Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd

Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd

Vorig artikel Volgend artikel

Het lijkt erop dat er weer een échte innovatie is op het gebied van plantaardig vlees. Na Londen, Berlijn en Amsterdam zijn nu in de horeca door heel Nederland en bij toeleveranciers producten van Redefine Meat verkrijgbaar. Misschien zegt dat je helemaal niks, maar dit is het Israëlische bedrijf dat achter de plantaardige Biefstuk Bali bij Loetje.

Er was namelijk een reden dat rocksterchef Marco Pierre White (MPW) in Nederland was. Hij is namelijk ambassadeur van het bedrijf geworden. Hij noemt het plantaardige vlees van Redefine Meat de meest belangrijke voedingsinnovatie van ‘onze tijd’. Een krachtig statement van iemand met zo’n aanzien in de gastronomische wereld.

New meat

Een van de redenen dat een legende al MPW zo enthousiast is over de producten heeft ermee te maken dat ze écht opvallend veel op vlees lijken. Niet voor niets noemt het bedrijf dit zelf ‘the new meat’. Na drie jaar studeren op de structuur van vlees is er met behulp van onder meer 3D-printers een manier gevonden om de structuur, textuur en smaak van vlees na te bootsen. Zo wordt spierweefsel, bloed en vet op plantaardige basis worden geproduceerd. De steaks worden met de printer gemaakt, de andere producten met een gepatenteerde technologie.

Ron’s Gastrobar

Naast bij Loetje zijn de producten van Redefine Meat in veel verschillende restaurants al te vinden. En wat opvalt, gerenommeerde chefs durven er hun handen aan te branden. Een van hen is topchef Ron Blaauw en in zijn Gastrobar heeft hij de producten op de kaart staan. Onder meer het lamsvlees, burger, gehakt en natuurlijk de biefstuk.

Chefkok Ron Blaauw over het waarom: “In september vorig jaar heb ik het nieuwe vlees voor het eerst geproefd en ook zelf bereid. De structuur en het mondgevoel doen akelig goed denken aan echt vlees. Hetzelfde geldt voor de sappigheid. Ook de bereiding en het bakken zorgen voor het echte vleesgevoel.”

Proeven

Wat mij persoonlijk aan dit alles het meest opviel, was dat de andere plantaardige producten me enorm verraste terwijl ik van de biefstuk het meest had verwacht. Natuurlijk is het een soort van ‘valsspelen’ als je een sterrenchef met zulke producten iets laat maken.

Desalniettemin waren het plantaardig gehakt briljant in taco’s en het plantaardig lamsvlees in een gerecht gebruikt. Wist je niet van tevoren hoe het zat, dan had je nóóit het verschil geproefd.

Geprinte biefstuk

De burger is wel een goede burger, maar eerlijk is eerlijk ben ik nooit heel erg onder de indruk van plantaardige burgers. Die doen het gewoon niet voor me. Hoe Blaauw de steak gebruikt in een gerecht is echt fantastisch, dat alleen is al een schouwspel. Als je na de eerste hap bedenkt dat dit stuk vlees geprint is, zorgt dat echt voor een mindfuck. Fascinerend dat techniek al zo ver is gekomen.

En toch, was dit voor mij de tegenvaller. Dat komt voornamelijk omdat er nooit aan mijn verwachtingspatroon voldaan had kunnen worden. Maar de steak lijkt véél meer op een vorm van draadjesvlees dan wat anders. Neemt niet weg dat het echt héél knap gemaakt is.

Wil je het nieuwe vlees zelf proberen? Dan moet je naar Ron Gastrobar of even checken bij welke restaurants bij jou in de buurt de producten van Redefine Meat op de kaart staan.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies