8 kruidige herfstcocktails om jezelf mee op te warmen

8 kruidige herfstcocktails om jezelf mee op te warmen

Vorig artikel Volgend artikel

De bomen verliezen in rap tempo hun bladeren, dus dat kan maar een ding betekenen: we zitten volle bak in de herfst. Naast dat de stamppotten, stoofpotten en rode wijn weer vaker op tafel komen, is dit ook het moment om weer meer te gaan doen met de wat kruidigere en typisch herfstachtige dranken.

Dus de gin en tequila mag weer achterin de drankkast komen te staan en de rum, whisky, brandy en bittere likeuren zoals Campari mogen naar voren gehaald worden. Om wat inspiratie te bieden op het gebied van wat voor cocktails je met deze dranken allemaal kan maken: recepten voor 8 herfstcocktails om jezelf mee op te warmen.

8 kruidige herfstcocktails

Naast bovengenoemde dranken die je tijdens de herfstperiode een beetje opwarmen, zijn er natuurlijk ook verschillende ingrediënten die dat doen. Denk daarbij aan: appel, pompoen, ahornsiroop en piment. Laat die nou net ideaal zijn om in herfstcocktails te gebruiken.

#1 Pumpkin Spice Flip

Nodig:

  • 60ml rum
  • 2 eetlepels biologische pompoenpuree
  • 22,5 ml gekruide honing
  • 15ml suikerwater (Simple Syrup *)
  • 1 eiwit
  • Pompoenkruidenmix voor garnering (optioneel)

Maken:

Combineer alle ingrediënten, op de garnering na, in een cocktailshaker zonder ijs en dry shake het goed door elkaar. Op deze manier meng je het eiwit perfect met de rest van de ingrediënten. Doe hierna wat ijs in de shaker en shake het geheel goed door. Zeef het geheel in een mooi glas en voeg ter garnering een snufje van de pompoenkruidenmix toe.

#2 Smoky Mezcal Margarita

Nodig:

  • 60ml mezcal
  • 120ml appelcider
  • 30ml vers sinaasappelsap
  • 30ml vers limoensap
  • 30ml sinaasappellikeur (bv. Grand Marnier)
  • 1-2 el ahornsiroop
  • IJs
  • Limoenpartjes
  • Kaneelsuiker voor de rand
  • Kaneelstokje voor garnering

Maken:

Voeg de mezcal, appelcider, limoensap, sinaasappelsap, Grand Marnier, ahornsiroop en ijs toe aan een cocktailshaker. Probeer dit even goed door te schudden zodat het geheel goed af is gekoeld. Zorg dat de rand van een cocktailglas besprenkeld is met kaneelsuiker, doe ijs in het glas en zeef de inhoud van de shaker hierin. Garneer met een kaneelstokje.

#3 Apple Cider Mule

Nodig:

  • 60ml wodka
  • 60ml appelcider
  • 15ml vers limoensap
  • 90ml ginger beer
  • Limoenpartje, beetje tijm of een appelpartje en een snufje kaneel ter garnering.

Maken:

Giet in een koperen mok of in een stevig glas de wodka, appelcider en limoensap, roer dit goed door. Voeg ijs en het gemberbier toe en roer weer goed door. Daarna mag je losgaan met de garnering: het limoenpartje en snufje kaneel zijn sowieso wenselijk en dan hoef je alleen maar te keuzen uit een appelpartje of tijm.

#4 Bourbon Apple Cider Sour

Nodig:

  • 45ml bourbon
  • 30ml appelcider
  • 30ml citroensap
  • 1 eiwit
  • IJs
  • Kaneel en appelpartjes ter garnering

Maken:

Voeg bourbon, appelcider, citroensap, eiwit en kaneel toe aan een cocktailshaker en schudt het geheel zonder ijs goed door. Voeg daarna ijs toe aan de shaker en shake het geheel nog een keer helemaal door. Zeef het mengsel daarna in een cocktailglas en garneer met een appelschijfje en een snufje kaneel.

#5 Hot Toddy:

Nodig:

  • 45ml (of 60ml) whisky (van rogge)
  • 30ml citroensap
  • 30ml zelfgemaakt honingsiroop doordrenkt met gember (*)
  • 90 a 120ml heet water om af te maken
  • Cayennepeper, kaneelstokje en steranijs ter garnering

Maken:

Doe alle ingrediënten in een mok, roer heel goed door en doe er daarna de garneringen bij.

#6 Hot Buttered Rum

Maken:

Voor de gekruide boter

  • 6 eetlepels gezouten boter
  • 3 eetlepels bruine suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1/4 theelepel piment

Voor de drankjes

  • 1 1/2 eetlepels gekruide boter
  • 60ml rum
  • 180ml kokend water

Maken:

Om de gekruide boter te maken laat je de boter eerst op kamertemperatuur komen en klop in een kom een beetje los. Voeg daarna de rol de boter met een deegroller tot hij plat is. Voeg de bruine suiker, kaneel, nootmuskaat en piment toe en mix dit goed door elkaar (kan ook met keukenmachine). Je kan dit mengsel gelijk gebruik of nog een maandje of twee in de koelkast bewaren.

Om de drankjes te maken doe je 1,5 eetlepel gekruide boter in een mok (of glas). Voeg daar de rum en het kokend water aan toe en roer goed door elkaar. Ter garnering kun je altijd een kaneelstokje gebruiken en voor de zoetekauw is op het drankje gewoon slagroom te knallen!

#7 Hot Apple Pie

Nodig:

  • 60ml rum
  • 40ml appelcider
  • 1,5 kruidnagel
  • 2 pimentkorrels
  • 1 kaneelstokje

Maken:

Voeg de appelcider, kruidnagel, piment en kaneel in een pan en breng aan de kook. Laat dit ongeveer 10 minuten sudderen. Zeef het mengsel in een glas en voeg de rum toe en roer het goed door. Als finishing touch kun je ook hier slagroom gebruiken.

#8 Spicy Whisky Sour

Nodig:

  • 60ml whisky (rogge / bourbon)
  • 22,5ml vers citroensap
  • 15ml Simple Syrup met chili (*)
  • 1 eiwit
  • gehakte pepers

Maken:

Doe alle ingrediënten, behalve de gehakte pepers, in een shaker zonder ijs. Schudt het geheel zo'n 30 seconden goed door. Voeg daarna ijs toe en schudt het geheel nog eens zo'n 10 seconden. Zeef de inhoud in een met ijs gevuld mooi coupéglas. Bestrooi dit met de gehakte pepers ter garnering.


* Alle vormen van Simple Syrup maak je in de basis door 100 gram suiker samen met 100 gram water in een pan aan de kook te brengen en te zorgen dat de suiker in het water oplost. Dit kun je af laten koelen en een maand in de koelkast bewaren. Voor de honing-variant doe je er 100 ml honing in plaats van suiker in. Andere smaakmakers voeg je er gewoon aan toe zolang het water - suiker ratio maar hetzelfde blijft.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies