De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Waar het nog enigszins dubieus is wat er nou preciesop de broodjes tonijn van Subway zit, gaat het in de Nederlandse supermarkten steeds beter met de tonijnsalade. Uit een nieuw onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de tonijnsalade de afgelopen acht jaar steeds gezonder en duurzamer is geworden.
Voor dit onderzoek heeft de bond achttien tonijnsalades bij verschillende supermarkten geprobeerd en beoordeeld op smaak, voedingswaarde en duurzaamheid. Wat opvalt is dat er minder suiker en zout in de salades zit dan acht jaar geleden, maar er zijn op verschillende punten wel nog verbeteringen mogelijk zoals op het gebied van duurzaamheid.
Kabeljauwpoeder
Bij Subway waren verschillende ingrediënten ondefinieerbaar, maar bij de tonijnsalades in de supermarkt kun je gewoon zien wat er allemaal in zit. Wat opvalt is dat in een derde van de salades ook kabeljauwpoeder zit. Fabrikanten zeggen dit toe te voegen omdat dit voor een betere smaak zou zorgen. Vrij opvallend is daarom ook om te zien dat de drie tonijnsalades die het best door het smaakpanel zijn beoordeeld allemaal zonder kabeljauwpoeder zijn.
Gezonder
Het gebruik van suiker in de salades is de afgelopen jaren afgenomen waardoor alle salades op dat gebied inmiddels een voldoende scoren. Ter vergelijking: in 2013 zat er 18% meer suiker in de salades. Ook het zoutgehalte is met 6% verminderd. Een ander positief iets is dat 13 van de 18 salades het MSC-keurmerk voeren. Acht jaar geleden was het keurmerk bijna nergens te vinden.
Het keurmerk geeft aan dat vissers zo min mogelijk schade toebrengen aan het zeeleven bij het vangen an de tonijn en het gebied niet wordt overbevist. Ook op het gebied van eieren is er een nieuwe stap genomen. In 2013 was de norm om scharreleieren te gebruiken, maar die zijn inmiddels bij de meeste salades vervangen door eieren van vrije-uitloopkippen.
Verder lezen over Supermarkt
Food31.10.2025
Oma’s Soep breidt uit met broodsalades, koeken en pannenkoeken
Nieuws28.07.2024
Uber Eats en Amazing Oriental werken samen vanuit de supermarkt
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Nieuws18.06.2023
Zuiderburen grijpen in om boodschappen betaalbaar te houden, Nederlandse regering ziet hier niets in
Nieuws31.05.2023
Binnen een half jaar zijn basisboodschappen 15% duurder geworden
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Verder lezen over Vis
Food23.06.2024
Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat
Proeft28.04.2024
Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij
Nieuws20.06.2023
Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris
Food02.05.2023
Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm
Food22.09.2022
Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers
Hotspots17.07.2022
Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust
Food17.02.2022
Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap
Food21.01.2022