Tonijnsalade is de afgelopen jaren gezonder en duurzamer geworden

Tonijnsalade is de afgelopen jaren gezonder en duurzamer geworden

Vorig artikel Volgend artikel

Waar het nog enigszins dubieus is wat er nou preciesop de broodjes tonijn van Subway zit, gaat het in de Nederlandse supermarkten steeds beter met de tonijnsalade. Uit een nieuw onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de tonijnsalade de afgelopen acht jaar steeds gezonder en duurzamer is geworden.

Voor dit onderzoek heeft de bond achttien tonijnsalades bij verschillende supermarkten geprobeerd en beoordeeld op smaak, voedingswaarde en duurzaamheid. Wat opvalt is dat er minder suiker en zout in de salades zit dan acht jaar geleden, maar er zijn op verschillende punten wel nog verbeteringen mogelijk zoals op het gebied van duurzaamheid.

Kabeljauwpoeder

Bij Subway waren verschillende ingrediënten ondefinieerbaar, maar bij de tonijnsalades in de supermarkt kun je gewoon zien wat er allemaal in zit. Wat opvalt is dat in een derde van de salades ook kabeljauwpoeder zit. Fabrikanten zeggen dit toe te voegen omdat dit voor een betere smaak zou zorgen. Vrij opvallend is daarom ook om te zien dat de drie tonijnsalades die het best door het smaakpanel zijn beoordeeld allemaal zonder kabeljauwpoeder zijn.

Gezonder

Het gebruik van suiker in de salades is de afgelopen jaren afgenomen waardoor alle salades op dat gebied inmiddels een voldoende scoren. Ter vergelijking: in 2013 zat er 18% meer suiker in de salades. Ook het zoutgehalte is met 6% verminderd. Een ander positief iets is dat 13 van de 18 salades het MSC-keurmerk voeren. Acht jaar geleden was het keurmerk bijna nergens te vinden.

Het keurmerk geeft aan dat vissers zo min mogelijk schade toebrengen aan het zeeleven bij het vangen an de tonijn en het gebied niet wordt overbevist. Ook op het gebied van eieren is er een nieuwe stap genomen. In 2013 was de norm om scharreleieren te gebruiken, maar die zijn inmiddels bij de meeste salades vervangen door eieren van vrije-uitloopkippen.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies