De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Al een paar jaar zamelt botanisch bierbrouwer Lowlander na kerst kerstbomen in om een bijzonder winterbier mee te brouwen. In navolging van Scandinavië, waar al decennialang met sparrennaalden wordt gekookt, omarmt het biermerk dit jaar ze ook om te koken. Samen met chefs Joris Bijdendijk en Samuel Levie is er namelijk een kookboek gemaakt, gevuld met twintig vegetarische recepten.
In het kookboek vind je basisrecepten als sparrennaaldenboter en -jam tot feestelijke voor- en hoofdgerechten, zoete desserts en de lekkerste drankjes. Geniet van geroosterde biet met aardpeer en beurre-boom, of proef knolselderijsteaks Wellington met sparrennaalden-hollandaisesaus. Van spritsen tot scroppino; de kerstboom smaakte nog nooit zo lekker.
Kerstbomenoverschot
In Nederland worden voor de kerstdagen zo’n drie miljoen kerstbomen in huis gehaald voor een fijne kerstsfeer. Daarvan belandt het merendeel na de jaarwisseling in de versnipperaar, in een vreugdevuur of langs de weg gedumpt. Dat is volgens de bierbrouwer enorm zonde want de levensduur van zo’n boom kan wel tot 400 jaar zijn.
Win-win
Chief Botanical Officer Frederik Kampman over de kerstbomen: “Ik zie in kerstbomen een waardevol botanisch ingrediënt met een smaakvol en fris karakter van citrustonen, waar je bij uitstek mee kunt koken. Zo haal je, terwijl je geniet van heerlijke gerechten, nog meer uit je kerstboom.”
Winter I.P.A.
Sins 2019 zamelt Lowlander ieder jaar zo veel mogelijk afgedankte kerstbomen in om zorgvuldig de naalden van de takken te verwijderen en deze te conserveren. Het naaldenextract vormt samen met jeneverbes een licht verfrissend bier van 5%. Dit jaar is er voor het eerst ook een alcoholvrije variant.
Het kookboek ‘Eet & drink je kerstboom’ is verkrijgbaar bij onder andere De Bijenkorf, geselecteerde retailers en de webshop van Lowlander.
Verder lezen over Bier
Nieuws06.09.2024
Zo herken je een alcoholprobleem
Lifestyle26.04.2024
Waarom het Guinness Storehouse in Dublin bezoeken nu leuker is
Drinks28.03.2024
Pablo Beer: Innovatief brouwsel met cocabladeren
Drinks15.11.2023
Dit is Beersecco: bier en prosecco in één fles
Hotspots18.07.2023
Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Nieuws26.06.2023
Gratis bier voor wandelaars bij The Old Forge in Schotland
Drinks09.06.2023
Op Best Kept Secret wordt weer Jupiler geschonken
Verder lezen over Kookboeken
Food24.09.2025
Hoe maak je de beste hamburger: Ramon Brugman vertelt het jou
Food24.09.2025
Met Pannenkoek en co de wereld over
Food17.09.2025
De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid
Recepten02.12.2024
Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer
Recepten29.07.2024
Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad
Gadgets18.03.2024
De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia
Gezond26.12.2023
Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af
Nieuws20.11.2022
Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar
Verder lezen over Speciaalbier
Drinks17.12.2024
Prestige Brut Blond: sprankelend champagnebier van Hertog Jan
Drinks01.04.2024
Bird Brewery en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug brouwen nieuw streekbier: Heuvelrug Blond
Drinks12.12.2023
Hertog Jan onthult 7e editie Grand Prestige Vatgerijpt bier 2023
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Drinks07.06.2023
Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen
Drinks06.06.2023
Hertog Jan introduceert de Grand Pilsener: bier waar je de tijd voor neemt
Hotspots03.06.2023
Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten
Hotspots02.06.2023