salami maken, maar: maak hem eens vegetarisch, gebruik eens een andere pizzabodem of maak eens een Turkse pizza.
Het is namelijk heel makkelijk om met een kleine aanpassing het een stuk creatiever (en spannender) te maken in de keuken.
Verder lezen over Fruit
Drinks05.06.2024
Innocent Kids Smoothies, fruitige slurpverpakking als tussendoortje
Gezond09.01.2024
10 tips om gezonder te eten in 2024
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Tipt13.06.2023
Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken
Drinks19.09.2022
Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten
Nieuws12.07.2022
Last van lege schappen: probeer de boerderijwinkel eens uit
Gezond23.05.2022
Extra vitamines ondanks zonnige lente hard nodig
Nieuws14.04.2022
Kun je de stickers die op fruit zitten eten?
Verder lezen over Groente
Recepten08.04.2024
Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Tipt13.06.2023
Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken
Nieuws23.02.2023
Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen
Food05.01.2023
Zo krijg je de geur van knoflook van je handen
Nieuws20.09.2022
Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten
Drinks19.09.2022
Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten
Food13.09.2022
Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine
Verder lezen over Koken
Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023
Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Verder lezen over Kookboeken
Recepten29.07.2024
Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad
Gadgets18.03.2024
De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia
Gezond26.12.2023
Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af
Nieuws20.11.2022
Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar
Nieuws14.10.2022
Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten
Drinks29.11.2021
High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten
Nieuws28.10.2021
Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’
Nieuws21.09.2021