Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

Vorig artikel Volgend artikel

Al een paar jaar zamelt botanisch bierbrouwer Lowlander na kerst kerstbomen in om een bijzonder winterbier mee te brouwen. In navolging van Scandinavië, waar al decennialang met sparrennaalden wordt gekookt, omarmt het biermerk dit jaar ze ook om te koken. Samen met chefs Joris Bijdendijk en Samuel Levie is er namelijk een kookboek gemaakt, gevuld met twintig vegetarische recepten.

In het kookboek vind je basisrecepten als sparrennaaldenboter en -jam tot feestelijke voor- en hoofdgerechten, zoete desserts en de lekkerste drankjes. Geniet van geroosterde biet met aardpeer en beurre-boom, of proef knolselderijsteaks Wellington met sparrennaalden-hollandaisesaus. Van spritsen tot scroppino; de kerstboom smaakte nog nooit zo lekker.

Kerstbomenoverschot

In Nederland worden voor de kerstdagen zo’n drie miljoen kerstbomen in huis gehaald voor een fijne kerstsfeer. Daarvan belandt het merendeel na de jaarwisseling in de versnipperaar, in een vreugdevuur of langs de weg gedumpt. Dat is volgens de bierbrouwer enorm zonde want de levensduur van zo’n boom kan wel tot 400 jaar zijn.

Win-win

Chief Botanical Officer Frederik Kampman over de kerstbomen: “Ik zie in kerstbomen een waardevol botanisch ingrediënt met een smaakvol en fris karakter van citrustonen, waar je bij uitstek mee kunt koken. Zo haal je, terwijl je geniet van heerlijke gerechten, nog meer uit je kerstboom.”

Winter I.P.A.

Sins 2019 zamelt Lowlander ieder jaar zo veel mogelijk afgedankte kerstbomen in om zorgvuldig de naalden van de takken te verwijderen en deze te conserveren. Het naaldenextract vormt samen met jeneverbes een licht verfrissend bier van 5%. Dit jaar is er voor het eerst ook een alcoholvrije variant.

Het kookboek ‘Eet & drink je kerstboom’ is verkrijgbaar bij onder andere De Bijenkorf, geselecteerde retailers en de webshop van Lowlander.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies