
Personeelstekort door corona noopt restaurants deuren tijdelijk te sluiten
Door heel het land sluiten restaurants tijdelijk de deuren omdat ze te weinig personeel hebben. Nou was personeelstekort in de horeca natuurlijk al een hele tijd een ding. Maar de afgelopen twee weken is er door coronabesmettingen en verplichte quarantaines veel uitval ontstaan, waardoor verschillende restauranteigenaren tijdelijk de deuren (hebben) moeten sluiten.
Dat heeft er onder meer mee te maken dat veel medewerkers in de horeca jongeren zijn die naast hun studie geld bijverdienen in de kroeg of in een restaurant. Door de grote blunder van demissionair minister Hugo de Jonge met ‘dansen met Janssen’ en het daarna opengooien van de festivals en het nachtleven zijn veel jongeren, zonder dat ze het idee hadden een risico te lopen, in de club, disco of festival blootgesteld aan corona of in contact geweest met mensen die positief zijn getest.
Quarantaine
Door deze wrange samenloop van omstandigheden zijn op korte tijd veel jongeren besmet geraakt of in contact geweest met iemand die positief heeft getest. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat vorige week 1 op de 4 jongeren in Amsterdam, die zich heeft laten testen, besmet was geraakt met het coronavirus. Dit is niet alleen een probleem in de randstad, maar door heel het land. Dat zorgt ervoor dat sommige horecazaken meerdere personeelsleden in quarantaine hebben.
Tijdelijke sluiting
Bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn deze signalen ook binnengekomen, maar een duidelijk beeld van hoeveel horecagelegenheden door quarantainemaatregelen de deuren even dicht hebben moeten doen is voor hen moeilijk in te schatten. Wel is duidelijk dat de verhalen uit heel het land komen en is het voor de tijdelijke gesloten zaken wachten op de eerste reeks negatieve testuitslagen zodat ze weer open kunnen.

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl