De Risottini: nieuwe snack is kruising tussen risotto en een bitterbal

De Risottini: nieuwe snack is kruising tussen risotto en een bitterbal

Vorig artikel Volgend artikel

Misschien klinkt Risottini een beetje vreemd in de oren, maar voor liefhebbers van de Italiaanse keuken klinkt arancini waarschijnlijk wat bekender in de oren. Dat zijn gevulde rijstballetjes die gepaneerd worden en daarna gefrituurd. Eigenlijk de perfecte kruising tussen onze bitterbal en goede risotto. Vandaar dat de naam van deze nieuwe snack Risottini is.

Er worden letterlijk boeken geschreven waarom je gepaneerde snacks altijd moet frituren, maar bij veel mensen zijn inmiddels ovensnacks voor in de oven of airfryer al helemaal ingeburgerd. Zeker nu het fabrikanten eindelijk is gelukt om een krokante korst te creëren voor de meeste producten. Toch wordt er op dat gebied enigszins vals gespeeld.

Niet voorgefrituurd

Daan Klein is medeoprichter van Risottini en hij doet een boekje open over ovensnacks: “Wat veel mensen niet weten is dat alle paneersnacks die nu in de supermarkt te vinden zijn, worden voorgefrituurd. Wij hebben een frituurvrije variant ontwikkeld, die uiterst krokant uit de oven en airfryer komt.”

Primeur

Het bedrijf heeft daarmee de primeur in Nederland. Opvallend is dat de nieuwe snacks per portie 15 gram minder vet bevatten, maar volgens veel producenten is dat ook nodig. Toch hebben veel mensen het gevoel omdat er geen olie of vet aan te pas komt om de snacks te bereiden, dat ze dan gezonder zijn. Dat is dus niet per se het geval.

Klein geeft aan: “Sinds de lancering van de eerste airfryer- en ovenbitterbal is er in de supermarkt nauwelijks meer een diepvriessnack te vinden die uitsluitend in de frituur te bereiden is. Echter worden al die airfryer- en ovensnacks eerst voorgefrituurd, dus gezonder zijn ze niet. Bij het voorfrituren neemt een product namelijk 10% van het totaalgewicht aan vet op.”

Drie smaken

Het assortiment van Risottini bestaat uit drie verschillende vullingen: tomaat-mozzarella, truffel-bospaddestoel en spinazie-gorgonzola. Ze liggen vanaf deze week bij alle (horeca)groothandels in de diepvries en staan bij zo’n 600 restaurants door heel Nederland op de kaart. Voor consumenten zijn ze verkrijigbaar via online supermarkt Crisp.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies