Handige tips om deze herfst de sleur in de keuken te doorbreken

Handige tips om deze herfst de sleur in de keuken te doorbreken

Vorig artikel Volgend artikel

Een van de goede manieren om de dagelijkse sleur in de keuken te doorbreken (en minder voedsel te verspillen) is het vorige week uitgebrachte nieuwe foodmagazine Eetlust. Naast dit magazine doorspitten hebben wij een lijstje met tips voor je om tijdens de semi-lockdown en de herfst toch wat creatiever in de keuken te zijn.

Uit onderzoek van maaltijdboxleverancier HelloFresh blijkt namelijk dat jongeren deze periode moeite hebben om lekker creatief in de keuken te blijven. Wel blijkt uit hetzelfde onderzoek dat 1/3 van de respondenten aan dat thuis in de keuken staan juist helpt om de dagelijkse eentonigheid te doorbreken. Vandaar deze vier tips om de keukensleur te doorbreken.

Loer in iemands boodschappenkar

Yes, gluren bij de buren -mits op gepaste afstand- kan voor inspiratie zorgen. Zeker in deze tijd ga je vooral naar de supermarkt om precies de boodschappen te halen op je lijstje en zo snel mogelijk weer naar huis te gaan. Als je via een online supermarkt je boodschappen bestelt, dan wijk je ook niet snel af van je vaste patroon.

Check dus in de supermarkt gerust eens iemands mandje om te loeren naar welke ingrediënten diegene gebruikt. Je kan het ook gewoon bij vrienden in de groep gooien, vraag eens wat zij áltijd in huis hebben. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat ruim 70% van de mensen geen inspiratie heeft voor nieuwe gerechten.

Kook met de seizoenen mee

Deze tip is eigenlijk misschien wel de meest logische in dit lijstje om het hele jaar te doen: kook met de seizoenen. Hoewel veel producten het hele jaar door in de supermarkt te koop zijn, wil dat niet zeggen dat ze ook in het seizoen zijn. Check ieder seizoen welke groenten en fruit in het seizoen zijn en ga daar lekker mee in de keuken aan de slag. Zo krijg je ook meer waar voor je geld, want de producten smaken op dat moment natuurlijk het lekkerst.

Creatief met kruiden

Iedereen die graag uit kookboeken kookt, heeft zich ooit laten afschrikken door onbekende ingrediënten in een recept. Uit het HelloFresh-onderzoek blijkt dat van de Nederlanders 41% zich laat afschrikken door een kruid of specerij. Zij zeggen dat ze dan liever een gerecht maken waarvan ze alle ingrediënten wel kennen. Dat is natuurlijk weinig experimenteel. Omarm daarom juist kruiden en specerijen die je niet kent en ga ermee aan de slag. Dat is bijvoorbeeld het hele idee achter het Boozy Baking op Eatly.

Varieer met ingrediënten

De jonge thuiskoks blijken te maken hebben met een gebrek aan inspiratie en onzekerheid over de eigen kookkunsten. Dit is voor hen de grootste reden dat er verveling in de keuken ontstaat. Om de creativiteit de kost te geven is het altijd goed om een hoofdingrediënten te pakken waar je nog nooit mee gekookt hebt en dan gaan experimenteren. Of verwissel eens een van je standaardingrediënten om met iets dat je nog niet kent. Kijk je kan altijd je favoriete pizza salami maken, maar: maak hem eens vegetarisch, gebruik eens een andere pizzabodem of maak eens een Turkse pizza.

Het is namelijk heel makkelijk om met een kleine aanpassing het een stuk creatiever (en spannender) te maken in de keuken.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies