De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
De vaste lezers hebben door dat ik sinds ik een airfryer heb lekker aan het experimenteren ben geslagen. Dat leverde inmiddels al heerlijke spruitjes, aardappelen en fish & chips op. Dit keer is het experiment wat spannender, want het gaat om biefstuk. Eigenlijk is dit de perfecte manier om een biefstuk te bereiden, maar eigenlijk kan het ook best goed in de airfryer.
Misschien is het idee alleen al als vloeken in de kerk, toch is het de moeite waard om het eens in overweging te nemen. Waarom het een goed idee is? Dat heeft alles te maken met de manier van verwarmen van een airfryer. Bij een biefstuk zorgt dat er voor dat hij aan de buitenkant mooi dichtschroeit en tegelijkertijd aan de binnenkant lekker mals en sappig blijft zónder uit te drogen.
Soort biefstuk
Uit een klein onderzoekje van mezelf blijkt dat magere biefstukjes in de airfryer het net niet zijn, die moet je eigenlijk van tevoren altijd een marineren. De wat grotere stukken zoals een ribeye en entrecote die mooi gemarmerd zijn juist ideaal om te bereiden in de airfryer. Maar net als met veel andere zaken moet je er ook eerst even gevoel voor krijgen, dus probeer het eerst eens met een biefstuk van een paar centimeter dik. Want om bijvoorbeeld een filet mignon van vijf centimeter dik perfect medium rare te krijgen zonder verkoolde buitenkant vergt wat oefening.
Biefstuk bereiden
Omdat het wat oefening vergt een paar tips om tot het beste resultaat te komen. Een mager stuk biefstuk marineer je ongeveer 30 minuten. Daarna haal je ‘m uit de marinade, dep je hem droog en doe je er peper en zout overheen met een beetje olijfolie. De airfryer moet op 200 graden staan en de timer zet je voor rare op 5 minuten en voor well done op 16 minuten. Op de helft van de kooktijd draai je de biefstuk om. Laat daarna de biefstuk een minuut of drie vier rusten voordat je hem aansnijdt.
Kooktijd
- Rare: 5 tot 6 minuten
- Medium rare: 7 tot 8 minuten
- Medium: 10 tot 12 minuten
- Medium well: 14 minuten
- Well done: 16 minuten
Algemene tips
Zoals met alles in de airfryer is het niet handig om het hele mandje van de airfyer te bedekken met biefstuk. Dat maakt echt verschil tijdens het bakken. Naast een marinade is een ‘dry rub’ altijd een goed idee. Als je de biefstuk insmeert met een mengsel van twee delen bruine suiker en een deel peper en zout en dit 10 minuten in laat trekken, dan krijg je hierdoor al een zeer mooie krokante korst. Een andere tip is een eigengemaakte knoflookboter of zelfs een ansjovisboter. Dat is en blijft een van de lekkerste bijgerechten bij een biefstuk.
Verder lezen over Airfryer
Food14.04.2023
De Risottini: nieuwe snack is kruising tussen risotto en een bitterbal
Food10.01.2023
Beter dan een pantosti? Een tosti uit de airfryer
Nieuws19.12.2022
Inventief in de trein: kaassoufflés klaarmaken in de airfryer
Airfry or die tryingFood29.06.2022
Kwekkeboom voegt nieuwe vegan lijn toe aan het assortiment Oven & Airfryer
Food17.10.2021
Zo maak je krokante kippenvleugels zonder gedoe in de airfryer
Food09.10.2021
In de airfryer maak je het snelst de knapperigste verse friet
Food08.08.2021
Aardappelen poffen wordt een eitje als je dit met een airfryer doet
Food02.08.2021
De airfryer is de snelste en lekkerste manier om spruitjes klaar te maken
Verder lezen over Koken
Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023
Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Verder lezen over Vlees
Food09.01.2024
Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?
Food02.12.2023
Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal
Vjèze Fur swapt ballenFood28.06.2023
Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ
Nieuws06.03.2023
Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto
Hotspots14.12.2022
Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg
Food22.10.2022
Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd
Food05.05.2022
Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien
Nieuws29.04.2022