Writers’ Tears laat de gloriejaren van Ierse whiskey weer tot bloei komen

Writers’ Tears laat de gloriejaren van Ierse whiskey weer tot bloei komen

Vorig artikel Volgend artikel

Met Writers’ Tears voelde ik mij als journalist meteen verbonden door de naam. Toch heeft het nog een hele tijd geduurd voordat ik voor de eerste keer de whiskeys van deze Ierse distilleerderij mocht proeven. Inmiddels heb ik dat afgelopen maand mogen doen en sindsdien ben ik niet alleen qua naam, maar ook qua smaak enorm fan geworden.

Afgelopen woensdag (3 maart) was het International Whiskey Day. Veel van deze dagen worden door iemand geclaimd en is het vooral een makkelijke manier van marketing om iets te promoten. Bij International Whiskey Day zit het toch net iets anders, want meer dan 10 jaar geleden riep whiskeyjournalist Stuart McNamara de dag uit om te helpen Ierse Whiskey weer terug naar de gloriejaren te krijgen.

Roemruchtige geschiedenis

McNamara zijn grootste ergernis was dat Ierse whiskey weinig respect kreeg buiten Ierland en dat het een beetje het ondergeschoven kindje was in de whiskywereld. Een schril contract met de 18e en 19e eeuw toen het de populairste sterke drank op de wereld was. Met de 20ste eeuw daarbij genomen was het ook de periode dat grote Ierse schrijvers en dichters als Oscar Wilde, WB Yeats, Lady Gregory en Bram Stoker geboren werden en furore maakten.

Het was ook de tijd dat allerlei whiskeybaronnen zich verzetten tegen de opkomst van wat zij zagen als inferieur graan uit Cofffey Stills. Met hand en tand werden de eigen distilleertradities verdedigd die het grote succes van hun whiskeys mogelijk had gemaakt. De mix van whiskey uit een pot still gemixt met malt whisky’s die beiden gedistilleerd werden in koperen ketels werd gezien als de ‘Champagne van de Ierse Whiskey’.

Einde van een tijdperk

Veel van de nu nog altijd bekende Ierse schrijvers genoten destijds met volle teugen van de Ierse whiskeys. Zo werd een verbond gesmeed tussen schrijven en whiskey. Alleen bleef daar in de eeuw daarna helemaal niets meer van over. De whiskeybaronnen werden met veel tegenslagen geconfronteerd en zagen achter iedere boom een vijand. Ierse whiskey verloor zodoende zijn aanzien in de wereld.

Writers’ Tears

Het waren Bernard en Rosemary Walsh die in hun zoektocht naar de perfecte Irish Coffee in 1999 de eigen Walsh Whiskey Distillery begonnen. Met behulp van traditionele recepten uit de 19e eeuw gingen ze aan de slag om een nieuwe gouden eeuw voor Ierse Whiskey te bewerkstelligen. Zo onstond Writers’ Tears als whiskeymerk.

Writers’ Tears Copper Pot

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de Copper Pot is na het proeven gelijk een van mijn favoriete whiskeys geworden. Dat heeft er vooral mee te maken met de zachte en vooral unieke smaak. Die wordt verkregen door een uniek huwelijk van een Aged Single Pot Still whiskey en een Single Malt Irish whiskey. De whiskey is volledig gemaakt van gemoute als ook ongemoute gerst. Die is drie keer gedistilleerd en gerijpt in Flame Charred American Oak bourbonvaten. Dat geeft hem hints van vanille, appel en gember en maakt het een elegante whiskey.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies