Recepten28.06.2021

Ribeye op auberginepuree met geroosterde worteltjes en ansjovisboter


Een paar weken geleden schreef ik al over het pakket met ambachtelijk slagersvlees van Cool To Meat You. Daar zaten zulke mooie stukken vlees in, waar je alleen recht aan doet als je ze in lekker gerecht gebruikt. Dat geldt helemaal voor een ribeye, die moet altijd de ster op het bord zijn.

In dit soort situaties heb ik het geluk dat ik culinair journalist Charlotte Hamilton in kan schakelen om te sparren, of in dit geval samen de keuken in te duiken om iets heerlijks op tafel te toveren. Naast het fijne samenspel van alle ingrediënten op het bord, was de ansjovisboter wel echt de spreekwoordelijke kers op de taart van dit recept.

Ribeye met ansjovisboter op auberginepuree met geroosterde worteltjes

Nodig:

(voor 4 personen)

  • 1 ribeye van 600 g
  • 250 g bospeen 3 aubergines
  • 2 rode uien
  • 1 granaatappel
  • 50 g boter
  • 2 tl Italiaanse kruiden
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Voor de ansjovisboter:

  • 6 ansjovisfilets
  • 100 g boter
  • 1 tl chilivlokken

Maken:

  1. Haal de ribeye op tijd uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Was de wortelen, en snijd ze overlangs door het midden of eventueel door vieren als de wortelen heel dik zijn. Verdeel de worteltjes in een ovenschaal of bakplaat. Voeg een à twee eetlepels olie toe. Kruid de wortelen met versgemalen peper en een snufje zout. Zet in de oven voor 35 minuten.
  3. Hak voor de ansjovisboter de ansjovisfilets heel fijn en meng dan met de boter. Voeg dan de chilivlokken toe. Zet even apart.
  4. Snijd de aubergine in blokjes. Verdeel een theelepel zout over de aubergine. Pel de rode ui en snijd deze in ringen. Zet een koekenpan op het vuur en voeg drie eetlepels olie toe. Als de olie goed heet is voeg dan de ui eraan toe en twee minuten later de aubergine. Voeg de Italiaanse kruiden toe. Bak dit alles voor zo’n tien minuten. Tot de aubergine en ui goudkleurig zijn. Maal dan tot een gladde puree.
  5. Verwarm twee eetlepels olie in een koeken- of gietijzeren pan. Als de olie heel heet is voeg dan de steak toe. Bak op middel-hoog vuur de ribeye voor zo’n 2-3 minuten terwijl je hem constant in beweging houdt. Voeg dan 50 gram boter toe en bak nogmaals voor zo’n 2-3 minuten. bedruip de laatste minuut de steak met boter door de pan een beetje schuin te houden. Haal de steak uit de pan, kruid met versgemalen peper en zout en laat de ribeye voor vijf minuten rusten op de snijplank. Verwijder ondertussen de zaadjes van de granaatappel.
  6. Verdeel de auberginepuree over het bord. Snijd de steak in reepjes van ongeveer twee centimeter breed. Snijd tegen de draad van de steak in. Verdeel deze over de auberginepuree en verdeel de worteltjes erover heen. Leg een eetlepel ansjovisboter op de steak. Maak af met granaatappelpitjes.

Benieuwd naar meer recepten van Charlotte? Check dan: Charlotte’s Food Web.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

HexClad is een merk dat hard op weg is de kookwereld te veroveren door een meer innovatieve benadering van pannen die de voordelen van roestvrij staal en anti-aanbaktechnologie te combineren.

Gadgets15.11.2024

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Verder lezen over Vlees

Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?

Voor goede hamburgers kan je altijd terecht bij het inmiddels gerenommeerde Ter Marsch & Co. Ze bakken daar al een tijdje prijswinnende burgers. En daar komt nu een nieuwe en toch ook prestigieuze titel bij. Namelijk die...

Food09.01.2024

Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?

Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal

Het idee is dat we met zijn allen wat minder vlees gaan eten omdat dit zo belastend voor het milieu is. Voor de een geen enkel probleem. Voor de ander iets dat niet werkt, wat een goed stuk vlees op zijn tijd is toch wel...

Food02.12.2023

Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal

Vjèze Fur swapt ballen
​Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Wagyuvlees is een wat duurdere vleessoort en dat heeft er alles mee te maken dat het rund waarvan dit vlees wordt gemaakt aan zeer strenge regels moet voldoen. Deze runderen zijn een speciaal, Japans ras dat enige tijd z...

Food28.06.2023

​Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

De Nederlandse natuur heeft veel moois te bieden, zoals de Oostvaardersplassen. Daar vertoeven inmiddels een zeer groot aantal edelherten en in het kader van de biodiversiteit moeten er begin dit jaar 1.600 worden afgesc...

Nieuws06.03.2023

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Op Eatly is al het een en ander over Gastrovino gepubliceerd. Van de zomer was er een grote verrassing: er was een winkel in Tilburg en wel in de Piushaven (sowieso een mooi stuk van de stad). Restaurant Harboury heeft t...

Hotspots14.12.2022

Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd

Het lijkt erop dat er weer een échte innovatie is op het gebied van plantaardig vlees. Na Londen, Berlijn en Amsterdam zijn nu in de horeca door heel Nederland en bij toeleveranciers producten van Redefine Meat verkrijg...

Food22.10.2022

Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd

Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien

Op de School voor Journalistiek heb ik altijd geleerd dat veel onderwerpen voor artikelen uit je eigen verwondering voortkomen. Zo had ik gister een gevalletje dat de planning op het laatst moment wijzigde en ik even sne...

Food05.05.2022

Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien

Consumentenbond: ‘Mager rundergehakt soms vetter dan spareribs’

De hoeveelheid artikelen die de laatste tijd zijn geschreven over producenten die klooien met hun producten is niet meer op een hand te tellen. De Consumentenbond doet met een nieuw onderzoek weer een duit in het zakje,...

Nieuws29.04.2022

Consumentenbond: ‘Mager rundergehakt soms vetter dan spareribs’