Het is deze week Woodford Reserve Old Fashioned Week

Het is deze week Woodford Reserve Old Fashioned Week

Vorig artikel Volgend artikel

Ik kan niet anders zeggen dat als het om whiskycocktails gaat, dat ik enorm groot fan ben van de Old Fashioned. Het is dan ook niet voor niets ’s werelds oudste klassieke cocktail. Net als vorig jaar omarmt Amerikaans bourbonmerk Woodford Reserve deze cocktail tijdens de Old Fashioned Week in Nederland (van 14 tot 20 november).

In geselecteerde bars en restaurants door heel Nederland wordt deze week de klassieke cocktail speciaal uitgelicht. Vaak in de klassieke versie of met een eigen variant. Want de Old Fashioned bestaat uit drie ingrediënten: bourbon, suikers en bitters. Dat maakt het een ideale cocktail om flink mee te experimenteren als bartender.

Hotspots

In Amsterdam kun je onder meer voor een variant op de klassieke Old Fashioned terecht bij: ie eenvoud zijn de mogelijkheden om te variëren eindeloos. Strijk neer in Amsterdam bij Door 74, Super Lyan, Flying Dutchmen Cocktails, Pulitzer’s Bar of Lotti’s - The Hoxton. In totaal zijn er zestig cocktailbars door heel Nederland waar je terecht kunt voor een mooie Old Fashioned.

Zelf maken

De Amerikanen zweren bij het maken van een Old Fashioned bij rye whiskey of bourbon. Maar je kan er gewoon eentje gebruiken die je voorkeur heeft. Hetzelfde qua bitters. De voorkeur gaat overwegend uit naar Angostura bitters, maar er zijn ook andere bitters op de markt. Ze zijn vooral bedoeld als contrast voor de suiker.

In een whiskeyglas leg je een (bruine) suikerklontje. Die maak je vochtig met de bitters (rond de 2 a 3 scheutjes) en een scheutje soda, vervolgens stamp je die al draaiend fijn met een houten vijzel. Door het draaien verspreidt het mengsel zich over de volledige bodem van het glas.

Daar leg je een grote ijsklont (of kleinere ijsklontjes op). Dit koelt het glas af. Voeg daarna 60ml rye whiskey of bourbon toe. Om de Old Fashioned af te maken voeg je er ter garnering wat sinaasappelschil aan toe. Cheers!

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies