Casa da Lina: exclusieve vis in blik uit Portugal

Casa da Lina: exclusieve vis in blik uit Portugal

Vorig artikel Volgend artikel

Op de gemiddelde borrelplank vind je eigenlijk altijd wel verschillende kazen en vleessoorten met zo nu en dan ook wat gerookte vissoorten. Inmiddels komen er ook steeds meer plantaardige opties voor de borrelplank, zoals de producten van Casa del Fermentino. Alleen valt het op het gebied van mijn persoonlijke favoriet allerlei visproducten in blik, zoals inktvis in eigen inkt, nog een beetje tegen. Casa da Lina krijgen gaat daar verandering in brengen.

Casa da Lina is opgericht door Jacquelina en haar oma was visverkoopster in het midden van Portugal. Destijds liep zijn in haar traditionele rokken met een mand vol vis op haar hoofd langs de straat om de vis te verkopen. Bij ‘Lina’ is de liefde voor vis van kwaliteit met de paplepel ingegoten. In Zuid-Europa zijn visconserven ook veel meer ingeburgerd dan bij ons, hoogste tijd om daar verandering in te brengen.

Vis in blik

Portugal kent een lange traditie van het bewaren van vis, maar met het conserveren van vis in blik is men minder dan twee eeuwen geleden begonnen. Daar is ooit mee begonnen om zo vis langer te kunnen bewaren, maar de afgelopen tien jaar heeft er in Portugal een verandering plaatsgevonden op het gebied van hoe vis en zeevruchten in blik geproduceerd, geconsumeerd en gezien worden.

Unieke verhalen

Daardoor hebben de producenten echte visconserven van kwaliteit allemaal een eigen uniek verhaal. Casa da Lina selecteert met liefde voor deze ambachtelijke en traditionele producenten de lekkerste soorten vis in blik. Want de combinatie van deze eeuwenoude traditie met de kennis van nu levert veel meer moois op dan alleen sardines of tonijn in blik.

As Petiscadas

Een van de producenten die met de kennis van nu traditionele manieren van vis conserveren nieuw leven in heeft geblazen is Saboreal. In de Algarve dichtbij de vissershaven van Portimão ligt het bedrijf waarvan de missie is om de verloren kunst van het inblikken van vis te herstellen. Ze ontwikkelde op basis van traditionele een eigen methode en product (in glazen potje): Petiscadas. Dat is met de hand geplette vis die gecombineerd wordt met olie, groenten en kruiden.


Allerlei smaken

We hebben het geluk gehad dat we naast heerlijke inktvis in eigen inkt (zó lekker), drie verschillende Pestiscadas hebben mogen proberen. De Tonijn met zoete aardappel en koriander was heerlijk op een toastje en bij de borrel.

De Olhalvo a Xalapa is onder meer gemaakt van olhalvo (grootkopharder), kikkererwten gemixt met koriander, munt en knoflook. Ideaal om in een salade of pasta te gebruiken. Persoonlijke favoriet was de Makreel met habanero, omdat de combinatie van makreel ideaal samenwerkte met de kick van de peper.


(Afbeeldingen bij dit artikel © Casa da Lina)

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies