De perfecte Moscow Mule maak je zo

De perfecte Moscow Mule maak je zo

+ Mokum Mule

Vorig artikel Volgend artikel

Het is vrijdag de dertiende, een deel van Nederland lijkt in de ban van het coronavirus dus geen beter moment om na de Margarita en Whiskey Sour een derde cocktail uit te lichten. Deze vrijdagavond gaan we aan de slag met de Moscow Mule.

Wat de afgelopen weken wel is gebleken; veel klassieke cocktails kennen verschillende mensen die claimen de ontdekker van de cocktail te zijn. Bij de Moscow Mule is dat niet anders. Daar zijn er twee verhalen van mensen die claimen de ontdekker te zijn en in de kern zit er aardig wat overlap tussen de verhalen.

Ontdekker

De enige conclusie die te trekken valt uit beide verhalen is dat de cocktail voor het eerst in de jaren ’40 ten tonele kwam en iets te maken heeft met Smirnoff wodka. De marketeer John G. Martin zegt de eerste Moscow Mule op de gevoelige plaat te hebben gelegd tijdens een tocht langs allerlei kroegen waarbij in een etablissement de barman in de ene hand een fles Smirnoff Wodka in de hand had en in de andere een koperen beker waar een Moscow Mule in zat.

Het verhaal achter de foto blijkt toch wat minder 'toeval'. Martin had als hoofd van Heublein & Brothers, de Smirnoff distilleerderij overgenomen, maar in Amerika was men nog niet toe aan wodka. Jack Morgen was de eigenaar van de Cock 'n' Bull bar in Los Angeles, toevallig een vriend van Martin, en had een overschot aan zelfgemaakt gemberbier. Op een avond zaten de twee mannen samen in de bar, toen een barman van ellende de twee overschotsproducten bij elkaar in een glas gooide. De Moscow Mule was geboren.

Andere claim

Maar in 2007 schreef George Sinclair een artikel waarin hij de New York Herald Tribune quote waarin wordt gesuggereerd dat de cocktail was bedacht door Rudolph Kunett, de toenmalige president van Pierre Smirnoff, de wodkadivisie van Heublein. Hij zat op een avond met bovenstaande mannen aan de bar toen de bartender een mix van wodka, gemberbier en wat citroensap de mannen voorschotelde, een paar dagen later werd dat de Moscow Mule gedoopt.

Moscow Mule

Welk verhaal ook de waarheid is, het recept van de Moscow Mule is nooit veranderd. Het is een vrij simpele cocktail die bestaat uit: wodka (2 partjes), gemberbier (3 a 4 partjes) en twee halve maantjes limoen. Om hem te bereiden pak je een Moscow Mule mok die vul je met ijs, daar doe je de wodka en gemberbier bij en dat roer je effe. Knijp dan de limoenpartjes boven het glas uit en voeg ze daarna in het glas. Nogmaals even roeren en je hebt de perfecte Moscow Mule.

Variatietip: een Mokum Mule maak je door Weedka in plaats van wodka te gebruiken.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies