Low Food Symposium draait dit jaar om duurzaamheid in de gastronomie

Low Food Symposium draait dit jaar om duurzaamheid in de gastronomie

Vorig artikel Volgend artikel

Het thema van het Low Food Symposium 2023 is dit jaar ‘Move away from gut feeling’. Waarbij onder meer de volgende vragen centraal staan: Wat maakt gastronomie nou écht duurzaam? Welke aannames bestaan er over duurzaamheid en welke stappen kunnen er nu al gezet worden? Deze vragen en meer worden op 15 mei tijdens het jaarlijkse symposium in het Rijksmuseum beantwoord.

Low Food is een beweing met het doel om de Nederlandse gastronomie wereldwijd op de kaart te zetten. Het jaarlijkse symposium is dan ook ieder jaar een kritische peilstok in d grond namens deze voedselbeweging. Duurzaamheid is een groot thema in de gastronomie en het stoppen van Noma heeft ook tot denken gezet.

Onderbuikgevoel

We kennen inmiddels allemaal de verhalen over plantaardig, minder afval en lokale producten van kop tot staart. Duurzaamheid in gastronomie is een groter thema dan ooit, met de Groene Michelinster als recente bekroning.

Tegelijkertijd heeft deze ontwikkeling er voor gezorgd dat er een hoop aannames, keuzes op basis van onderuikgevoel en onvolledigheden het begrip binnen zijn geslopen. ‘Duurzaamheid’ is voor veel mensen een holle frase geworden, waarbij het voor de gastronomie moeilijk is om de stap naar de praktijk te maken.

In de praktijk

Kloppen de aannames over duurzaamheid? En wat bestaat er buiten de platgeslagen duurzaamheid definities? Het thema duurzaamheid wordt steeds breder, zo agendeerde Noma onlangs nog het belang van arbeidsomstandigheden, maar dit ontslaat de gastronomie niet van de plicht om vandaag al aan de slag te gaan met wat er al langer bekend is.

Dit doet Low Food op dit symposium samen met chefs, journalisten, onderzoekers, boeren en producenten die hier op hun eigen inspirerende manier in de praktijk invulling aan geven.

Inspirerende sprekers

Een breed scala aan sprekers laat zien hoe zij duurzaamheid definiëren en in praktijk brengen. Chef, food-stylist en activist Lelani Lewis modereert de dag en opent het gesprek samen met topchef Joris Bijdendijk en Nadia Zerouali.

Bijdendijk bouwt op het moment samen met Deloitte aan een model in het kader van de Net Positive Movement om de volledige footprint in zijn restaurants Wils en Rijks in kaart te brengen. Zerouali op haar beurt werkt samen met chefs, boeren en ondernemers om Flevo Food in de culinaire wereld te introduceren.

De volgende sprekers zijn er deze dag: Chris Ying - Founder en oud-hoofdredacteur van Lucky Peach, een van de meest creatieve food magazines van het afgelopen decennium. Angela Dimayuga - Deze James Beard-finalist was voorheen Creative Director of Food and Culture van The Standard Hotels international en chef-kok van Mission Chinese New York.

Fatmata Binta - Een rijzende ster in de culinaire wereld, en recente winnaar van de Basque Culinary World Prize, die bekend staat om haar innovatieve benadering van de West-Afrikaanse keuken.

Praktische informatie

Het symposium vindt plaats op 15 mei in het auditorium van het Rijksmuseum te Amsterdam van 13:00 - 18:00. Tickets zijn te koop op de website en zijn optioneel inclusief exclusieve lunch (start om 11:30) bij restaurant Rijks met gastchef Fatmata Binta.

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies