Zalmhaas met gegrilde lente-ui, radijsjes en chips van krieltjes

Zalmhaas met gegrilde lente-ui, radijsjes en chips van krieltjes

Vorig artikel Volgend artikel

Het nieuwe seizoen van Klaar in 20 minuten start komende maandag op njam!. Een van de chefs die tijdens een paar afleveringen in twintig minuten met maximaal zeven ingrediënten een heerlijk gerecht maakt, is Michiel van der Eerde van restaurant Baut. Een van deze gerechten is zalmhaas met gegrilde lente-ui, radijsjes en chips van krieltjes.

Persoonlijk vind ik koken met een zalmmoot vaak een beetje saai, terwijl het een heel mooi stuk vis is. Vandaar dat ik het altijd fijn vind om lekkere recepten te vinden die er juist wel een feestje van maken. Dit recept van Van der Eerde is er zo eentje.

Zalmhaas met gegrilde lente-ui, radijsjes en chips van krieltjes

Nodig:

  • 300 ml volle room
  • 1 sjalot, in grove stukken
  • 1 teentje look, grof gehakt
  • 1 citroen
  • 1 bussel lente-ui
  • 1 handje groene kruiden (peterselie, kervel, bieslook, dille, …)
  • 2 zalmhaasjes
  • 4 krielaardappeltjes
  • 4 radijsjes, in schijfjes
  • Peper - zout
  • Olijfolie – boter

Maken:

  1. Doe de room samen met de sjalot, de look, een zeste van citroen en enkele steeltjes van de peterselie in een steelpannetje. Breng op smaak met zout en laat een tiental minuutjes inkoken. Zeef de saus en monteer ze nog op met een klontje boter en breng extra op smaak met enkele druppels sap en zeste van citroen.
  2. Snijd de uiteindes en het bovenste groene stuk van de lente-uitjes af. Verhit een grillpan met daarin een scheutje olijfolie op het vuur. Grill er de lente-uitjes in tot de mooi goudbruin zijn.
  3. Hak de groene kruiden grof en blancheer ze kort in ongezouten, kokend water. Giet ze daarna af in een zeefje en duw het overtollige water eruit. Doe de uitgelekte kruiden in de chopper, voeg een flinke scheut oliijfolie en een snuif zout toe. Mix glad.
  4. Kruid de zalmhaasjes met peper en zout. Bak de vis in een scheutje olijfolie in een pan op het vuur aan beide kanten. De zalm mag nog een beetje glazig zijn vanbinnen.
  5. Maak met een mandoline dunne schijfjes van de krieltjes. Bak ze goudbruin in de friteuse op 160 graden. Laat ze uitlekken op keukenpapier en kruid ze met zout.

Serveren:

Schik de gegrilde lente-uitjes mooi op een bord. Leg er een stukje zalm bovenop en schik er de aardappelchips over. Werk af met schijfjes radijs en overgiet met het botersausje en druppels kruidenolie.

(Afbeeldingen bij dit artikel ©Stephanie Bex)

Zalmhaas gerecht
Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies