De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Als je in de keuken wil uitblinken is het handig als je weet wat je gaat koken, is het van belang om toch iets van kooktechnieken te weten én is het materiaal dat je gebruikt misschien nog wel het belangrijkste. Iedere thuiskok heeft een goede messenset nodig en wat nog belangrijker is: goede pannen. dit zijn de essentiële pannen voor in je keuken.
Bijna iedereen heeft wel een paar anti-aanbakpannen in de keuken liggen. Toch moet je die veel vaker vervangen dan je misschien zou verwachten. Dat komt doordat de anti-aanbaklaag snel stuk gaat bij dunne pannen en dat ze ook nog niet eens zo goed blijken te werken op hoge temperaturen. Althans dat toonde de Keuringsdienst van Waarde in een eerdere aflevering aan.
Roestvrijstalen pannen
Wat dan de beste oplossing is: roestvrijstalen pannen. Als je in een commerciële keuken kijkt, zie je daar overwegend roestvrijstalen pannen. Dat is met een reden, want het zijn de meest veelzijdige pannen die er zijn. Naast dat het ook nog eens de meest duurzame en stevige keuze zijn die je kan maken. Enige nadeel is dat je niet altijd een constante kooktemperatuur kan behouden.
Dat maakt het lastig om sommige gerechten te bereiden, maar overwegend zijn het geweldige potten en pannen om heel veel diverse gerechten mee te maken. Mocht je veel gerechten maken die op hoge temperatuur moeten worden gemaakt, dan is een roestvrijstalen pan niet de beste optie. Voor al het andere is bijvoorbeeld deze koekenpan zonder teflon een geweldige optie.
Koperen pannen
Kook je vaak op lage of een gemiddelde temperatuur, dan zijn koperen pannen de ideale optie. In tegenstelling tot roestvrijstalen pannen zijn deze pannen ideale warmtegeleiders die warmte gelijkmatig over de binnenkant van een pan verdelen. Kook je dus iets waar een constante temperatuur bij nodig is, dan is een koperen pan dé oplossing.
Pannen me antiaanbaklaag
Aan het begin van het artikel stipte we het al: dunne pannen met een antiaanbaklaag zijn niet de beste optie. Toch zijn er in deze categorie pannen die wel een goede optie zijn. Sowieso zijn deze pannen ideaal voor snelle eenpansgerechten die minimaal schoongemaakt moeten worden. Alleen kun je ze niet gebruiken op hoge temperatuur. Daarom is het aan te raden om voor pannen met een antiaanbaklaag te kiezen die van keramiek zijn gemaakt. Een andere optie is de wokpan zonder Teflon!
Verder lezen over Koken
Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023
Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023