De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
De vereniging voor professionele frituurders (ProFri) luidt de noodklok: de hoge energiekosten gaat de frituurbranche flink parten spelen. Voor veel ondernemers is de energierekening onbetaalbaar geworden. Het gevolg hiervan gaat voelbaar zijn bij iedereen die van de snackbar houdt: friet en snacks worden minimaal 20% duurder.
Daarom roept ProFri het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op om steunmaatregelen te treffen. Want de problemen beginnen heel schrijnend te worden. Een gemiddeld buurtcafetaria betaalde een jaar geleden nog 1.200 euro aan maandlasten voor gas en stroom. Inmiddels si dit opgelopen tot meer dan 3.600 euro per maand. Door de recente internationale ontwikkeling, gaat dit bedrag zelfs nog stijgen.
Friet duurder
Dat is de voornaamste reden dat de zaken dit door gaan rekenen in hun prijzen. De verwachting is dat dit met minimaal 20% zal zijn. Aangezien de vereniging verwacht dat ongeveer 70% van alle zaken hier nu of binnenkort last van gaat krijgen, is het idee dat de prijsstijgingen over het hele land ongeveer hetzelfde zullen zijn.
Energiecontract
Van de bedrijven heeft 40% een variabel contract sinds eind vorig jaar en betalen ze daarom al een hoge prijs. Daarnaast heeft 60% een vast contract, waarvan bij ongeveer de helft dit contract komend jaar afloopt. Ook deze ondernemers worden dan geconfronteerd met de exorbitante stijging van de energiekosten. Dat is ook de reden dat ProFri het ministerie oproept om actie te ondernemen, maar volgens nog geeft Den Haag nog geen sjoege.
Verder lezen over Friet
Food08.10.2025
Stem jij friet of patat? Heinz daagt Nederland uit
Nieuws26.06.2023
Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet
Nieuws13.06.2023
Daar gaat je friet speciaal: prijzen aardappelen en uien omhoog door slechte oogst
Nieuws27.05.2023
Nieuwe wetgeving maakt eigen bakje meenemen naar snackbar lucratief
(vanaf 1 juli)
Nieuws01.05.2023
Kalenderlandbouw brengt Nederlandse frietaardappel in de penarie
Food12.04.2023
Dit is de gemiddelde prijs van een hamburger met friet in Nederland
Food04.04.2023
Met de nieuwe specials bij Frites Atelier is de haute friture klaar voor het voorjaar
Hotspots03.04.2023
Frietboutique trakteert op huisgemaakte friet en vers ijs op nieuwe locatie
Verder lezen over Horeca
Nieuws28.06.2024
Is jouw horeca koeling klaar voor de zomer?
Nieuws03.01.2024
Horeca servies kopen: dit zijn dé trends voor 2024
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Hotspots20.06.2023
De Witte Dame in Abcoude is de ideale plek om aan de drukte van Amsterdam te ontsnappen
Hotspots15.06.2023
Het groene verhaal van restaurant de Dyck in Woubrugge kan bijna niet sterker
Drinks07.06.2023
Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen
Hotspots03.06.2023
Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten
Hotspots31.05.2023
Uitgebreid brunchen op de Israëlische manier bij het Amsterdamse Florentin
Verder lezen over Snacks
Gezond01.10.2025
Voor de zoetekauwen: verantwoord snoepen met Fit Piggy
Food21.10.2024
10 grappige Halloween-foodtips van TikTok
Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair
Food15.08.2024
Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt
Hotspots18.07.2024
Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat
Food03.07.2024
Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes
Food02.04.2024
Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal
Nieuws26.06.2023