In de airfryer maak je het snelst de knapperigste verse friet

In de airfryer maak je het snelst de knapperigste verse friet

Vorig artikel Volgend artikel

De airfryer is een veel handiger en gebruiksvriendelijker keukenapparaat dan ik ook voor mogelijk hield. Aan het begin van het jaar ben ik gestart met experimenteren en de airfryer blijkt zelfs een oplossing voor spruitjes, biefstuk en om aardappels te poffen. Maar waar hij vooral in uitblinkt: de lekkerste, knapperigste en snelste verse friet.

Hoewel het vandaag Nationale Krokettendag is, duik ik toch in de wondere wereld van thuis friet maken zónder een frituurpan. Want iedereen die zegt dat ze knapperige friet uit de oven kunnen maken, die kopen vast ook altijd écht ‘eetrijpe’ avocado’s in de supermarkt. Friet écht knapperig krijgen in de oven is best lastig, daarom biedt de airfryer gelukkig dé oplossing.

Om te beginnen

Als je friet eet doe je dat niet om af te vallen, nee dan wil je gewoon wat lekker comfort food. Toch heeft het maken van friet in de airfryer wat voordelen: je gaat namelijk een bak minder olie gebruiken en dat is altijd gezonder. Daarnaast werkt een airfryer sneller dan een oven én met een beter resultaat als het gaat om hoe krokant de friet wordt. Want echt niemand zit te wachten op slappe friet.

Benodigdheden

Om goede friet te maken hebben je allereerst goede aardappels nodig. Een stevige goudbruine aardappel zoals de Yukon Gold (gewoon in supermarkt verkrijgbaar) heeft veel zetmeel en weinig vocht, ideaal om knapperige friet van te maken. Als het op olie aankomt kun je een paar kanten op, maar avocado-olie is de beste optie. Qua kruiden kun je naast peper en zout lekker creatief zijn door er wat pit met behulp van paprika en uien- en knoflookpoeder aan toe te voegen.

Voorbereiden

Daarna is het een kwestie van een goed mes uit je messenblok pakken en een een grote kom om de aardappels in te weken. Want de eerste stap is om je aardappelen schoon te spoelen onder warm water. Vervolgens kun je de schil er afhalen, maar mét is net wat lekkerder. De aardappels snijd je door de helft en daarna met de platte kant naar beneden nog eens door de helft. Dan is het een kwestie van ze allemaal in dezelfde diktes te snijden.

Weken

Als je tevreden bent met het formaat en de hoeveelheid vul je de kom met warm water en laat je de gesneden friet er vijf tot tien minuten in weken. Dat helpt om wat zetmeel eruit te halen en om ze niet aan elkaar te laten plakken. Nadat ze geweekt hebben dep je de verse friet goed droog om het vocht weg te krijgen. Dan is het een kwestie om ze met een een paar lepels olijfolie te coaten (een lepel olie per grote aardappel) en als dit gelukt is voeg je de kruiden toe en roer je dit alles nog even goed door.

Bakken

Een van de tips die voor alles geldt dat je klaar wil maken in de airfryer: gooi hem niet té vol. Zorg dat de friet even verdeeld is in het mandje zodat de friet gelijkmatig gaart. Zet de airfryer op 180 graden en op 15 minuten. Op de helft van de kooktijd draai je de friet even om en op het eind check je even hoe goudbruin en krokant de friet is geworden. Niet tevreden? Verleng de kooktijd dan met twee minuten totdat je het gewenste resultaat hebt. Klein tipje: bij iedere verlenging even het mandje schudden.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies