De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het nieuwe seizoen van Klaar in 20 minuten start komende maandag op njam!. Een van de chefs die tijdens een paar afleveringen in twintig minuten met maximaal zeven ingrediënten een heerlijk gerecht maakt, is Michiel van der Eerde van restaurant Baut. Een van deze gerechten is zalmhaas met gegrilde lente-ui, radijsjes en chips van krieltjes.
Persoonlijk vind ik koken met een zalmmoot vaak een beetje saai, terwijl het een heel mooi stuk vis is. Vandaar dat ik het altijd fijn vind om lekkere recepten te vinden die er juist wel een feestje van maken. Dit recept van Van der Eerde is er zo eentje.
Zalmhaas met gegrilde lente-ui, radijsjes en chips van krieltjes
Nodig:
- 300 ml volle room
- 1 sjalot, in grove stukken
- 1 teentje look, grof gehakt
- 1 citroen
- 1 bussel lente-ui
- 1 handje groene kruiden (peterselie, kervel, bieslook, dille, …)
- 2 zalmhaasjes
- 4 krielaardappeltjes
- 4 radijsjes, in schijfjes
- Peper – zout
- Olijfolie – boter
Maken:
- Doe de room samen met de sjalot, de look, een zeste van citroen en enkele steeltjes van de peterselie in een steelpannetje. Breng op smaak met zout en laat een tiental minuutjes inkoken. Zeef de saus en monteer ze nog op met een klontje boter en breng extra op smaak met enkele druppels sap en zeste van citroen.
- Snijd de uiteindes en het bovenste groene stuk van de lente-uitjes af. Verhit een grillpan met daarin een scheutje olijfolie op het vuur. Grill er de lente-uitjes in tot de mooi goudbruin zijn.
- Hak de groene kruiden grof en blancheer ze kort in ongezouten, kokend water. Giet ze daarna af in een zeefje en duw het overtollige water eruit. Doe de uitgelekte kruiden in de chopper, voeg een flinke scheut oliijfolie en een snuif zout toe. Mix glad.
- Kruid de zalmhaasjes met peper en zout. Bak de vis in een scheutje olijfolie in een pan op het vuur aan beide kanten. De zalm mag nog een beetje glazig zijn vanbinnen.
- Maak met een mandoline dunne schijfjes van de krieltjes. Bak ze goudbruin in de friteuse op 160 graden. Laat ze uitlekken op keukenpapier en kruid ze met zout.
Serveren:
Schik de gegrilde lente-uitjes mooi op een bord. Leg er een stukje zalm bovenop en schik er de aardappelchips over. Werk af met schijfjes radijs en overgiet met het botersausje en druppels kruidenolie.
(Afbeeldingen bij dit artikel ©Stephanie Bex)
Verder lezen over Groente
Recepten08.04.2024
Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Tipt13.06.2023
Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken
Nieuws23.02.2023
Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen
Food05.01.2023
Zo krijg je de geur van knoflook van je handen
Nieuws20.09.2022
Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten
Drinks19.09.2022
Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten
Food13.09.2022
Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine
Verder lezen over Koken
Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023
Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Verder lezen over TV-series
Food08.06.2023
Nieuw seizoen Guilty Pleasures vanaf deze week op 24Kitchen te zien
Nieuws01.06.2023
Documentaire over het meest afgelegen restaurant ter wereld Koks (**) te zien op Viaplay
Nieuws06.05.2023
Het 15de seizoen van MasterChef Australia gaat dit weekend toch van start
Nieuws01.05.2023
Première nieuw seizoen MasterChef Australia uitgesteld na plotseling overlijden jurylid Jock Zonfrillo
Recepten20.03.2023
Zo maak je de Pog Soup uit The Mandalorian net als Bo-Katan
Nieuws16.01.2023
Vjèze Fur maakt voor 3 op Reis culinaire trip door Italië
Nieuws03.01.2023
Pressure Cooker krijg je als je Top Chef en Big Brother in de blender gooit
Nieuws30.09.2022
MasterChef NL (Celebrity) vanaf vrijdag 30 september weer terug via Viaplay
Verder lezen over Vis
Food23.06.2024
Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat
Proeft28.04.2024
Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij
Nieuws20.06.2023
Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris
Food02.05.2023
Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm
Food22.09.2022
Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers
Hotspots17.07.2022
Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust
Food17.02.2022
Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap
Food21.01.2022