Nieuws14.07.2021

Natte zomer zorgt dat deel biologische aardappeloogst verpieperd


Het is geen beste zomer voor de biologische piepers die in Nederland worden verbouwd. Er is een schimmel gevonden die de planten aantast waardoor een groot deel van de oogst verloren zal gaan. Het gaat om de aardappelziekte phytophthora die ideaal rondgaat als het warm en nat weer is, zeg maar de Nederlandse zomer tot nu toe.

Brancheorganisatie Bionext luidt alvast de noodklok aangezien de ziekte desastreuze gevolgen kan hebben voor de biologische aardappeltelers in ons land. Het kan hen namelijk tot wel 75% (!!) van de oogst kosten. Geen fijn vooruitzicht voor iedereen die biologische aardappelen kan waarderen. Het is niet gelijk zo dat de frietprijzen de pan uit gaan rijzen, want in Nederland zijn 9.000 reguliere aardappeltelers en iets van 250 biologische aardappelboeren.

Gewasbeschermingsmiddelen

Volgens de brancheorganisatie gebruiken de normale telers vaak chemische gewasbeschermingsmiddelen waardoor de aardappels beschermd worden tegen dit soort schimmelziektes. Dat is een reden dat er niet vaak van dit soort uitbraken zijn, zeker niet als er ook nog eens een warme en droge zomer is. Dan krijgen dit soort schimmels bijna geen voet aan de grond.

Verbranden

Omdat deze aardappelziekte als die eenmaal rondgaat snel overspringt op andere aardappelplanten, zijn boeren genoodzaakt wanneer de ziekte wordt vastgesteld om de planten volledig te verbanden om verspreiding te voorkomen. Inmiddels zijn er wel aardappelrassen waar deze schimmels geen vat op hebben, alleen is de afzetmarkt voor deze aardappelen in Nederland nog heel klein.

Afhankelijk van de weersomstandigheden loopt de rooitijd tussen juli en september, daarna valt de schade pas echt goed op te maken. Vooralsnog zijn de verwachtingen somber.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Groente

Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

Het aspergeseizoen in Nederland is een geliefde tijd voor de echte liefhebbers van deze heerlijke groente. Het seizoen voor asperges begint normaal ergens eind maart/begin april en duurt officieel tot 24 juni, hoewel dit...

Recepten08.04.2024

Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

In Nederland nemen we de strijd tegen voedselverspilling zeer serieus. Dat heeft al heel veel goeds opgeleverd en zo leren we ook steeds meer over wanneer voedsel écht niet meer goed is. Alleen is er een seizoen dat wat...

Food21.06.2023

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Er waren tijden waarin men enorm filosofeerde over wat er allemaal op technisch gebied mogelijk zou zijn in 2020. Inmiddels zijn we al een paar jaar verder en moet ik eerlijk bekennen dat de echte technische snufjes er m...

Tipt13.06.2023

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Voor iedereen die de afgelopen periode in de supermarkt bloemkool heeft gekocht moet er iets opgevallen zijn: de prijs rijst namelijk de pan uit óf ze zijn ‘tijdelijk’ niet leverbaar. Dit heeft alles te maken met de...

Nieuws23.02.2023

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Als je in de keuken bezig bent zijn er altijd een paar zaken die altijd gebeuren die je op den duur enorm beu bent. Denk bijvoorbeeld aan altijd begin te huilen als je uien snijdt. Een andere onhebbelijkheid in de keuken...

Food05.01.2023

Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten

De internationale trend die vorig jaar ingezet is op het gebied van de verkoop van plantaardige vleesvervangers is inmiddels ook in Nederland doorgedrongen. De omzet van vleesvervangers viel in de eerste helft van het ja...

Nieuws20.09.2022

Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Waar we dit weekend nog keken naar het imperium van Salt Bae, blijken er in Nederland ook genoeg bn’ers hun bekendheid in euro’s om te zetten. Een van hen is Chantal Janzen met haar lifestylemerk &C. In samenwerking...

