Food23.08.2021

Een biefstuk bereiden in de airfryer is stiekem nog niet eens zo’n gek idee


De vaste lezers hebben door dat ik sinds ik een airfryer heb lekker aan het experimenteren ben geslagen. Dat leverde inmiddels al heerlijke spruitjes, aardappelen en fish & chips op. Dit keer is het experiment wat spannender, want het gaat om biefstuk. Eigenlijk is dit de perfecte manier om een biefstuk te bereiden, maar eigenlijk kan het ook best goed in de airfryer.

Misschien is het idee alleen al als vloeken in de kerk, toch is het de moeite waard om het eens in overweging te nemen. Waarom het een goed idee is? Dat heeft alles te maken met de manier van verwarmen van een airfryer. Bij een biefstuk zorgt dat er voor dat hij aan de buitenkant mooi dichtschroeit en tegelijkertijd aan de binnenkant lekker mals en sappig blijft zónder uit te drogen.

Soort biefstuk

Uit een klein onderzoekje van mezelf blijkt dat magere biefstukjes in de airfryer het net niet zijn, die moet je eigenlijk van tevoren altijd een marineren. De wat grotere stukken zoals een ribeye en entrecote die mooi gemarmerd zijn juist ideaal om te bereiden in de airfryer. Maar net als met veel andere zaken moet je er ook eerst even gevoel voor krijgen, dus probeer het eerst eens met een biefstuk van een paar centimeter dik. Want om bijvoorbeeld een filet mignon van vijf centimeter dik perfect medium rare te krijgen zonder verkoolde buitenkant vergt wat oefening.

Biefstuk bereiden

Omdat het wat oefening vergt een paar tips om tot het beste resultaat te komen. Een mager stuk biefstuk marineer je ongeveer 30 minuten. Daarna haal je ‘m uit de marinade, dep je hem droog en doe je er peper en zout overheen met een beetje olijfolie. De airfryer moet op 200 graden staan en de timer zet je voor rare op 5 minuten en voor well done op 16 minuten. Op de helft van de kooktijd draai je de biefstuk om. Laat daarna de biefstuk een minuut of drie vier rusten voordat je hem aansnijdt.

Kooktijd

  • Rare: 5 tot 6 minuten
  • Medium rare: 7 tot 8 minuten
  • Medium: 10 tot 12 minuten
  • Medium well: 14 minuten
  • Well done: 16 minuten

Algemene tips

Zoals met alles in de airfryer is het niet handig om het hele mandje van de airfyer te bedekken met biefstuk. Dat maakt echt verschil tijdens het bakken. Naast een marinade is een ‘dry rub’ altijd een goed idee. Als je de biefstuk insmeert met een mengsel van twee delen bruine suiker en een deel peper en zout en dit 10 minuten in laat trekken, dan krijg je hierdoor al een zeer mooie krokante korst. Een andere tip is een eigengemaakte knoflookboter of zelfs een ansjovisboter. Dat is en blijft een van de lekkerste bijgerechten bij een biefstuk.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Airfryer

De Risottini: nieuwe snack is kruising tussen risotto en een bitterbal

Misschien klinkt Risottini een beetje vreemd in de oren, maar voor liefhebbers van de Italiaanse keuken klinkt arancini waarschijnlijk wat bekender in de oren. Dat zijn gevulde rijstballetjes die gepaneerd worden en daar...

Food14.04.2023

De Risottini: nieuwe snack is kruising tussen risotto en een bitterbal

Beter dan een pantosti? Een tosti uit de airfryer

Nadat er ooit een pantosti voor mijn neus is gezet, ben ik altijd de grootste voorstander geweest van de pantosti. Dat heeft er alles mee te maken dat een tosti-ijzer net iets te lomp werkt en eigenlijk je tosti een beet...

Food10.01.2023

Beter dan een pantosti? Een tosti uit de airfryer

Inventief in de trein: kaassoufflés klaarmaken in de airfryer

Voor iedereen die de kop niet helemaal snapt: het is een referentie aan het eerste album van rapper 50Cent. En het gaat helemaal op voor een gast die vorige week in de trein tussen Dordrecht en Tilburg een airfryer in he...

Nieuws19.12.2022

Inventief in de trein: kaassoufflés klaarmaken in de airfryer

Airfry or die trying
Kwekkeboom voegt nieuwe vegan lijn toe aan het assortiment Oven & Airfryer

Op de Eatly redactie zijn wij vorig jaar overtuigd door het fenomeen ‘airfryer’. Vooral vanaf het moment dat we begrepen da tje nooit van dezelfde resultaten uit moet gaan als uit een normale frietpan. Inmiddels zijn...

