De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het is geen beste zomer voor de biologische piepers die in Nederland worden verbouwd. Er is een schimmel gevonden die de planten aantast waardoor een groot deel van de oogst verloren zal gaan. Het gaat om de aardappelziekte phytophthora die ideaal rondgaat als het warm en nat weer is, zeg maar de Nederlandse zomer tot nu toe.
Brancheorganisatie Bionext luidt alvast de noodklok aangezien de ziekte desastreuze gevolgen kan hebben voor de biologische aardappeltelers in ons land. Het kan hen namelijk tot wel 75% (!!) van de oogst kosten. Geen fijn vooruitzicht voor iedereen die biologische aardappelen kan waarderen. Het is niet gelijk zo dat de frietprijzen de pan uit gaan rijzen, want in Nederland zijn 9.000 reguliere aardappeltelers en iets van 250 biologische aardappelboeren.
Gewasbeschermingsmiddelen
Volgens de brancheorganisatie gebruiken de normale telers vaak chemische gewasbeschermingsmiddelen waardoor de aardappels beschermd worden tegen dit soort schimmelziektes. Dat is een reden dat er niet vaak van dit soort uitbraken zijn, zeker niet als er ook nog eens een warme en droge zomer is. Dan krijgen dit soort schimmels bijna geen voet aan de grond.
Verbranden
Omdat deze aardappelziekte als die eenmaal rondgaat snel overspringt op andere aardappelplanten, zijn boeren genoodzaakt wanneer de ziekte wordt vastgesteld om de planten volledig te verbanden om verspreiding te voorkomen. Inmiddels zijn er wel aardappelrassen waar deze schimmels geen vat op hebben, alleen is de afzetmarkt voor deze aardappelen in Nederland nog heel klein.
Afhankelijk van de weersomstandigheden loopt de rooitijd tussen juli en september, daarna valt de schade pas echt goed op te maken. Vooralsnog zijn de verwachtingen somber.
Verder lezen over Groente
Recepten08.04.2024
Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Tipt13.06.2023
Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken
Nieuws23.02.2023
Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen
Food05.01.2023
Zo krijg je de geur van knoflook van je handen
Nieuws20.09.2022
Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten
Drinks19.09.2022
Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten
Food13.09.2022
Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine
Verder lezen over Koken
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023
Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Food07.05.2023
Dit zijn de beste foodhacks die online te vinden zijn
Verder lezen over Zomer
Drinks14.06.2023
De Kalimotxo (of Calimocho) is een ideale zomercocktail met rode wijn
Drinks07.06.2023
Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen
Hotspots30.05.2023
Drie fijne terrassen in Amsterdam om op een zonnige dag lekker de boel de boel te laten
Drinks19.05.2023
Nespresso raakt in de zomerse sferen met nieuwe Californian Dream-collectie
Food03.04.2023
Free Cone Day: Gratis Ben & Jerry’s ijs in Rotterdam op maandag 3 april
Food15.03.2023
Magnum lanceert twee nieuwe smaken: Double Starchaser & Double Sunlover
Hotspots08.01.2023
Bonaire: Dit zijn de hotspots voor eten en drinken op het eiland
Hotspots27.12.2022