Drinks19.09.2022

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine

Hotel voco The Hague heeft de ervaren chef Bas Hoog aangesteld als nieuwe head-chef van Botanica Kitchen. Onder zijn leiding zet het Haagse restaurant een stap richting een duurzamere toekomst. Het nieuwe menu kenmerkt z...

Food13.09.2022

Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine

Verder lezen over Koken

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Dit zijn de beste foodhacks die online te vinden zijn

Sociale media staan vol met korte filmpjes met allerhande foodhacks (food hacks). Van de beste manier om eigeel en eiwit van elkaar te scheiden tot de makkelijkste manier om een vuilniszak in een prullenbak te doen. En d...

Food07.05.2023

Dit zijn de beste foodhacks die online te vinden zijn

Verder lezen over Zomer

De Kalimotxo (of Calimocho) is een ideale zomercocktail met rode wijn

Deze zomer gaat sangria weer een enorme comeback maken in Nederland. Op het terras is het een makkelijke drank en om thuis te maken natuurlijk ook. Maar er is meer moois met rode wijn te maken, waaronder de Calimocho of...

Drinks14.06.2023

De Kalimotxo (of Calimocho) is een ideale zomercocktail met rode wijn

Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen

Het interval waarmee er op Eatly een artikel verschijnt met ‘bier’ en ‘duurder’ in de kop wordt helaas steeds kleiner. De volgende in de rij: ook op het terras lijkt de komende zomer bier weer wat duurder te zijn...

Drinks07.06.2023

Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen

Drie fijne terrassen in Amsterdam om op een zonnige dag lekker de boel de boel te laten

De zon is eindelijk in het land en met al de vrije dagen van de afgelopen periode hebben we een van onze favoriete bezigheden weer met zijn allen opgepakt: terrasjes pakken. Nou heeft iedere stad wel een paar legendarisc...

Hotspots30.05.2023

Drie fijne terrassen in Amsterdam om op een zonnige dag lekker de boel de boel te laten

Nespresso raakt in de zomerse sferen met nieuwe Californian Dream-collectie

Nespresso zoekt altijd naar wat nieuwe smaken om, al dan niet tijdelijk, toe te voegen aan het assortiment. Met de zomer in aantocht wordt daarom nu de zomercollectie Californian Dream geïntroduceerd. Die bestaat uit ve...

Drinks19.05.2023

Nespresso raakt in de zomerse sferen met nieuwe Californian Dream-collectie

Free Cone Day: Gratis Ben & Jerry’s ijs in Rotterdam op maandag 3 april

Zoals vorige week al aangegeven: rondom 1 april is het af en toe lastig uit te vinden wat echt is en wat niet. Als een van de grootste ijsmerken van de wereld, Ben & Jerry’s, dan iets aankondigt met het idee van ‘gra...

Food03.04.2023

Free Cone Day: Gratis Ben & Jerry’s ijs in Rotterdam op maandag 3 april

Magnum lanceert twee nieuwe smaken: Double Starchaser & Double Sunlover

Het is een heerlijk zonnige dag dus geen beter moment voor Magnum om nieuwe ijssmaken te introduceren: Double Starchaser en Double Sunlover. Volgens het ijsmerk zijn dit de meest luxe ijsjes van het jaar en ze zijn verkr...

Food15.03.2023

Magnum lanceert twee nieuwe smaken: Double Starchaser & Double Sunlover

Bonaire: Dit zijn de hotspots voor eten en drinken op het eiland

Bonaire is een van de ‘Nederlandse’ eilanden in het zuidelijk deel van de Caribische Zee waar het iedere dag lekker weer is. Dat laatste maakt het een fantastische plek om te genieten van het buitenleven en waterspor...

Hotspots08.01.2023

Bonaire: Dit zijn de hotspots voor eten en drinken op het eiland

Dit moet je weten voor je eerste bezoek aan Bonaire en het Caribisch gebied

Hoewel ik heel veel mensen ken die de ‘Nederlandse’ eilanden in de Caribische zee hebben bezocht voor vakantie, er stage hebben gelopen of er zelfs een tijdje hebben gewoond, was ik er zelf nog nooit geweest. Daar is...

Hotspots27.12.2022

Dit moet je weten voor je eerste bezoek aan Bonaire en het Caribisch gebied