Food29.06.2022

Kwekkeboom voegt nieuwe vegan lijn toe aan het assortiment Oven & Airfryer

Zo maak je krokante kippenvleugels zonder gedoe in de airfryer

Ik ken maar weinig mensen die niet vrolijk worden van een heerlijk portie krokante kippenvleugels (al dan niet na het stappen) als guilty pleasure. Goede chicken wings zijn lekker krokant aan de buitenkant, heerlijk sapp...

Food17.10.2021

Zo maak je krokante kippenvleugels zonder gedoe in de airfryer

In de airfryer maak je het snelst de knapperigste verse friet

De airfryer is een veel handiger en gebruiksvriendelijker keukenapparaat dan ik ook voor mogelijk hield. Aan het begin van het jaar ben ik gestart met experimenteren en de airfryer blijkt zelfs een oplossing voor spruitj...

Food09.10.2021

In de airfryer maak je het snelst de knapperigste verse friet

Aardappelen poffen wordt een eitje als je dit met een airfryer doet

Het valt mij op dat ik steeds vaker hoor dat mensen aan het experimenteren zijn geslagen met hun airfryer om te kijken wat ze er allemaal mee kunnen bereiden. De meeste mensen gebruiken ‘m in eerste instantie natuurlij...

Food08.08.2021

Aardappelen poffen wordt een eitje als je dit met een airfryer doet

De airfryer is de snelste en lekkerste manier om spruitjes klaar te maken

Het klinkt misschien heel raar, maar de snelste en lekkerste manier om spruitjes te bereiden is in de airfryer. Dat komt door de manier van eten verwarmen. Daardoor worden veel producten heerlijk krokant aan de buitenkan...

Food02.08.2021

De airfryer is de snelste en lekkerste manier om spruitjes klaar te maken

Verder lezen over Koken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Verder lezen over Vlees

Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?

Voor goede hamburgers kan je altijd terecht bij het inmiddels gerenommeerde Ter Marsch & Co. Ze bakken daar al een tijdje prijswinnende burgers. En daar komt nu een nieuwe en toch ook prestigieuze titel bij. Namelijk die...

Food09.01.2024

Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?

Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal

Het idee is dat we met zijn allen wat minder vlees gaan eten omdat dit zo belastend voor het milieu is. Voor de een geen enkel probleem. Voor de ander iets dat niet werkt, wat een goed stuk vlees op zijn tijd is toch wel...

Food02.12.2023

Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal

Vjèze Fur swapt ballen
​Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Wagyuvlees is een wat duurdere vleessoort en dat heeft er alles mee te maken dat het rund waarvan dit vlees wordt gemaakt aan zeer strenge regels moet voldoen. Deze runderen zijn een speciaal, Japans ras dat enige tijd z...

Food28.06.2023

​Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

De Nederlandse natuur heeft veel moois te bieden, zoals de Oostvaardersplassen. Daar vertoeven inmiddels een zeer groot aantal edelherten en in het kader van de biodiversiteit moeten er begin dit jaar 1.600 worden afgesc...

Nieuws06.03.2023

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Op Eatly is al het een en ander over Gastrovino gepubliceerd. Van de zomer was er een grote verrassing: er was een winkel in Tilburg en wel in de Piushaven (sowieso een mooi stuk van de stad). Restaurant Harboury heeft t...

Hotspots14.12.2022

Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd

Het lijkt erop dat er weer een échte innovatie is op het gebied van plantaardig vlees. Na Londen, Berlijn en Amsterdam zijn nu in de horeca door heel Nederland en bij toeleveranciers producten van Redefine Meat verkrijg...

Food22.10.2022

Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd

Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien

Op de School voor Journalistiek heb ik altijd geleerd dat veel onderwerpen voor artikelen uit je eigen verwondering voortkomen. Zo had ik gister een gevalletje dat de planning op het laatst moment wijzigde en ik even sne...

Food05.05.2022

Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien

Consumentenbond: ‘Mager rundergehakt soms vetter dan spareribs’

De hoeveelheid artikelen die de laatste tijd zijn geschreven over producenten die klooien met hun producten is niet meer op een hand te tellen. De Consumentenbond doet met een nieuw onderzoek weer een duit in het zakje,...

Nieuws29.04.2022

Consumentenbond: ‘Mager rundergehakt soms vetter dan spareribs’