Portugal wordt een gastronomische bestemming, eerste stap: een eigen Michelingids

Portugal wordt een gastronomische bestemming, eerste stap: een eigen Michelingids

Vorig artikel Volgend artikel

De Michelingids voor Spanje én Portugal is dit jaar voor het laatst uitgebracht, want volgend jaar krijgt Portugal een eigen gids. Dat gaat van alles op gastronomisch gebied versnellen in het land. Niet gek dat allerlei partijen in Portugal nu samenkomen om van het land een van dé gastronomische bestemmingen te maken in Europa.

Portugal was altijd het ondergeschoven kindje ten opzichte van Spanje en dat heeft best wel wat wrevel gewekt. Steeds meer chefs zijn zich gaan ontwikkelen, producenten in Portugal zitten op een goudmijn van lokale producten en dat is Michelin ook opgevallen voor de Michelingids. Inmiddels zijn er 38 restaurants in Portugal goed voor 45 Michelinsterren, dat zijn er dus zeven met twee sterren.

Gastronomische bestemming

Lidia Monteiro, coördinerend directeur van Toerisme Portugal, over de kansen: “Gastronomie draagt bij aan de diversiteit van het toerisme. Gastronomie en wijnen voegen waarde toe aan het toeristisch aanbod, daarom willen we dat gastronomie excellent is op alle vlakken, van haute cuisine restaurants tot de kleinste tasca.

Het doel van Portugal is om een gastronomische bestemming te worden, en we zijn op de goede weg om dit te bereiken omdat we de producten, het talent en de mensen hebben, omdat de Portugezen ervan houden en weten hoe ze moeten ontvangen.”

Derde ster

Onder de chefs merk je inmiddels ook een interessante geldingsdrang op. In de Michelingids van 2023 waren er géén nieuwe restaurants die een tweede ster kregen en in heel Portugal is er nog geen restaurant met een derde ster. In de wandelgangen hoor je wel wat geroezemoes over de chefs die de grootste kans maken.

Een van de nestors van de Portugese gastronomie, chef Rui Paula van Casa de Chá da Boa Nova** windt er geen doekjes om: hij wil de eerste chef zijn met drie Michelinsterren.

Neuzen dezelfde kant op

Vorig weekend was de eerste activatie van de Oporto- en Noordelijke regio van Portugal. Michelin Spanje en Portugal samen met Visit Portugal en AHRESP hebben vier dagen een gezelschap internationale journalisten, waaronder Eatly, meegenomen om het beste van de regio te proeven en ervaren.

Daar lees je de komende tijd véél meer over op Eatly, want dit was een ervaring die heel slecht samen te vatten is in woorden. Toch ga ik dit proberen.
Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies