De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Met Writers’ Tears voelde ik mij als journalist meteen verbonden door de naam. Toch heeft het nog een hele tijd geduurd voordat ik voor de eerste keer de whiskeys van deze Ierse distilleerderij mocht proeven. Inmiddels heb ik dat afgelopen maand mogen doen en sindsdien ben ik niet alleen qua naam, maar ook qua smaak enorm fan geworden.
Afgelopen woensdag (3 maart) was het International Whiskey Day. Veel van deze dagen worden door iemand geclaimd en is het vooral een makkelijke manier van marketing om iets te promoten. Bij International Whiskey Day zit het toch net iets anders, want meer dan 10 jaar geleden riep whiskeyjournalist Stuart McNamara de dag uit om te helpen Ierse Whiskey weer terug naar de gloriejaren te krijgen.
Roemruchtige geschiedenis
McNamara zijn grootste ergernis was dat Ierse whiskey weinig respect kreeg buiten Ierland en dat het een beetje het ondergeschoven kindje was in de whiskywereld. Een schril contract met de 18e en 19e eeuw toen het de populairste sterke drank op de wereld was. Met de 20ste eeuw daarbij genomen was het ook de periode dat grote Ierse schrijvers en dichters als Oscar Wilde, WB Yeats, Lady Gregory en Bram Stoker geboren werden en furore maakten.
Het was ook de tijd dat allerlei whiskeybaronnen zich verzetten tegen de opkomst van wat zij zagen als inferieur graan uit Cofffey Stills. Met hand en tand werden de eigen distilleertradities verdedigd die het grote succes van hun whiskeys mogelijk had gemaakt. De mix van whiskey uit een pot still gemixt met malt whisky’s die beiden gedistilleerd werden in koperen ketels werd gezien als de ‘Champagne van de Ierse Whiskey’.
Einde van een tijdperk
Veel van de nu nog altijd bekende Ierse schrijvers genoten destijds met volle teugen van de Ierse whiskeys. Zo werd een verbond gesmeed tussen schrijven en whiskey. Alleen bleef daar in de eeuw daarna helemaal niets meer van over. De whiskeybaronnen werden met veel tegenslagen geconfronteerd en zagen achter iedere boom een vijand. Ierse whiskey verloor zodoende zijn aanzien in de wereld.
Writers’ Tears
Het waren Bernard en Rosemary Walsh die in hun zoektocht naar de perfecte Irish Coffee in 1999 de eigen Walsh Whiskey Distillery begonnen. Met behulp van traditionele recepten uit de 19e eeuw gingen ze aan de slag om een nieuwe gouden eeuw voor Ierse Whiskey te bewerkstelligen. Zo onstond Writers’ Tears als whiskeymerk.
Writers’ Tears Copper Pot
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de Copper Pot is na het proeven gelijk een van mijn favoriete whiskeys geworden. Dat heeft er vooral mee te maken met de zachte en vooral unieke smaak. Die wordt verkregen door een uniek huwelijk van een Aged Single Pot Still whiskey en een Single Malt Irish whiskey. De whiskey is volledig gemaakt van gemoute als ook ongemoute gerst. Die is drie keer gedistilleerd en gerijpt in Flame Charred American Oak bourbonvaten. Dat geeft hem hints van vanille, appel en gember en maakt het een elegante whiskey.
Verder lezen over Bourbon

Proeft07.04.2021
De blended whisky’s van Rock Island zijn een ode aan de zee

Drinks23.03.2021
Conor McGregor verkoopt whiskeymerk Proper no. Twelve voor 140 miljoen euro

Proeft14.03.2021
Talisker eert met zijn whisky’s al bijna twee eeuwen het Schotse eiland Skye

Drinks23.02.2021
Dram in a Can brengt de wereld voor het eerst Ierse whiskey in blik

Drinks20.02.2021
Wat maakt Ierse whisky anders dan alle andere whisky’s?

Drinks09.02.2021
Jack Daniel’s lanceert nieuwe flavored whiskey Tennessee Apple in Nederland

Drinks08.11.2020
8 kruidige herfstcocktails om jezelf mee op te warmen

Drinks03.11.2020
Muzikant Douwe Bob gestrikt als ambassadeur van The Glenlivet
Verder lezen over Cocktails

Drinks23.12.2024
Vijf feestelijke drankjes om helemaal in de kerstsfeer te komen

Hotspots04.09.2024
Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones

Drinks31.07.2024
5 redenen waarom de Espresso Martini enorm populair is

Hotspots29.06.2024
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

Hotspots03.06.2024
Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night

Hotspots06.05.2024
Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers

Hotspots01.05.2024
De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam

Hotspots19.03.2024
Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren
Verder lezen over Drank

Lifestyle29.08.2024
Feestje? Zo dek je de eettafel extra feestelijk!

Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Gezond24.05.2024
Nieuwe gel zorgt dat je nooit meer een kater hebt

Drinks29.06.2023
Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Drinks28.06.2023
Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura

Drinks25.06.2023
Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde

Drinks25.06.2023
Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten
Verder lezen over Whisky

Drinks08.04.2025
The Singleton Gourmand Collection het kost wat maar dan heb je ook wat

Drinks29.10.2024
Johnnie Walker duikt in bizarre wereld van Squid Game

Drinks26.02.2024
Johnnie Walker Blue Label Limited Edition ode aan het Chinese Nieuwjaar

Drinks28.06.2023
Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura

Drinks25.06.2023
Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde

Drinks25.06.2023
Ardbeg introduceert limited edition whisky Heavy Vapours

Drinks02.06.2023
De nieuwe whisky van Talisker, Wilder Seas, zit in een gerecyclede glazen fles

Drinks31.05.2023