De blended whisky's van Rock Island zijn een ode aan de zee

De blended whisky's van Rock Island zijn een ode aan de zee

Vorig artikel Volgend artikel

Op het gebied van whisky is Schotland onder te verdelen in zes regio’s met een geheel eigen karakter: Lowlands, Highlands, Speyside, Islay, Islands en Campeltown. Uit al deze regio’s hebben we hier op Eatly al whisky’s geproefd. Onlangs zijn de Islands, in het bijzonder de Isle of Skye, met Talisker al uitgelicht. Met de whisky’s van Rock Island richten we ons op de eilanden Jura, Islay, Arran en Orkney.

Net als Big Peat worden de whisky’s van Rock Island geproduceerd door Douglas Laing. Het zijn allemaal blends van single malt whisky’s die afkomstig zijn van de eilanden Islay, Arran, Orkney en Jura. Daardoor hebben ze overwegend allemaal een subtiel rokerig karakter van de eilanden met daarbij duidelijke maritieme en enigszins zoete tonen. Mocht dit je bekend in de oren klinken, maar de naam van het whiskymerk nog niet. Voorheen was de naam van het merk Rock Oyster.

De eilanden

Hoewel de oude naam de band van de eilandwhisky’s met de zee duidelijk illustreert, bleek dat niet iedereen de combinatie van whisky en oesters ziet zitten. Dat was enorm zonde want de distillateurs van Douglas Laing hebben zich over de gerijpte single malts van de eilanden gebogen om er eerbetoon aan de zee mee te maken.

Rock Island

De link met de zee en oesters wordt gelijk duidelijk als je de standaard Rock Island proeft. Met een alcoholpercentage van 46,8% verwacht je eigenlijk dat de alcohol in de smaak enigszins overheerst. Maar dat is niet het geval. In de neus heeft hij duidelijk iets ziltig.

Bij de eerste slok valt de turf meteen op, al is die vrij zacht en heeft hij iets zoets. Daarna proef je de rook, tot op zekere hoogte honing en een pepertje. De afdronk is eigenlijk een rijke verzameling van al het voorafgaande, waarin het zilte toch de hoofdmoot vormt.

Bloody Joseph

Wat ik niet gelijk had gedacht, was dat de Rock Island zich uitermate goed schikt in een whisky-variant van de Bloody Mary. Eigenlijk vervang je de wodka gewoon door whisky, doe je er een heerlijk tomatensap bij, een scheutje citroensap en wat zout en peper. Je hebt dan een Bloody Joseph en die is echt bloody perfect!

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies